Kerhotilasta kajahtaa

Äänekosken Kiertokatu 6 ja 8:n kerhotilassa raikaa karaoke.

Asukastoimikunnan puheenjohtaja Martti Sormunen on ollut ikänsä laulumiehiä. Kun hän syksyllä 2019 viritteli karaokevehkeensä ensi kertaa kotiinsa ja muutaman kerran laulaa luikautti, totesi vaimo, että tällä menolla saadaan häätö parin kuukauden sisällä. Toiminnanihmisenä Martti laittoi saman tien viestiä isännöitsijälle ja kysyi, voisiko karaokelaitteet viritellä kerhohuoneeseen. Sehän sopi, ja kerhohuoneeseen hankittiin iso televisio sekä lukittu kaappi, jossa karaokelaitteet ovat nyt pysyvästi.

Joka tiistai klo 17 Martti avaa kaapin ja kerhotilaan kokoontuu viidestä viiteentoista innokasta laulajaa, ikähaitariltaan kolmekymppisestä ysikymppiseen. Kaikki eivät laula, osa vain kuuntelee ja nauttii musiikista. Voi olla, että esiintymisjännitystäkin on ilmassa, sillä mikkiin tarttuu taitavia laulajia, yksin, duettoina tai vaikka triona. Jokaiselle esitykselle taputetaan.

Karaokebaarien tapaisia lauluvihkoja heillä ei ole, vaan laulut valitaan Martin tietokoneelta Singa-karaokepalvelusta. Martti koittaa katsoa päältä, että kaikki halukkaat pääsevät vuorotellen laulamaan.
”Valikoimasta löytyy humppaa, jenkkaa, vanhoja klassikkoja, virsiäkin − skaala on laaja”, Martti kertoo.
Eija Nurkkasen lempikappaleita ovat Paula Koivuniemen Kuuleeko yö ja Carolan Rakkauden jälkeen. Hän on laulanut karaokea jo kymmenisen vuotta ja rohkaisee mukaan lisää laulusta innostuneita.
”Ei haittaa, vaikka välillä menee nuotin vierestä, niin se menee minullakin. Täällä ei ole mikään kilpailu käynnissä.”
Tyylikin on vapaa. Riittää, kun vetäisee kotoa lähtiessä crocsit jalkaan, sillä vastassa on iloista ja välitöntä porukkaa.
”Martti on upea vetäjä ja hengenluoja”, Eija ja Helinä Heinonen kehuvat.

Helinää Martti sai useamman kerran pyytää laulamaan. Aluksi Helinä kieltäytyi, sillä hän suri hiljattain kuollutta miestään. Pikkuhiljaa Helinä alkoi Martin kannustuksesta osallistua karaokeiltoihin. Ensin hän pyysi muita laulamaan häävalssiaan Uralin pihlajaa, kun ei itse siihen vielä pystynyt. Nyt Helinä laulaa sitä jo itsekin.
”Lauluiltojen myötä sain surun sijaan muuta ajateltavaa. Musiikki on parasta terapiaa”, Helinä sanoo.

Kun seitsemän maissa laulut on laulettu, juodaan vielä yhdessä pullakahvit. Laulaminen on mukavan sosiaalinen harrastus, Martti summaa. Kun korona-aikaan kerhotila oli suljettu, laulajat odottivat sen avaamista kuin kuuta nousevaa.
Silloin kun kerhotilassa ei lauleta, siellä jutustellaan tai lätkitään korttia, vaikka Skip-Boa. Kassaan tiputetuilla euroilla hankitaan kahvit, sokerit, välillä nisutkin. Tila on ollut kovalla käytöllä käyttöön vihkimisestä asti. Silloin paikalla oli kirkkoherrakin.

Martti ja asukastoimikunta on pannut tuulemaan muutenkin: pihalle on hankittu ja pystytetty parikeinu ja haaveissa siintää grillikota. Asukkaat kuulostavat niin kotiutuneilta, että ei uskoisi, että talossa on asuttu vasta syksystä 2019 asti.

ASUMISOIKEUSKOHDE: Äänekosken Kiertokatu 6 ja 8Asumisoikeuskohde: Äänekosken Kiertokatu 6 ja 8
Rakennusvuosi: 2019
Kerrostalot:yksiöitä–kolmioita, yksi neliö, koot 30,5–87,5 m²
Asuntojen lukumäärä: 77

TEKSTI Katja Tarnanen

KUVA Harri Wickstrand

Edellinen
Piha kutsuu leikkiiin
Seuraava
“Sähköinen lukitusjärjestelmä parantaa turvallisuutta.”