Kysyttyä perusparannuksesta

Asukkaiden 10 yleisintä kysymystä koskien perusparannuksia


1. Milloin perusparannus aloitetaan/tehdään?

Perusparannuksen aloittaminen aikataulutetaan, kun olemme saaneet Asumisen- ja rahoitus ja kehittämiskeskukselta (ARA) vahvistuksen perusparannuksen rahoitukselle. Perusparannusaikataulun varmistumisen jälkeen lähetämme kutsun asukasinfotilaisuuteen. Tilaisuus on noin kaksi kuukautta ennen perusparannuksen aloittamista. Asukasinfossa esitetään alustava huoneistokohtainen perusparannuksen aikataulu.

2. Meillä on muutama vuosi sitten vaihdettu uudet laminaatit/keittiön kaapit/kylpyhuoneen laatat asuntoon, tullaanko ne nyt vaihtamaan uudelleen?

Valvoja tiedottaa asukasta aloituskatselmuksen ajankohdasta. Katselmuksessa on paikalla urakoitsijan edustaja, asukas ja valvoja. Aloituskatselmus pidetään noin kuukautta ennen perusparannuksen aloittamista. Tässä yhteydessä sovitaan ja kirjataan yksityiskohtaisesti parannusten laajuus ko. asunnossa.
Pääsääntöisesti perusparannuksen yhteydessä ei vaihdeta hyväkuntoisia materiaaleja.
Mikäli asunnossa on tehty hyväksyttyjä asukasmuutoksia tai muita parannuksia perustasoon nähden, pyydämme ottamaan asian esille aloituskatselmuksen yhteydessä.

3. Voiko asukas vaikuttaa materiaalivalintoihin?

Kyllä voi. Valittavanasi olevat materiaalivaihtoehdot tällä hetkellä ovat ns. pakettiratkaisuja, joilla voit vaikuttaa kotisi ilmeeseen ja värimaailmaan. Vaihtoehdot ovat:
• kaksi erilaista keittiökokonaisuutta ( lumi ja valo)
• kolme erilaista laattavaihtoehtoa
• kolme-neljä erilaista lattialaminaattivaihtoehtoa

Tarkista aina oman kohteesi materiaalivalinta esitteestä. Materiaalit ovat nähtävillä taloyhtiön yhteiskäyttötilassa tai muussa urakoitsijan ilmoittamassa tilassa. Asukas ilmoittaa valitsemansa materiaalit aloituskatselmuksen yhteydessä urakoitsijalle/valvojalle. Tämän lisäksi voit kysyä mahdollisesti muita lisähintaisia ratkaisuja urakoitsijalta urakoitsijan mallien ja hinnaston mukaan. Materiaalivalinnat ja lisähintaiset muutostyöt tilataan urakoitsijalta viimeistään aloituskatselmuksessa. Tilaus on sitova.

4. Meillä tulee tänä vuonna täyteen 10 (tai 20) vuotta asumista, voimmeko käyttää 10 (20)-vuotispalkintomme remontin yhteydessä?

Kyllä voi. Tästä asiasta tulee olla yhteydessä isännöitsijään, joka tekee lopullisen päätöksen.

5. Miten asuminen on järjestetty remontin ajaksi?

Perusparannuksen aikana asunnossa ei voi asua ja asukkaiden tulee järjestää sijaisasumisensa itse perusparannuksen ajaksi. Tältä ajalta ei kerry vastiketta ja sijaisasunnon itse järjestänyt saa myös ylimääräistä vastikehyvitystä myös remontin jälkeen. Myös muuttokulut sijaisasuntoon sekä takaisin korvataan. Avain Asunnot voi myös tarjota kohteen lähellä olevista vapaista asunnoista sijaisasuntoa mahdollisuuksien mukaan, käyttöasteiden ollessa hyviä tyhjiä asuntoja ei välttämättä kuitenkaan ole.

6. Milloin voin tilata muuton?

Sijaisasuntoon muutto tulee tilata sopimuskumppaniltamme (muuttofirma) viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttopäivää, aloituskatselmuksessa sovitun muuttopäivän mukaisesti. Mikäli aikatauluun tulee muutoksia, urakoitsija on sinuun tarvittaessa yhteydessä. Muuttopäivä on pääsääntöisesti edellisen viikon perjantai ennen huoneiston perusparannuksen alkamista. Paluumuutto on aloituskatselmuksessa ilmoitetusta valmistumispäivämäärästä seuraava arkipäivä, mikäli urakoitsija ei toisin ilmoita.

7. Mistä ja milloin saamme sijaisasunnon avaimet?

Sijaisasunnon avaimet voi noutaa muuttopäivän aamuna huoltoyhtiöstä, joka on ilmoitettu sijaisasuntokirjeessä. Ajantasaiset huoltoyhtiöyhtiötiedot löytyvät myös Avain Yhtiöt Oy:n nettisivuilta osoitteesta https://avainasunnot.fi/avain-yhtiot/yhteystiedot/isannointi-ja-huolto/. Avainhallinta toteutetaan ainoastaan huoltoyhtiön kautta.

8. Onko sijaisasunnossa parkkipaikka?

Huoltoyhtiöstä voi tiedustella sijaisasunnon vapaita parkkipaikkoja.

9. Milloin pääsen takaisin omaan asuntoon?

Aloituskatselmuksessa kerrotaan perusparannuksen valmistumisajankohta. Urakoitsija ilmoittaa asukkaille mahdolliset poikkeamat valmistumisajankohtaan. Valmistumispäivää seuraavalle arkipäivälle asiakas voi tilata paluumuuton. (Yleensä paluumuuttopäivä on torstai, jolloin sijaisasunnon avaimet tulee palauttaa huoltoyhtiölle aukioloaikojen puitteissa).

10. Miten Avain Asumisoikeus korvaa ja tulee vastaan mahdollisissa asukkaalle syntyvissä kustannuksissa?

Siinä tapauksessa, että asukas hankkii itse sijaisasunnon, hyvitetään asumishaittakorvauksena peruskorjauksen aikaisen vastikkeen määrän + paluumuuttajalle yhden kuukauden vastiketta vastaava summa. Lisäksi asukkaalle tarjotaan mahdollisuus muuttopalveluun. Mikäli asukas asuu perusparannuksen aikana Avain Asumisoikeuden järjestämässä asunnossa, maksaa asukas omaa vastikettaan normaalisti.

Huoneistokohtaisesti kaikille korvataan sähköstä ja vedestä 5€/päivä huoneiston perusparannuksen keston ajalta huoneiston perusparannuksen päätyttyä. Avain Asumisoikeus Oy ei korvaa perusparannuksesta välillisesti tai välittömästi aiheutuneita tai aiheutuvia matka- tai muita kustannuksia asukkaille.