Kenelle asumisoikeutta tarjotaan?

Aiemmin Avaimen blogissa vastasimme järjestysnumeroa koskeviin kysymyksiin, mutta mitä tapahtuu, kun järjestysnumero on haettu, asuntohakemus tehty ja tarjous asunnosta saatu? Tässä blogitekstissä avaamme hieman asumisoikeuden tarjoamiseen liittyvää prosessia.

Asuntoihimme ei ole erillistä hakuaikaa, vaan kaikkiin asuntoihin on niin sanottu jatkuva haku käynnissä. Uudiskohteissa ensimmäinen hakuaika ilmoitetaan erikseen. Saat tarjouksia vapaista ja vapautuvista asunnoista hakemuksesi perusteella. Tarjous lähetetään kaikille asunnon hakijoille. Jos hakijoita on paljon, lähetetään tarjous vain osalle hakijoista, joilla on pienin järjestysnumero. Hakemuksesi on oltava voimassa tarjouksen lähettämishetkellä.

Ennen asumisoikeussopimuksen tekemistä sinulla on mahdollisuus käydä tutustumassa asuntoon. Lopullisen asukashyväksynnän tekee kaupungin asuntotoimi, joka tarkistaa asumisoikeuden kelpoisuusvaatimukset ja hyväksyy hakijan asumisoikeusasukkaaksi.

Liitteet, joita asukashyväksynnän pyytämiseen tarvitsemme, ovat selvitys asuntoon muuttavista henkilöistä ja varallisuudesta. Saat selvityslomakkeen myyntineuvottelijalta, joka mielellään opastaa sinua muutenkin tarvittaessa. Tarvitsemme myös kopion edellisen vuoden esitäytetystä veroilmoituksesta. Löydät sen kirjautumalla OmaVeroon. Klikkaa siellä ensin Postilaatikko ja sen jälkeen Esitäytetty veroilmoitus (pdf). Pyydämme liitteitä erikseen, mutta voit kerätä ne hyväksyntää varten jo ennakkoon. Varallisuusrajat eivät koske yli 55-vuotiaita tai asumisoikeusasunnosta toiseen vaihtavia.

Aika, joka kuluu asuntohakemuksen jättämisestä sopimuksen tekemiseen vaihtelee aina tapauskohtaisesti. Asuntohaun kestoon vaikuttaa muun muassa toive asunnon sijainnista ja koosta sekä muiden hakijoiden määrä sillä hetkellä. Tutustu Avaimen asumisoikeusasuntoihin ja jätä rohkeasti hakemus!

Oona Sukander, myyntiassistentti, Avain Asunnot

Edellinen
Vuoden Rakennusmestari on Petri Pennanen
Seuraava
Avain&koti 4/2020 on ilmestynyt