Viikonlopulle osuva joulu on paras

Tosiasioita ei voi muuttaa. Jos loma-arpa ei ole osunut kohdalle, on joulu tänä vuonna vain yksi ylimääräinen vapaa päivä. Likipitäen yhden säälittävän viikonlopun mittainen. Ja kun tässä on niin valtavan paljon tekemistä. 

Pitäisi tehdä joulusiivot.

Pitäisi laittaa ruokaa.

Pitäisi käydä sukuloimassa.

Tiedät jo, miten kaikki menee. Perjantaina töistä pääsee ehkä pari tuntia aikaisemmin. Kiirehdit keskustaan ostamaan viimeisen lahjan. Muistat samalla, että glögistä puuttuu mantelit. Kotona yrität imellyttää perunalaatikkoa. Päätät, että uunivihannekset saavat riittää.

Aattoaamuna yrität kaikkesi ettei riisipuuro pala pohjaan. Etsit kinkulle paistomittaria. Selvität turhaan solmuun menneitä kuusen valoja. Pelastat puuron täpärästi. Löydät paistomittarin kuusentähden laatikosta ja heität sen sinne takaisin, koska liha on varmaan jo ihan valmis ja kaikilla on kiljuva nälkä.

Varsinaisena joulupäivänä lähdetään sukulaisten luo päivälliselle. Tapaninpäivänä harmittaa, kun haluaisi vihdoin pysyä vaan kotona. Mutta silti vieraillaan sielläkin, missä on tavan mukaan aina käyty. Suklaarasian viimeinen kerros tyhjenee ahdistukseen. Ja kaiken lisäksi: huomennahan on oltava jo takaisin töissä!

Pitäisi… oikeastaan pitäisi tehdä vain yksi asia: pitäisi muuttaa asennettaan.

Joulu on vain yhden viikonlopun mittainen. Mitä jos tänä vuonna siihen suhtautuisikin kuin ihan tavalliseen viikonloppuun?

Saunaa ei tarvitse pestä yhden lauantain tähden. Pölyt keittiön kaappien päällä ovat olleet piilossa tähänkin asti, siellähän ne pysyvät. Komeroon on tullut piilotettua vuoden mittaan kaikenlaista, sinne kasat keittiön pöydältä voi saattaa nytkin. Mikä riemu! Kuin taikaiskusta on siivot tehty.

Lisäksi Kokkikartanolla on kuulemma hyviä laatikoita. Rosollista tulee houkuttelevan näköinen, kun sen siirtää muovista kauniiseen tarjoiluastiaan. Italialaisen jouluherkun panettonen resepti on maailman helpoin: ota valmis kakku pois paketista ja ripottele tomusokeri päälle. Mitäpä sitä rehkimään yhden viikonlopun tähden.

Ja ne sukulaiset… Käy katsomassa niitä, keitä oikeasti haluat nähdä. Lupaa vierailla muiden luona Loppiaisena. Onhan siinäkin pitkä viikonloppu aikaa.

Kun aatto sitten koittaa, ei kukaan huomaa, että mantelit ja perunalaatikko puuttuvat. Hämärässä pölytkään eivät näy – varsinkin kun kuusen valot ovat jotenkin keskittyneet vain yhdelle puolelle. Turku julistaa rauhaa ja voit kiirehtimättä nostaa jalat pöydälle. On tehty vain vähän, mutta on tehty ihan tarpeeksi. Onhan joulun tarkoitus ottaa rauhallisesti ja olla kiirehtimättä. Ja sitä paitsi, tämähän on vain yksi tavallinen, mukava viikonloppu.

Rentouttavaa joulun aikaa kaikille!

Taru Kankala

Seuraava
Triathlonisti Kaisa Sali kertoo blogisarjassaan kodin merkityksestä