Hyvä tiimityöskentely syntyy halusta auttaa

Usein kuulee sanottavan, että hyvällä tiimityöllä on suuri merkitys. Mistä asioista hyvä tiimi sitten muodostuu? Millaisista henkilöistä ja toimintatavoista?

Vertaan usein ajatustasolla työyhteisöä perheeseen, moni lainalaisuus toimii tiimissä niin kuin sen tulisi hyvässä ja turvallisessa perheyhteisössä toimia. Kiukut kiukkuillaan ja jupinat jupistaan, joskus jopa itkut itketään turvallisesti kodin tai toimiston seinien sisällä. Sitten kun ollaan maailmalla, olo on turvallinen ja levollinen ja työtovereista puhutaan positiiviseen sävyyn. Mikä olisikaan ikävämpää kuin ”oman pesän likaaminen” ja toisista pahaa puhuminen heidän siitä tietämättään.

Millainen on ympäristö, jossa tiimityö toimii ja mikä tähän vaikuttaa?

“Hyvä ja erittäin luottamuksellinen ilmapiiri. Sellainen, jossa voi sanoa omat ideansa ääneen ja kokea saavansa olla oma itsensä ja tulla kuulluksi. Yhteishenki ja halu auttaa on loistava. Halu menestyä yhdessä on hyvä! Toisten hyvä tekeminen tarttuu, josta syystä yhdessä tekeminen ja toisten kuuleminen ja ideointi on äärimmäisen tärkeää. Tasaisiin ja ei niin tehokkaisiin päiviin on tärkeää saada motivaatiota muilta” kertoo Anni Lias, Avaimen myyntineuvottelija Tampereelta.

Toimiva tiimityö vaatii johdonmukaisuutta. Tarkat rajaukset toimenkuvien sisällöistä tuovat turvaa ja selkeyttä työntekoon. Ohjeiden, sääntöjen ja odotusten kirkastaminen säännöllisesti alati muuttuvassa työympäristössä on tärkeää ja tuo avoimuutta ja yksiselitteisyyttä tekemiseen. Halu auttaa työtoveria ongelmissa välittyy hyvänä yhteishenkenä asiakkaiden suuntaankin.

Säännöllinen, avoin keskustelu on tärkeää

Avaimen asumisoikeusasuntoja maantieteellisesti välillä Porvoo – Äänekoski hoidetaan kolmelta konttorilta, joiden henkilöistä tämä tiimi muodostuu. Lahden toimipisteeltä löytyy kaksi myyntineuvottelijaa, Jouni Judén ja Riikka Helminen, myyntikoordinaattori Marjo Paulin ja myynti- ja asiakaspalvelupäällikkö Ruut Vesenterä. Tampereella toimii myyntineuvottelija Anni Lias, Jyväskylässä niin ikään kaksi myyntineuvottelijaa Minna Moilanen ja Maria Anttonen sekä myyntikoordinaattori Erja Tuononen. Tiimin maantieteellinen sijainti toisistaan kaukana asettaa haasteita sujuvalle yhteistyölle, mutta avointa keskustelua pidetään yllä kahden viikon välein pidettävissä palavereissa sekä jatkuvalla viestinnällä eri välineiden kautta. Kynnys ottaa yhteyttä kollegaan ja pyytää apua on matala ja ongelmat saadaankin usein nopeasti näin ratkaistua.

Mitkä asiat vaikuttavat omaan motivaatioon?

“On ihana nähdä työtoverin riemu kun näen miten hän onnistuu. Olen tuntenut että olen ollut hänelle tässä avuksi. Asiakkaat motivoivat. On hienoa, kun asiakas kiittää, kun autan heitä järjestysnumeron hakemisessa ja hakemuksen täyttämisessä. Olen saanut positiivista palautetta tavoitettavuudesta, asiakkaat ovat olleet myös todella kiitollisia avusta, jota olen heille tarjonnut. Työnantajan tarjoama mahdollisuus opiskelun kautta itseni kehittämiseen motivoi ja auttaa parantamaan asiakaspalvelua” kertoo Marjo Paulin, Avaimen myyntikoordinaattori Lahdesta.

Ruut Vesenterä, myynti- ja asiakaspalvelupäällikkö, Avain Asunnot

Edellinen
Aktiivisten asukkaiden talossa viihtyvät kaikki
Seuraava
Suunnittelupöydältä toimivaksi kodiksi