Asumisoikeus: Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää

Asumisoikeus on suosittu asumismuoto, joka tarjoaa monia etuja perinteiseen omistusasumiseen ja vuokra-asumiseen verrattuna.  Suomessa on yli 50 000 asumisoikeusasuntoa, joissa asuu noin satatuhatta asukasta. Avain Asumisoikeus on kolmanneksi suurin asumisoikeusasuntojen tarjoaja Suomessa. Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä asumisoikeus tarkoittaa, miten se toimii ja mitkä ovat sen hyödyt ja haitat. Jos harkitset asumisoikeusasunnon hankkimista, tämä opas on sinulle.

Mikä on asumisoikeus?

Asumisoikeus on asumismuoto, jossa asukas saa oikeuden asua asunnossa maksamalla asumisoikeusmaksun ja kuukausittaisen käyttövastikkeen. Asumisoikeusmaksu on kertaluonteinen maksu, joka on yleensä 15% vastaavan asunnon hankintahinnasta. Käyttövastike kattaa asunnon ylläpitokustannukset. Lainsäädännön mukaan käyttövastikkeen tulee olla aina edullisempi kuin vastaavan asunnon markkinavuokra.

Asumisoikeuden edut

  • Turvallisuus: Asumisoikeus tarjoaa pitkäaikaisen asumisturvan, sillä asumisoikeussopimus on voimassa toistaiseksi.
  • Edullisuus: Asumisoikeusmaksu on yleensä pienempi kuin asunnon ostohinta, ja käyttövastike on usein edullisempi kuin vuokra.
  • Joustavuus: Asumisoikeusasunnon voi vaihtaa toiseen asumisoikeusasuntoon, jos elämäntilanne muuttuu.
  • Ylläpito: Asumisoikeusyhtiö vastaa asunnon kunnossapidosta, mikä vähentää asukkaan vastuuta ja kustannuksia.
  • Ei jälleenmyyntiriskiä: Asukas voi ilmoittaa luopuvansa asunnosta ja saa asumisoikeusmaksunsa taikaisin rakennuskustannusindeksillä korjattuna kolmen kuukauden kuluttua ilmoituksesta. Avain Asumisoikeus myy asunnon eteenpäin.

Asumisoikeusasunnossa tulee huomioida

  • Rajoitettu omistusoikeus: Asumisoikeus ei anna täyttä omistusoikeutta asuntoon, mikä voi rajoittaa asukkaan mahdollisuuksia tehdä muutoksia asuntoon.
  • Myynti: Asumisoikeusasuntoa ei voi myydä vapaasti markkinoilla, vaan se on palautettava asumisoikeusyhtiölle.
  • Käyttövastike: Vaikka käyttövastike on usein edullisempi kuin vuokra, se voi silti nousta ajan myötä.

Kuinka hakea asumisoikeusasuntoa?

Asumisoikeusasunnon hakeminen on suhteellisen yksinkertainen prosessi. Ensimmäinen askel on hakea Aralta asumisoikeusnumeroa. Se tarvitaan hakemuksen jättämiseen. Tämän jälkeen voit etsiä sopivia asumisoikeusasuntoja ja jättää hakemuksen. Asumisoikeusyhtiö käsittelee hakemukset ja valitsee asukkaat hakijoiden järjestysnumeron perusteella. Järjestysnumero on merkityksellinen tilanteessa, jossa samaan asuntoon on useampi hakija.

Yhteenveto

Asumisoikeus on houkutteleva vaihtoehto niille, jotka etsivät turvallista ja edullista asumismuotoa ilman täyttä omistusoikeuden tuomia taakkoja. Omistamalla vastaat itse kaikesta ja kannat yksin asumiseen liittyvän riskin. Asumisoikeusasuminen tarjoaa monia etuja, kuten pitkäaikaisen asumisturvan ja edulliset asumiskustannukset, mutta siihen liittyy myös joitakin rajoituksia. Jos harkitset asumisoikeusasunnon hankkimista, on tärkeää punnita huolellisesti sen edut ja haitat. Toivottavasti tämä opas on auttanut sinua ymmärtämään paremmin, mitä asumisoikeus tarkoittaa ja miten se voi sopia sinun tarpeisiisi. Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset lisätietoja, älä epäröi ottaa yhteyttä Avain Asuntojen asiakaspalveluun.
Edellinen
Espoo Suurpelto – yhteisöllinen alue
Seuraava
Opiskelijoiden asumistuki on rajussa muutoksessa