Avaimen suurin rakennushanke sai onnelliset asukkaat

Muutot yli sataan vuokra-asuntoon Kivistössä sujuivat joutuisasti, kun ne aikataulutettiin viikon ajalle ja kantoapuna toimivat Niemen muuttajat.

Vantaan Zirkonipolku 2:een valmistui elokuussa 132 vuokra-asuntoa sekä kolme liiketilaa. Siru Palosaari on ensimmäinen, joka muuttaa A-rappuun yhdessä äitinsä ja 9-vuotiaan tyttärensä kanssa. Kivistö on alueena Sirulle jo ennalta tuttu, sillä hänellä asuu siellä sukulaisia. Hän myös työskentelee alueella hoitajana vaikeavammaisten palveluyksikössä.

Siru olisi halunnut neliön ylimmästä, 12. kerroksesta, mutta sai asunnon 11. kerroksesta. Enää häntä ei harmita, sillä hienot ovat maisemat sieltäkin. Uudessa kodissa on myös koko asunnon levyinen kaksoisparveke, lasitettu ja lasittamaton parveke, jotka kylpevät kauniissa aamuauringossa.

”Asunto on tosi hieno! Uuteen kotiin on kiva muuttaa”, Siru fiilistelee ja laskee maahan pahvilaatikon, jossa hänen liskonsa, parta-agama Niilo Lionel majailee.

Lemmikit ovatkin asuntoihin tervetulleita. Niilon isoa lasista terraariota Sirun ei onneksi tarvitse itse kantaa, sillä sen asuntoon tuovat Niemen muuttajat.

Siru on muuttopäivänä hyvillä fiiliksillä, vaikka häntä hieman jännittääkin muuttaa kerrostaloon ensimmäistä kertaa elämässään.
Siru on muuttopäivänä hyvillä fiiliksillä, vaikka häntä hieman jännittääkin muuttaa kerrostaloon ensimmäistä kertaa elämässään.
Valmistuneet 12-kerroksiset talot ovat Kivistön alueen korkeimipia.

Avain Asunnot tarjosi taloon muuttajille ilmaista kantoapua tavaroiden siirrossa pihalta asuntoon. Näin muutot sujuvat mutkattomammin eivätkä kantomatkat kasva liian pitkiksi, sillä piha on vielä osin työmaa-alueena. Tulevat asukkaat saivat varata Niemen kantoapua tunnin verran ja muutot porrastettiin pitkin viikkoa tunnin välein. Tavaroiden pakkauksen, kuljetuksen taloyhtiön pihaan ja purkamisen jokainen asukas hoitaa itse.

”Aikataulutetut muutot uudiskohteisiin ovat yleistyneet. Muutot sujuvat helpommin ja nopeammin, kun kaikki eivät muuta samaan aikaan. Tunti on yleensä ihanteellinen aika kantaa tavarat”, Niemen työnjohtaja Jyri Wesslin kertoo.

Yhden asunnon muuttoa varten on varattu neljä kantajaa. Huonekalut ja rullakoihin kerätyt irtotavarat kulkevat ripeästi hissillä ja portaita pitkin muuttoautosta asuntoon. Tilanne olisi varmasti sekavampi, jos kaikkien 12 kerroksen asukkaat muuttaisivat samanaikaisesti talon kahdella hissillä. Nyt Sirun tehtäväksi jää vain huikata muuttoavulle, mihin mikäkin tavara asunnossa kannetaan.

Sirun muutto sujuu vikkelästi, kun Niemen muuttomiehet kantavat hänen irtaimistonsa muuttoautoista upouuteen kotiin.

Samaan aikaan F-rapun kerhotilassa Aari Isännöinnin isännöitsijä Pirkko Vilkman ja asiakasvastaava Leea Kivelä jakavat avaimia seuraavaksi muuttaville asukkaille. iLOQ-avainpussukka vaihtaa omistajaa, kun asukas on kuitannut sen allekirjoituksellaan. Hyvää muuttoa, Pirkko ja Leea toivottelevat.

Avaimen myyntineuvottelija Frida Finander kertoo, että asunnot ovat olleet kysyttyjä, vain parikymmentä asuntoa on enää vapaana. Ylimpien kerrosten asunnot menivät ensiksi, ja esimerkiksi kaikkiin kolmioihin ja neliöihin on jo löytynyt asukkaat.

”Kun joku on tullut katsomaan asuntoa, on hän sen yleensä myös ottanut. Asunnot ovat tosi kivoja, laadukkaasti tehtyjä ja hyvin varusteltuja, ja sijainti Kivistön juna-aseman vieressä on tosi hyvä”, Frida kertoo.

Kivistöstä hurauttaa junalla Helsingin keskustaan puolessa tunnissa ja lentoasemalle on 10 minuutin matka. Kolme liiketilaa sijaitsevat katutasossa ja kaikkiin niistä on jo löytynyt yrittäjä. Yksi yrittäjistä on Kotipizza.

Avaimia jaettiin joka aamu viikon ajan. Jos sähköiset iLOQ-avaimet eivät olleet asukkaalle ennalta tuttuja, Aari Isännöinnin isännöitsijä Pirkko Vilkman ja asiakasvastaava Leea Kivelä opastivat myös niiden käytössä.
“Hyvin organisoitu homma” Siru kiittelee, kun kuorma- ja pakettiauton tavarat on kannettu neliöön.
Ylimmästä kerroksista maisemat ovat upeat.

Avain Yhtiöiden kiinteistöjohtaja Jan Bertills on lopputulokseen tyytyväinen. Avaimen tähän asti suurin rakennushanke on saatu valmiiksi, ja uudet asukkaat pääsevät muuttamaan moderniin asuinkortteliin.

”Korttelissa on yli 300 vuokra-asuntoa, kolme Avaimen ja neljä Ilmarisen omistamaa taloyhtiötä, joilla on yhteiskäyttötiloja. Pysäköinti on järjestetty pihakannen alla olevaan pysäköintihalliin ja siellä on myös monta sähköautojen latausasemaa, joita operoi yhteistyökumppanina Parkkisähkö. Alueella on jätteen putkikeräysjärjestelmä.”

Väestöennusteessa on arvioitu, että Kivistön suuralueella olisi vuoteen 2029 mennessä 22 500 asukasta. Alueelle kaavaillaan lähipalvelukeskusta, johon tulisi päivittäistavarakauppoja, apteekki, kirjasto, nuorisotilat sekä sosiaali- ja terveyspalveluja. Tällä hetkellä alueella on päiväkoti, koulu ja lähikauppa. Taide on läsnä joka puolella, joten alueella liikkuessa kannattaa bongailla esimerkiksi talojen värikkäitä sisäänkäyntejä ja julkisivuja sekä seinillä vilistäviä kettuja.

Avaimella on 58 vuokra-asuntoa myös osoitteissa Zirkonipolku 2 F ja Jaspiskuja 8. Kaiken kaikkiaan Avaimen vuokra-asuntoja Kivistössä on lähes 200.

Teksti: Katja Tarnanen

Kuvat: Petri Mulari

Edellinen
Avain Yhtiöt rakennuttaa asuntoja ennätystahtia
Seuraava
Asumisoikeuslaki uudistuu – mitä tapahtuu asukkaalle?