Vuokra-asukkaan poismuutto-ohjeet

Ohjeita poismuuttoon vuokra-asunnosta

Mitkä ovat poismuuttamisen askelmerkit?

  1. Irtisano vuokrasopimuksesi.
  2. Muuttopäivä on sopimuksessa tai irtisanomisilmoituksessa määritelty päättymispäivä. Tuolloin sinun on luovutettava huoneisto kokonaan Avaimen hallintaan. Avaimet tulee palauttaa viimeistään päättymispäivä klo 12.00 mennessä.
  3. Tee myös lähtöilmoitus huoltoyhtiölle. Voit jättää sen huoltoyhtiön postilaatikkoon omassa rappukäytävässäsi.
  4. Tee muuttoilmoitus sähköisesti osoitteessa muuttoilmoitus.fi (tai Digi- ja väestötietoviraston palvelupisteeseen) sekä Postiin.
  5. Muistathan, että Avaimella on oikeus järjestää asunnossasi asuntonäyttöjä irtisanomisaikana.

Asunto tarkastetaan ennen pois muuttamista. Asuntotarkastuksessa arvioidaan asunnon kunto ja se tehdään viiden arkipäivän kuluessa irtisanomisen vastaanottamisesta. Samalla saat tietää mahdollisista omalle vastuullesi tulevista korjaustöistä. Tarkastuksen tekee Avaimen asuntotarkastaja. Poismuuttaessa siivoathan asunnon saamiesi ohjeiden mukaisesti.

Kuinka irtisanon toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimukseni?

Irtisanomisilmoitus on tehtävä aina kirjallisesti ja se on allekirjoitettava. Tarvitsemme allekirjoitukset kaikilta vuokralaisilta sekä asunnossa asuvalta puolisolta, jotta irtisanominen voidaan käsitellä. Tee irtisanomisilmoitus edellisen kalenterikuukauden loppuun mennessä ennen suunniteltua muuttoasi. Voit täyttää irtisanomisilmoituksen sähköisesti yllä olevan linkin kautta. Vaihtoehtoisesti voit palauttaa ilmoituksen sähköpostitse asiakaspalvelu@avainyhtiot.fi tai postitse Avaimen myynnin toimipisteeseen. Lähetämme sinulle poismuuttokirjeen liitteineen käsiteltyämme irtisanomisilmoituksesi.

Miten irtisanon määräaikaisen vuokrasopimukseni?

Määräaikaista sopimusta ei tarvitse sanoa irti. Se loppuu automaattisesti sopimuksessa määriteltynä aikana.

Millainen irtisanomisilmoituksen sisältö on?

Ilmoituksesta on selvittävä mitä asuntoa ja mitä vuokralaisia se koskee. Lisäksi siinä on oltava sopimuksen päättymisajankohta ja muuttopäivä. Jos olet tehnyt vuokrasopimuksen yhdessä puolisosi kanssa, muista pyytää ilmoitukseen myös hänen suostumuksensa.

Kuinka pitkä irtisanomisaika on?

Jos sanot itse toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksesi irti, on irtisanomisaika yhden (1) kuukauden ja se lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on tehty. Irtisanomisaika lasketaan alkavaksi siitä hetkestä, kun irtisanomisilmoitus on toimittu kirjallisesti Avaimelle.

Avaimen irtisanoessa vuokrasopimuksen on irtisanomisaika kolme (3) kuukautta, paitsi jos olet asunut ennen irtisanomista Avaimella yhtäjaksoisesti yli vuoden. Siinä tapauksessa irtisanomisaikasi on kuusi (6) kuukautta.

Esimerkki: Jos sanot asunnon irti 15. elokuuta, lasketaan irtisanomisaika elokuun viimeisestä päivästä. Vuokranmaksuvelvollisuutesi lakkaa siinä tapauksessa syyskuun lopussa.

Haluan vaihtaa Avaimen toiseen vuokra-asuntoon. Miten toimin?

Täytä vuokrahakemus – saat sen joko Avaimen verkkosivuilta tai myynnin toimipisteistä. Kun saat uuden vuokra-asunnon, muista irtisanoa vanha sopimuksesi. Tee myös lähtöilmoitus ja tuloilmoitus uuteen vuokra-asuntoon.

Milloin omistaja voi purkaa vuokrasopimukseni?

Purkaminen liittyy aina asukkaan velvollisuuksien laiminlyönteihin, esimerkiksi vuokrarästeihin tai muita asukkaita merkittävästi häiritsevään elämäntapaan. Vuokrasopimuksen purkamiseen päädytään harvoin. Yleensä saat ensin kirjallisen varoituksen, jonka jälkeen voit vielä korjata tilanteen. Erityisen moitittavan sopimusrikkomuksen takia voi Avain purkaa sopimuksen myös ilman varoitusta. Purkamisilmoitus on aina tehtävä kirjallisesti ja todistettavasti.