Terassi kesäkuntoon

Terassi pysyy hyvässä kunnossa, kun huollat sen joka vuosi. Kun terassi on öljytty, voi kesäkausi ulkona alkaa.

  1. Tarkista terassin kunto. Naputa nousseet naulat paikoilleen ja kiristä löystyneet ruuvit. Jos laudoista törröttää tikkuja, hio ne hienolla hiekkapaperilla pois. Tarkista kaiteiden ja portaiden tukevuus. Lakaise terassi puhtaaksi kivistä, hiekasta ja muusta näkyvästä roskasta. Jos terassissa on lahoja lautoja tai rakenteellisia vaurioita esimerkiksi talven jäljiltä, tee siitä sähköinen vikailmoitus osoitteessa www.avain­asunnot.fi/vikailmoitus
  2. Pese terassi puhtaaksi. Käytä juuriharjaa ja pesuainetta lian, sammaleen ja pölyn poistoon. Jos terassilla on hometta, käytä homeenpesuainetta. Muista pestä myös portaat ja kaiteet. Älä käytä painepesuria terassin pesussa. Pesun jälkeen huuhtele pinnat vesiletkulla. Tarkista vielä, että pesu ei nostanut tikkuja laudoituksesta. Sen jälkeen anna terassin kuivua. Puun täytyy olla kuivaa ennen öljyämistä, muuten öljy ei imeydy kunnolla. Aurinkoisella ja tuulisella kelillä terassi kuivuu parissa päivässä.
  3. Kuivumista odotellessa voit kipaista rautakaupalle öljyn ostoon. Puuöljy suojaa puuta auringon UV-säteilyltä ja lämmön aiheuttamalta kuivumiselta ja halkeamiselta. Lisäksi öljy estää kosteuden pääsyn puun sisään ja ehkäisee lian imeytymistä puuhun. Valitse väritön puuöljy. Jos terassilaudoitus on kulunut, voit ostaa myös sävytettyä puuöljyä, joka raikastaa terassin ilmeen. Vesiohenteinen öljy on ympäristöystävällinen valinta.
  4. Öljyä terassi pilvisenä päivänä. Levitä öljyä ohuelti sienellä tai siveltimellä. Ota käsittelyyn aina lauta tai kaksi kerrallaan ja etene ne kerrallaan päästä päähän värierojen estämiseksi. Anna öljyn levitä myös lautojen väliseen rakoon eli lautojen sivuihin sekä lautojen päätyihin. Työhön kannattaa valita pari eri kokois­ta sivellintä. Jos öljy ei imeydy, pyyhi ylimääräinen öljy pois rätillä. Anna terassin kuivua rauhassa ainakin vuorokausi, ennen kuin nostat kalusteet paikoilleen. Grillikausi voi alkaa!

TEKSTI: Merja Ratia

Edellinen
Muutto Karjalan kunnaille?
Seuraava
”Mökki teki onnelliseksi”