Avain Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Maarit Toveri kertoi harjannostajaisten edustavan monella tavalla uutta.

Äänekosken asumisoikeustalot harjakorkeudessa

ÄÄNEKOSKEN ASUMISOIKEUSTALOT HARJAKORKEUDESSA

Äänekosken keskustaan rakennettavat kaksi Avain Yhtiöiden asumisoikeuskerrostaloa ovat edenneet harjakorkeuteen. Ikääntyville sopivien asuntojen valmistumista odotetaan seudulla innolla, ja varauksia on tehty runsaasti. Muuttopäivä uusiin koteihin koittaa elokuussa.

Pirteän aurinkoinen pakkaspäivä sopi hyvin Avain Asumisoikeus Oy:n Asunto Oy Äänekosken Virtauksen ja Asunto Oy Äänekosken Putouksen harjannostajaistilaisuuteen. Äänekosken ensimmäisten asumisoikeustalojen rakentaminen on edennyt nopeasti ja yhteistyön voimin. Keskiviikkona järjestettyyn tilaisuuteen oli saapunut suunnittelijoiden ja rakentajien lisäksi kymmeniä tulevia asukkaita. Ohjelman jälkeen vierailla oli mahdollisuus tutustua rakenteilla oleviin kohteisiin.

Asukkaat mukana suunnittelussa

Avain Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Maarit Toveri totesi harjannostajaisten edustavan monella tavalla uutta. Asumisoikeusasuntojen myötä Äänekoskelle saadaan kokonaan uusi asumismalli. Avain Yhtiöille Äänekoski on uusi paikkakunta. Äänekoski on myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlle vuosiin ensimmäinen uusi paikkakunta, jonne valmistuu asumisoikeusasuntoja.

– Virtaus ja Putous ovat nousseet yhteistyön voimalla. Asukkailla on ollut suuri merkitys hankkeessa sen käynnistämisestä alkaen, koska ensimmäiset yhteydenotot tulivat meille heiltä pari vuotta sitten. Asukkaat ovatkin olleet mukana myös suunnittelussa, jotta taloista saadaan ikääntyville sopivia. Rakennusvaiheessa asukkaat saivat vaikuttaa yhteistiloihin sekä kotiensa huoneistopohjiin, pintamateriaaleihin ja kalustevalintoihin, Maarit Toveri kertoi.

Toveri kiitti Äänekosken kaupunkia tavoitteellisesta yhteistyöstä niin tontin hankinnassa kuin suunnittelun ja rakentamisenkin aikana. Koko hanke aloitettiin tiedotustilaisuudella, jonne saapui kaksisataa asiasta kiinnostunutta. Kaupunki ja Avain Yhtiöt ovat järjestäneet yhdessä asukastilaisuuksia myös rakentamisen aikana. Hankkeen nopeaan käynnistymiseen vaikuttivat Äänekoskella erityisesti kaupunginjohtaja Matti Tuononen ja kaavoituspäällikkö Olli Kinnunen. Toveri kiitti myös ARAn Markku Ahoa ja Jarmo Lindeniä, jotka ymmärsivät hankkeen tärkeyden ja edesauttoivat uuden asumisoikeuspaikkakunnan syntymistä.

Raimo Autonen kiitti asukkaiden puolesta hakkeen toteuttajia ja rakentajia. Hän otti alueen ikäihmisten edustajana Olli Kinnusen kanssa yhteyttä Avain Yhtiöihin asumisoikeusasuntojen saamiseksi Äänekoskelle.

Asumisoikeusasunnoille on Äänekoskella kysyntää. Vaikka talojen valmistumiseen on vielä puolisen vuotta aikaa, on molemmista taloista myyty jo puolet asunnoista. Taloihin tulee yhteensä 77 asuntoa, joiden varustuksessa on otettu huomioon ikääntyvät asukkaat. Asukkaiden toiveesta molemmat talot pihapiireineen ovat savuttomia. Yhteisöllisyys on osa talojen suunnittelua. Esimerkiksi niiden alakertaan on tulossa kerhotilat, joita voi käyttää kokoontumiseen ja vaikka syntymäpäivien viettoon.

Rakentaminen on edennyt aikataulussa

Talot rakennuttaa Avain Asumisoikeus Oy ja rakennuttajakonsulttina toimii Avain Rakennuttaja Oy. Rakennusurakoitsijana on Pohjola Rakennus Oy Keski- ja Itä-Suomi. Rakennusjohtaja Jukka Urvas Pohjola Rakennuksesta totesi puheenvuorossaan Avain Asumisoikeustalojen valmistumisen kertovan osaltaan Äänekosken muutenkin vilkkaasta rakentamisesta. Esimerkiksi tehdashankkeet ovat tuoneet työpaikkoja ja näin myös uusia asukkaita Äänekoskelle, jossa on satsattu niin terveyskeskuksen kuin uusien liiketilojenkin rakentamiseen.

– Asumisoikeustalojen rakentaminen on edennyt aikataulussa. Työt käynnistyivät noin vuosi sitten. Peruskiven muuraus oli toukokuun loppupuolella, ja nyt on jo harjannostajaisten aika. Saimme talojen rungot ja vesikatot valmiiksi ennen lumen tuloa. Taloista hahmottaa jo selvästi, millainen kokonaisuudesta on tulossa. Seuraavaksi ovat vuorossa pintatyöt ja asuntojen viimeistely, Urvas sanoi.

Hankkeen nopea eteneminen kertoo osapuolten saumattomasta yhteistyöstä. Pohjola Rakennuksen tavoitteena on solmia pitkäaikaisia kumppanuuksia niin tilaajien kuten Avain Rakennuttajan suuntaan kuin vastaavasti myös aliurakoitsijoiden kanssa.

Lisätietoja:

Maarit Toveri, toimitusjohtaja, Avain Asumisoikeus Oy, p. 0500 103 888, maarit.toveri@avainyhtiot.fi

Avain Yhtiöt -konserni on erikoistunut asuntojen ja asumisen palvelujen tuottamiseen, rakennuttamiseen, isännöintiin sekä korjausrakentamiseen. Konsernin tavoitteena on rakentaa ja ylläpitää toimivaa ja turvallista elinympäristöä sekä kehittää kokonaisvaltaista asumisen ja rakentamisen laatua. Avain Yhtiöiden omistuksessa on lähes 8 000 asuntoa ja tavoitteena on rakennuttaa vuosittain 1 000 uutta asuntoa keskeisille kasvualueille Suomessa. Konsernin vuosittaisten investointien arvo on yli 100 M€. www.avainasunnot.fi

Avain Yhtiöt -konserniin kuuluu kuusi luotettavaa ja vastuullista yhtiötä. Näiden yhtiöiden tehtävänä on rakentaa toimivaa ja turvallista elinympäristöä sekä kehittää kokonaisvaltaista asumisen ja rakentamisen laatua niin asukkaiden kuin ympäristön kannalta.

Edellinen
Vantaan Kivistön korkeimmat talot rakenteilla – yli 300 uutta vuokra-asuntoa tulossa aseman viereen
Seuraava
Avain Yhtiöt ja Pohjola Rakennus toteuttavat vuokra- ja asumisoikeusasuntoja Jyväskylän Haukkalaan