Avain Asunnot mukana Social Housing Festivaaleilla 15.6.2022

Avain Asunnot osallistuu Social Housing Festivaaleille Tampereen lähiön Tesoman kehittämisestä kertovalla elinkaarikorttelivideolla. International Social Housing Festival 2022 järjestetään Helsingissä 14.-17.6. ja sen järjestävä Asuntorahoitus- ja Kehittämiskeskus ARA, Helsingin kaupunki ja Housing Europe. Vuoden 2022 International Social Housing Festival (ISHF) tutkii asumista hyvän elämän perustana.

Festivaali korostaa sosiaalisen, julkisen ja osuuskunnallisen asumisen roolia sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän elämän saavuttamisessa kaupungeissamme nyt ja tulevaisuudessa. Festivaalilla asumisen ammattilaiset, päättäjät, arkkitehdit, tutkijat ja vuokralaiset osallistuvat keskusteluun ja kokoontuvat järjestämään erilaisia seminaareja, vierailuja ja työpajoja, joissa tarkastellaan sekä politiikkaa että käytäntöjä ihmisten asettamisesta etusijalle. Sosiaalisilla, julkisilla ja osuustoiminnallisilla asuntotuottajilla on visio Euroopasta, joka tarjoaa ihmisarvoisen ja kohtuuhintaisen asunnon kaikille yhteisöissä, jotka ovat sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristöllisesti kestäviä, jossa jokainen asukas voi saavuttaa täyden potentiaalinsa.

Avain Asuntojen elinkaarikortteli Tesomalla edustaa sosiaalisesti eheän yhdyskuntarakentamisen kärkeä. Tampere oli aloittanut pahoin rapistumaan päässeen Tesoman lähiön kehittämisen vuonna 2013 OmaTesoma hankkeella, jossa alueelle tuotiin palveluita ja rakennettiin aivan uusi kauppakeskus. Vuonna 2016 Tampereen kaupunki avasi kilpailun Tesoman keskustaan sijoittuvasta tontista. Avain voitti kilpailun työnimellä Kylä kaupungissa – Kohtaaminen korttelissa. Avaimen korttelikokonaisuus valmistui vuonna 2020. Asuntorahoitus- ja Kehittämiskeskus ARA tuki korttelin eri asumismuotoja merkittävästi ja oli mukana hankkeen suunnittelussa. Ilman ARA:n merkittävää tukea kortteli ei olisi mahdollistunut. Nyt valmistunut video kertoo elämästä korttelissa.

Avaimen korttelikokonaisuus sisältää omistustalon yhdessä TH2:n kanssa, vuokratalon, asumisoikeustalon ja palvelutalon. Näitä palvelee yhteiskäytössä oleva pihatalo ja korttelin alla sijaitseva autohalli. Yhteistiloja korttelissa on mittavasti; kuntosali, kaksi saunaa, miesluola, askarteluhuone, monitoimitila, musahuone, verstas ja monet muut tilat palvelevat korttelin asukkaita.

Sosiaalisesti eheässä yhdyskuntarakentamisessa on tärkeää luoda tiloja ja paikkoja, jossa ihmiset tutustuvat toisiinsa ja jakavat elämänkokemustaan toisille. Parhaillaan tällainen korttelisuunnittelu vähentää yksinäisyyttä, syrjäytymistä ja huono-osaisuuden kokemista. Elinkaarikortteli mahdollistaa myös eri sukupolvien välisen kohtaamisen. Korttelissa voi asua koko elämän. Sosiaalipalveluita eristetä kaupunkirakenteesta erilleen vaan palvelutalon asukkaat otetaan mukaan korttelin yhteiseen toimintaan. Asukkaat lopulta luovat korttelin kodiksi.

Kymmenen vuoden kehittämisen tuloksena Tesoma on kuin täysin uusi ja haluttu asuinalue. Tesoma edustaa muutosta, joka on mahdollista saavuttaa hyvällä ja monipuolisella kaupunkisuunnittelulla. Katso video tästä.

Edellinen
Ranta-Kartano valmistuu marraskuun loppuun mennessä
Seuraava
Helsingin Verkkosaarenrannan hitas -haku on alkanut