Lahden Ranta-Kartanoon vuonna 2022 valmistuneita asumisoikeuskoteja.

Asumisoikeusasunto on riskitön valinta

Taannoin eteeni osui Kauppalehden julkaisu, jossa kerrottiin vanhojen osakeasuntojen hintojen laskevan tänä vuonna seitsemän prosenttia. Tämä on ollut tiedossa ja odotettua, miten muutenkaan. Jo talvisodasta ja sitä ennenkin on suomalaisiin iskostunut ajatus omistamisen unelmasta; oma tupa ja perunamaa, tai tietyn aikakauden kaupungistumisen tuote, asunto-osake. Tämä ajatus on vahvasti muuttumassa.

Maailma, jossa tällä hetkellä elämme, on kuitenkin täysin erilainen mihin olemme tottuneet. Ihmisillä on epävarmuutta tulevasta, sota on tullut Eurooppaan ja on kaikkien mielessä päivittäin. Pankkilainojen korot nousevat, rakennustarvikkeissa on saatavuusongelmia. Omien asuntojen myynti sakkaa. Asuntoja myydään edelleen, mutta ihmiset kokevat ostamisen olevan erilainen riski kuin ennen. Omistamisen ilo on muuttunut. Ihmiset haluavat käyttää rahansa oikein.

Omassa työssäni keskustelen päivittäin useiden ihmisten kanssa, jotka haluaisivat asumisoikeusasunnon, mutta oma asunto on vielä myymättä, valitettavasti. Sitten on niitä, jotka pystyvät mielellään ottamaan asunnon heti vastaan, kun sellainen heille tarjotaan. Näin usein käykin.

Nämä asiakkaat ovat tehneet pienen muutokseen unelmiinsa muuttuneessa maailmassa, ei haluta sitoa asumiseen enää niin paljon pääomaa kuin ennen. Halutaan asunto, jossa ei ole remonttiriskiä eikä myynnin kirousta, kuitenkin asutaan asukasdemokratian omaavassa talossa.

Vastaus muuttuneeseen maailmantilanteeseen on asumisoikeusasunto. Siinä peritään kuukausittain maksettavaa käyttövastiketta omakustannusperiaatteen mukaan. Asumisoikeusmaksu takaa sen, että asumisoikeus on elinikäinen, toisin kuin esim. vuokra-asunnoissa. Asumisoikeusmaksu lasketaan rakennuskustannusindeksin mukaan, joka on noussut säännöllisesti jo -90 luvusta asti. Indeksin määräytymiseen ei vaikuta asunnon sijainti tai pankkien korkovaihtelut ja on sama koko suomessa. Nyt vuodessa rakennuskustannusindeksi on noussut yli 5 %. Usein poismuuttava asukas yllättyykin, kuinka paljon enemmän rahaa palautetaan poismuuton jälkeen.

Näistä asioista en ollut edes itse täysin tietoinen, ennen kuin aloitin työt Avain Asunnoilla noin 6 vuotta sitten. Kuuden vuoden aikana olen keskustellut tuhansien asiakkaiden kanssa, ja voinkin ilolla sanoa jakavani näiden asukkaiden unelmat. Onneksi voin olla osana auttamassa näitä yhden tärkeimmän asian saavuttamisessa: Saada koti, joka myös tuntuu kodilta.

  • Jouni

Kirjoittaja on myyntineuvottelija Lahden asuntomyynnistä

ps. hakemuksen voi tehdä sivuillamme: www.avainasunnot.fi

Edellinen
Asukastyytyväisyys on jatkanut nousuaan
Seuraava
Avain Asunnot rakennuttaa Tuusulaan 60 asumisoikeusoikeusasuntoa