Joulu tulla jollottaa

Vaihtuuko sisustuksesi vuodenaikojen mukaan vai pysyykö kotisi samanlaisena vuodenajoista riippumatta? Toiset vaihtavat sisustustekstiilit, kuten verhot ja sohvatyynyt sesonkien ja juhlien mukaan, niin että esimerkiksi jouluun on omat sisustuskankaat. Itse en ole ihan näin ahkera sisustaja, mutta toki vuodenaikojen vaihtelut ja juhlat näkyvät meidänkin kodissamme etenkin kukissa, kattauksissa ja lasten tekemissä hellyttävissä koristeissa.

Joulupuu on rakennettu

Joka vuotisiin jouluperinteisiimme kuuluu joulukuusi koristeineen. Meillä on vuodesta toiseen samat joulukoristeet, mutta yhdistelen niitä vähän eri tavoin, jolloin saan erilaisia harkittujakin kokonaisuuksia. Tosin toisinaan lasten Salama McQueen -pallot hieman tätä harmoniaa rikkovat. Joskus olen ratkaissut asian niin, että lasten omille palloille on ollut oma pieni joulupuu tai huonekasvi. Useimmiten olen kuitenkin antanut lasten ilon näkyä joulukuusessakin, vaikka se ei ihan tasapainoiselta näyttäisikään, eikä sisustukseen parhaiten sopiva kokonaisuus olisikaan. Lasten ylpeys itse laittamistaan koristeista on vienyt voiton sisustuslehtimäisen tyylikkäästä joulukuusesta.

Viime vuosina meillä on ollut aito kuusi, koska sen tunnelma ja tuoksu ovat niin hyviä. Kuusenhaku on myös kiva jouluinen tapahtuma, vaikka emme haekaan kuusta vanhan kansan tapaan metsästä, vaan lähimarketin pihasta. Kuitenkin on hauskaa, että joka vuosi kuusi on erilainen, eikä ihan tarkkaan tiedä miltä kuusi omassa olohuoneessa tulee näyttämään. Meillä on joskus aiemmin ollut useampana vuonna myös muovikuusi. Tekokuusen etuna oli, että sen pystyi laittamaan jo reilusti ennen joulua, jolloin kuusta ehti ihastella pidempään.

Oi kuusipuu

Toki myös jouluaikana pohdituttaa ympäristöarvot. Ilmeisesti muovikuusi on aitoa kuusta ekologisempi vasta 20 vuotta käytettynä. Oma muovikuusemme ei valitettavasti ollut meillä näin pitkään. Ruukkukuuset ovat tavallista joulukuusta luontoystävällisempi valinta. Pienemmät pöytäkuuset voivat olla todella suloisia ja ympäristöystävällisempi ratkaisu. Nykyään ruukkukuusen voi myös vuokrata kotiovelle, jolloin kuusi jatkaa elämäänsä joulun jälkeen ja parhaassa tapauksessa palautuu joulukuuseksi seuraavanakin vuonna. Luulen, että tulevaisuudessa tällaiset palvelut yleistyvät.

Joulukoristeet kestävät vuodesta toiseen, jolloin niiden käyttöikä voi olla jopa vuosikymmeniä. Lasten itse tekemät joulukoristeet ovat paitsi ekologisia myös ihania muistoja. Kauniita joulukoristeita voi tehdä myös itse. Esimerkiksi havuista, kävyistä ja silkki- tai juuttinarusta saa luonnonläheisiä joulukoristeita vaikkapa joulupöytään tai joululahjapakettien koristeeksi.

Joulupukki matkaan jo käy

Joulu näkyy kodissamme joulukuusen lisäksi joulukalentereina, kynttilöinä, joululeipomuksina, lahjapaketteina ja ehkäpä joululta tuoksuvana käsisaippuanakin. Joulupiparien leipominen ja koristelu, sekä lahjojen paketointi kuuluvat olennaisena osana joka vuotiseen joulurutiinimme. Lahjojen paketointitalkoot glögin ja joululaulujen kera tekevät joulukodin kiireisemmänkin arjen keskelle.  

Miltä teidän joulu näyttää, onko joulukotisi ruhtinaallisen runsas vai miellyttävän minimalistinen? Kerro meille, Avain Asuntojen Facebookissa ja Instagramissa on 20.12.2022 asti arvonnat, joista voi voittaa 100 euron K-lahjakortit.

Joulu on jo nurkan takana, ihanaa joulun odotusta kaikille!

Elina Hahl

Markkinointisuunnittelija

Edellinen
Avain Asunnoille tekoälyohjattu lämmönsäätöjärjestelmä yli sataan kiinteistöön
Seuraava
Energiaoptimoinnilla kohti 25 prosentin energiansäästöä