Poismuutto-ohjeet

Isännöinnin, huollon ja vastikevalvonnan yhteystiedot

Ohjeita poismuuttoon asumisoikeus- ja vuokra-asunnosta

Tältä sivulta löydät poismuutto-ohjeet sekä asumisoikeus että vuokra-asunnosta. Vuokra-asunnon ohjeet ovat sivulla alempana.

1. Ohjeita poismuuttoon asumisoikeusasunnosta

Haluan luopua asumisoikeudestani ja muuttaa muualle. Kuinka toimin?

Kun haluat luopua asunnostasi, on sinun aivan ensimmäiseksi täytettävä luovutusilmoitus. Se kannattaakin tehdä hyvissä ajoin, viimeistään kolme kuukautta ennen suunniteltua muuttoa. Asumisoikeusasunnoissa on nimittäin kolmen kuukauden luovutusaika. Löydät luovutusilmoituksen tältä sivulta sekä myynnin tai isännöinnin toimipisteistä. Kaikkien asumisoikeuden haltijoiden on allekirjoitettava luovutusilmoitus. Muistathan pyytää myös avo- tai aviopuolisosi suostumuksen luovutusilmoitukseen, sillä ilman sitä et voi tehdä luovutusta. Voit täyttää luovutusilmoituksen sähköisesti alla olevan linkin kautta. Vaihtoehtoisesti voit palauttaa luovutusilmoituksen sähköpostitse myynti@avainyhtiot.fi tai postitse Avaimen myyntiin. Lähetämme sinulle vahvistuksen luovutusilmoituksen vastaanottamisesta, indeksilaskelman ja poismuutto-ohjeet.

Haluan vaihtaa toiseen asumisoikeusasuntoon, miten se tapahtuu?

Vaikka asut jo asumisoikeusasunnossa, sinun tulee hakea uutta asumisoikeusasuntoa uudella järjestysnumerolla. Mahdollisessa jonotilanteessa etusija määräytyy aina asumisoikeuden järjestysnumeron mukaan.

Toisaalta asumisoikeusasukkaat voivat vaihtaa asuntoa keskenään ilman järjestysnumeroa, eli jos löydät toisen asukkaan ja haluatte vaihtaa asuntoa keskenään, se onnistuu ilman järjestysnumeroa. Tällaisessa tapauksessa voitte olla yhteydessä myyntiimme.

Milloin omistaja voi purkaa asumisoikeuteni?

Sopimuksen purkaminen liittyy aina asukkaan velvollisuuksien laiminlyönteihin, esimerkiksi sopimusehtojen noudattamatta jättämiseen, käyttövastikerästeihin tai muita asukkaita merkittävästi häiritsevään elämäntapaan.

Mitkä ovat pois muuttamisen askelmerkit?

 1. Lähetä täytetty ja allekirjoitettu luovutusilmoitus talon omistajalle
 2. Muuttopäivä on sopimuksen päättymispäivä tai talon omistajan kanssa aiemmaksi sovittu hallinnan luovutuspäivä. Palauta avaimet sovitusti.
 3. Muistathan, että Avaimella on oikeus esitellä asuntoa uusille asukkaille irtisanomishetken ja sopimuksen päättymishetken välisenä aikana.
 4. Asunto tarkastetaan sekä ennen pois muuttamista että muuton jälkeen. Ennakkotarkastuksessa arvioidaan asunnon kunto ja tehdyt muutokset. Samalla saat tietää mahdollisista omalle vastuullesi tulevista korjaustöistä. Muuton jälkeen tarkastetaan vielä tyhjän ja siivotun asunnon kunto ja puutteet. Tarkastuksen tekee isännöintitoimiston asuntotarkastaja.

Mitä ilmoituksia on tehtävä kun muutan pois?

Luovutusilmoituksen lisäksi poismuuton yhteydessä on tehtävä kaksi ilmoitusta:

 1. Tee lähtöilmoitus huoltoyhtiölle.
 2. Tee myös lakisääteinen muuttoilmoitus osoitteessa muuttoilmoitus.fi.
  Sieltä tieto menee sekä Postille että Digi- ja väestötietojärjestelmään. Paperisen muuttoilmoituslomakkeen saat halutessasi joko Postista tai Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikasta.

2. Ohjeita poismuuttoon vuokra-asunnosta

Mitkä ovat poismuuttamisen askelmerkit?

 1. Irtisano vuokrasopimuksesi.
 2. Muuttopäivä on sopimuksessa tai irtisanomisilmoituksessa määritelty päivä. Tuolloin sinun on luovutettava huoneisto kokonaan Avaimen hallintaan.
 3. Tee myös lähtöilmoitus huoltoyhtiölle. Voit jättää sen huoltoyhtiön postilaatikkoon omassa rappukäytävässäsi.
 4. Tee muuttoilmoitus sähköisesti osoitteessa muuttoilmoitus.fi (tai Digi- ja väestötietoviraston palvelupisteeseen) sekä Postiin.
 5. Muistathan, että Avaimella on oikeus järjestää asunnossasi asuntonäyttöjä irtisanomisaikana.

Asunto tarkastetaan ennen pois muuttamista. Asuntotarkastuksessa arvioidaan asunnon kunto ja se tehdään viiden arkipäivän kuluessa irtisanomisen vastaanottamisesta. Samalla saat tietää mahdollisista omalle vastuullesi tulevista korjaustöistä. Tarkastuksen tekee isännöintitoimiston asuntotarkastaja.

Kuinka irtisanon toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimukseni?

Irtisanomisilmoitus on tehtävä aina kirjallisesti ja se on allekirjoitettava. Tee irtisanomisilmoitus edellisen kalenterikuukauden loppuun mennessä ennen suunniteltua muuttoasi. Voit täyttää irtisanomisilmoituksen sähköisesti yllä olevan linkin kautta. Vaihtoehtoisesti voit palauttaa ilmoituksen sähköpostitse myynti@avainyhtiot.fi tai postitse Avaimen myynnin toimipisteeseen. Lähetämme sinulle vahvistuksen irtisanomisilmoituksen vastaanottamisesta ja poismuutto-ohjeet.

Miten irtisanon määräaikaisen vuokrasopimukseni?

Määräaikaista sopimusta ei tarvitse sanoa irti. Se loppuu automaattisesti sopimuksessa määriteltynä aikana.

Millainen irtisanomisilmoituksen sisältö on?

Ilmoituksesta on selvittävä mitä asuntoa ja mitä vuokralaisia se koskee. Lisäksi siinä on oltava sopimuksen päättymisajankohta ja muuttopäivä. Jos olet tehnyt vuokrasopimuksen yhdessä puolisosi kanssa, muista pyytää ilmoitukseen myös hänen suostumuksensa.

Kuinka pitkä irtisanomisaika on?

Jos sanot itse sopimuksesi irti, on irtisanomisaika aina yhden (1) kuukauden ja se lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on tehty. Irtisanomisaika lasketaan alkavaksi siitä hetkestä, kun irtisanomisilmoitus on toimittu kirjallisesti Avaimelle. Avaimen irtisanoessa sopimuksen on irtisanomisaika kolme (3) kuukautta, paitsi jos olet asunut ennen irtisanomista Avaimella yhtäjaksoisesti yli vuoden. Siinä tapauksessa irtisanomisaikasi on kuusi (6) kuukautta.

Esimerkki: Jos sanot asunnon irti 15. elokuuta, lasketaan irtisanomisaika elokuun viimeisestä päivästä. Vuokranmaksuvelvollisuutesi lakkaa siinä tapauksessa syyskuun lopussa.

Haluan vaihtaa Avaimen toiseen vuokra-asuntoon. Miten toimin?

Täytä vuokrahakemus – saat sen joko Avaimen verkkosivuilta tai myynnin toimipisteistä. Muista irtisanoa vanha sopimuksesi. Tee myös lähtöilmoitus ja tuloilmoitus uuteen vuokra-asuntoon.

Milloin omistaja voi purkaa vuokrasopimukseni?

Purkaminen liittyy aina asukkaan velvollisuuksien laiminlyönteihin, esimerkiksi vuokrarästeihin tai muita asukkaita merkittävästi häiritsevään elämäntapaan. Vuokrasopimuksen purkamiseen päädytään harvoin. Yleensä saat ensin kirjallisen varoituksen, jonka jälkeen voit vielä korjata tilanteen. Erityisen moitittavan sopimusrikkomuksen takia voi Avain purkaa sopimuksen myös ilman varoitusta. Purkamisilmoitus on aina tehtävä kirjallisesti ja todistettavasti.