Tervetuloa uuteen kotiin

Muuttotarkastaja Kari Ratinen varmistaa, että koti on kunnossa, kun uusi asukas muuttaa sisään.

Uuteen kotiin muutto on aina tärkeä tapahtuma elämässä, tietää Aari Isännöinnin ylläpitopäällikkö ja tekninen isännöitsijä Kari Ratinen. Hän pitää huolta siitä, että Avaimen asunto on kunnossa, kun uusi asukas muuttaa sisälle. Kari huolehtii kiinteistöjen kunnossapidosta, ylläpidosta, korjauksista ja muuttotarkastuksista 32:ssa kohteessa eri puolilla Uuttamaata.

”Muuttotarkastusten tehtävä on säilyttää asuntojen peruskunto ja asukkaiden hyvinvointi ennalta määrätyn budjetin puitteissa ja pitäen mielessä asukkaiden yhdenvertaisuus. Myynnin informointi asunnon myyntikunnosta ja korjaustarpeesta on tärkeä osa työtä, sillä se helpottaa asunnon myyntiä ja ennalta aikatauluttaa tulevia remontteja”, Kari kertoo.

Asumisoikeusasunnot tarkastetaan kahdesti

Avaimen asumisoikeusasunnot tarkastetaan kahteen kertaan sen jälkeen, kun asukas on jättänyt asunnosta luovutus­ilmoituksen. Ennakkotarkastus tehdään kahden viikon sisällä ilmoituksesta, muuttotarkastus asunnon tyhjentämisen jälkeen. Vuokra-asuntoihin tehdään muuttotarkastus viikon kuluessa irtisanomisen vastaanottamisesta.

Saatuaan tiedon sopimuksen päättymisestä Kari lähettää viestin asukkaalle tarkastuksesta ja pyytää ilmoittamaan, milloin sopisi tavata asunnolla. Jos asukas ei vastaa tai yhteistä aikaa ei löydy, Kari tekee lopullisen muuttotarkastuksen yleis­avaimella. Toivottavaa kuitenkin olisi, että ennakkotarkastukselle löytyisi yhteinen aika asukkaan kanssa hyvissä ajoin ennen sopimuksen päättymistä. Tällöin asukas ehtisi hoitaa kuntoon hänen vastuulleen kuuluvat ”pienet viilaukset”.

”Ennakkotarkastuksessa pyydän asukasta kertomaan, onko asunnossa ilmennyt mitään ongelmia lämmityksessä, ilmanvaihdossa, viemäreissä tai kodinkoneiden toiminnassa. Samalla tarkastan, onko kalusteita lisätty, vähennetty tai rikkoutunut, ja selvitän, mitä omatoimisia muutostöitä asuntoon on tehty asumisen aikana.”

Jos Kari havaitsee asunnossa asumisesta syntyneitä vahinkoja, voi neuvottelu kunnostuksesta herättää joskus pientä ristiriitaa. Silloin tarvitaan Karin mukaan malttia.

”Ei saa provosoida eikä provosoitua. On pyrittävä siihen, että kumpikin kunnioittaa toisiaan ja asiallisella yhteistyöllä saadaan sovittua molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu.”

”Pyrin kirjaamaan kaikki huomaamani epäkohdat asunnon kunnosta. Kaikki muuttoraporttiin kirjattu ei aina edellytä toimenpiteitä, mutta on muistijälkenä tuleviin tarkastuksiin. Tarkka dokumentointi on tärkeää myös siksi, että Avaimen myynti saa realistisen kuvan asunnon kunnosta, paljonko aikaa varataan remonteille ennen uuden asukkaan sisään muuttoa ja mitä on kohtuullista luvata uudelle asukkaalle.”
Jos korjaus- ja remontointitarpeita on, Kari syventyy seuraavaksi asunnon asumis- ja korjaushistoriaan. Epäkuntoiset ja luonnollisen kuluman aiheuttamat korjaustarpeet hän tilaa sopimusurakoitsijan tehtäväksi. Kari päättää, mitkä korjaukset tehdään ennen seuraavan asukkaan muuttoa ja mitä siirretään tuleville vuosille budjetoituihin pitkänajan korjaussuunniteltaviin (PTS) tai vasta suurempien peruskorjausten yhteyteen.

Muuttotarkastus muuton jälkeen

”Asukas tietää itse parhaiten, milloin asunto on tyhjä ja Avaimen ohjeistuksen mukaisesti siivottu, joten pyrin toteuttamaan muuttotarkastuksen asukkaan toiveen mukaan. Vasta tässä lopullisessa tarkastuksessa näkyy asunnon todellinen kunto, joten tässäkin on hyvä olla entisen asukkaan paikalla. Näin voidaan yhdessä käydä läpi, jos jotain kohennettavaa vielä ilmenee. Asunto luovutetaan aina mahdollisimman hyvässä kunnossa sen uudelle asukkaalle, joten on kaikille helpompaa, jos voin tilata ja teettää kaikki työt siinä vaiheessa, kun asunto on tyhjä.”

Kari kertoo, että viikosta kaksi tai kolme päivää kuluu reissaamiseen asuntokohteissa.

”Muun ajan käytän dokumentointiin, taloussuunnitteluun, tarjouspyyntöihin, tilauksiin, monenlaiseen koordinointiin ja järjestelyyn. Tiivistahtisessa työssä on tärkeä priorisoida ja optimoida ajankäyttö.”

”Poismuuttavan olisi hyvä osata ajatella asia niin, että muuttaisitko itse mielelläsi asuntoon, joka on jätetty siihen kuntoon, johon itse sen jätät”, Kari miettii.
Kari Ratisella on kaupallinen ja teknisen isännöitsijän koulutus sekä pitkä kokemus yrittäjänä työelämässä. Nykyisessä työn paras puoli on hänelle selvä: ”Yhteistyö ja yhteisymmärrys erilaisten ihmisten ja osapuolten kanssa.”

Omistusasunnosta asumisoikeusasuntoon

Viime vuoden toukokuussa Risto Sorsa muutti Avaimen asumisoikeusasuntoon Nurmijärvelle. Nyt Risto vaimoineen on muuttamassa jo toiseen Avaimen asuntoon.

”Omistimme ison rivitaloasunnon, mutta lasten lähdettyä maailmalle se tuntui turhan suurelta. Etsimme pienempää omistusasuntoa Nurmijärveltä, mutta sopivaa ei ollut tarjolla. Kun vanhalle asunnolle löytyi ostaja, päätimme kokeilla asumisoikeusasuntoa. Etsimme alun perin kaksiota, mutta silloin Avaimella oli Nurmijärvellä tarjolla vain kolmio. Ehdimme asua siinä vuoden verran, kun taloyhtiössämme vapautui kaksio ja saimme sen.”

Kariin Risto tutustui, kun Kari tarkasti heidän edellisen asuntonsa luovutusvaiheessa. Kun Risto sitten havaitsi uudessa asunnossa puutteita, oli Kariin helppo ottaa yhteyttä. Nyt asuntoa ollaan laittamassa pariskunnalle mieleiseen kuntoon. Risto on tyytyväinen siihen, että Avaimella on pätevät kumppanit remonttihommiin, eikä itse tarvitse lähteä ammattilaisia etsimään. Muihinkin palveluihin hän on ollut tyytyväinen, mutta asukkailta hän toivoisi lisää aktiivisuutta. Järjestöjen parissa elämäntyönsä tehnyt Risto tuntee yhteisön voiman.

”Avain on järjestänyt asukaskokouksia, mutta on hiukan noloa, kun asukkaat eivät osallistu niihin. Vain yhdistymällä joukolla voimme paremmin vaikuttaa asioihin. Onhan painoarvo ihan erilainen, jos uudistusta tai kunnostustyötä toivoo yhden asukkaan sijaan koko talo. Sitä vähemmän tulee ylimääräisiä kuluja, kun asioihin kiinnitetään huomiota hyvissä ajoin ja yhdessä otetaan vastuuta hoitamisesta ja ylläpidosta.”

Vielä yksi muutto on Sorsan pariskunnalla edessä –sitten kun Riston vaimo jää eläkkeelle.

”Silloin haemme asuntoa Hämeenlinnasta, sillä toinen tyttäristä asuu Tampereella ja toinen Klaukkalassa, ja Hämeenlinna on siinä puolessa välissä. Siellä peruskorjataan parin vuoden päästä kohde, joka saattaa olla sopiva”, Risto sanoo.
Silloin haaveissa on kokeilla myös asumista talvikuukaudet jossain lämpimässä, kun omistusasunnon myynnistä jäi vanhuuden varalle säästöjä.

Kari Ratinen ymmärtää, että asuntoa vaihtaessa jokaisella on paljon asioita hoidettavana.

”Asunnosta toiseen muuttaminen on melko savotta. Usein muuttajan on siivottava lähtö- ja saapumispaikassa, ja silloin vanhan kodin siivous ei ole prioriteettilistalla ykkösenä. Noin kolmannes muuttajista on asukkaita, jotka jättävät asunnon jälkeensä tiptop-kunnossa. Poismuuttavan olisi hyvä osata ajatella asia niin, että muuttaisitko itse mielelläsi asuntoon, joka on jätetty siihen kuntoon, johon itse sen jätät.”

Joskus poismuuttajilta unohtuu asuntoon tavaraa. Niistä ilmoitetaan entiselle asukkaalle, mutta aina niitä ei noudeta. Hienoimmat löydöt ovat pienet vaalean­punaiset sydäntossut ja englanninkielinen Koraani, joita Kari pitää kunniapaikalla työhuoneessaan.

Risto Sorsa tutustui Kariin edellisen asuntonsa luovutusvaiheessa.
”On meidän asukkaiden etu, että olemme mukana huolehtimassa omasta asuinympäristöstä. Mitä paremmin sitoudumme, sitä vähemmän tulee ylimääräisiä kuluja, kun asioihin kiinnitetään huomiota hyvissä ajoin ja yhdessä otetaan vastuuta hoitamisesta ja ylläpidosta”, sanoo Risto Sorsa.

4 Karin toivetta muuttajalle

Puhdista huolella. Siivoa ja puhdista keittiö ja kylpyhuone kalusteineen huolellisesti, sillä niissä puhtaus ja hygienia ovat erityisen tärkeitä.

Lasit kirkkaiksi. Pese ikkunat ja parvekelasit. Lopputulos palkitsee pesijänkin.

Seinät puhtaiksi. Puhdista seinistä pölyt ja muu lika. Tahrat ja kalusteiden jättämät tummumat on aina edullisempi puhdistaa kuin maalata.

Asia kerrallaan. Tutustu huolella Avaimen siivousohjeisiin ja ruksaa kohdat, jotka olet huomioinut. Ruksaamattomat kohdat merkitsevät sitä, että siivoustyö on vielä kesken.

Vinkki! Jos siivous ei houkuta, pistä talkoot pystyyn ja varaa pientä evästä tarjolle. Yhdessä puuhatessa juttu luistaa ja siivouskin voi olla hauskaa! Mieti miltä tuntuu, kun jätät jälkeesi kauniin, puhtauttaan hohtavan kodin. Siitä tulee monelle ihmiselle hyvä mieli

TEKSTI Tarja Sinervo

KUVAT Antti Raatikainen

Edellinen
Sisusta käsitöillä
Seuraava
3 näkökulmaa asumisoikeuslain uudistukseen