Asumisoikeusasukkaan poismuutto-ohjeet

Ohjeita poismuuttoon asumisoikeusasunnosta

Haluan luopua asumisoikeudestani ja muuttaa muualle. Kuinka toimin?

Kun haluat luopua asunnostasi, on sinun aivan ensimmäiseksi täytettävä luovutusilmoitus ( asunnon irtisanominen). Se kannattaakin tehdä hyvissä ajoin, viimeistään kolme kuukautta ennen suunniteltua muuttoa. Asumisoikeusasunnoissa on nimittäin kolmen kuukauden luovutusaika. Löydät luovutusilmoituksen tältä sivulta sekä myynnin tai isännöinnin toimipisteistä. Tarvitsemme allekirjoitukset kaikilta asumisoikeusasunnon täysi-ikäisiltä asukkailta, jotta irtisanominen voidaan käsitellä. Muistathan pyytää myös avo- tai aviopuolisosi suostumuksen luovutusilmoitukseen, sillä ilman sitä et voi tehdä luovutusta. Voit täyttää luovutusilmoituksen sähköisesti alla olevan linkin kautta. Sähköinen luovutusilmoitus allekirjoitetaan verkkopankki- tai mobiilivarmennetunnistaumisella. Vaihtoehtoisesti voit palauttaa luovutusilmoituksen sähköpostitse asiakaspalvelu@avainyhtiot.fi tai postitse Avaimen myyntiin. Lähetämme sinulle vahvistuksen luovutusilmoituksen vastaanottamisesta, indeksilaskelman ja poismuutto-ohjeet, kun olemme käsitelleet luovutusilmoituksen.

Haluan vaihtaa toiseen asumisoikeusasuntoon, miten se tapahtuu?

Asumisoikeusasuntoa keskenään vaihtavat asumisoikeuden haltijat eivät tarvitse järjestysnumeroa. Voit hakea samassa talossa tai samassa kohteessa olevaa vapautuvaa asuntoa ilman järjestysnumeroa ja olet etusijalla asukasvalinnassa. Jos vaihdat toiseen asumisoikeuskohteeseen, tarvitset ARAn myöntämän järjestysnumeron. Kysy lisää Avaimen myynnistä!

Milloin omistaja voi purkaa asumisoikeuteni?

Sopimuksen purkaminen liittyy aina asukkaan velvollisuuksien laiminlyönteihin, esimerkiksi sopimusehtojen noudattamatta jättämiseen, käyttövastikerästeihin tai muita asukkaita merkittävästi häiritsevään elämäntapaan.

Mitkä ovat pois muuttamisen askelmerkit?

  1. Lähetä täytetty ja allekirjoitettu luovutusilmoitus talon omistajalle
  2. Muuttopäivä on sopimuksen päättymispäivä tai talon omistajan kanssa aiemmaksi sovittu hallinnan luovutuspäivä. Palauta avaimet sovitusti.
  3. Muistathan, että Avaimella on oikeus esitellä asuntoa uusille asukkaille irtisanomishetken ja sopimuksen päättymishetken välisenä aikana.
  4. Asunto tarkastetaan sekä ennen pois muuttamista että muuton jälkeen. Ennakkotarkastuksessa arvioidaan asunnon kunto ja tehdyt muutokset. Samalla saat tietää mahdollisista omalle vastuullesi tulevista korjaustöistä. Muuton jälkeen tarkastetaan vielä tyhjän ja siivotun asunnon kunto ja puutteet. Tarkastuksen tekee isännöintitoimiston asuntotarkastaja.

Mitä ilmoituksia on tehtävä kun muutan pois?

Luovutusilmoituksen lisäksi poismuuton yhteydessä on tehtävä kaksi ilmoitusta:

  1. Tee lähtöilmoitus huoltoyhtiölle.
  2. Tee myös lakisääteinen muuttoilmoitus osoitteessa muuttoilmoitus.fi.
    Sieltä tieto menee sekä Postille että Digi- ja väestötietojärjestelmään. Paperisen muuttoilmoituslomakkeen saat halutessasi joko Postista tai Digi- ja väestötietoviraston palvelupaikasta.