Kotivara kuntoon ja vaihtelua lautaselle

Oletko jo kyllästynyt kotona kokkailuun vai nautitko, kun siihen on kerrankin aikaa? Alta löydät listan ruoka-aineista, joita on aina hyvä olla kotona. Nappaa talteen myös 3 inspiroivaa reseptiämme!

Moni meistä kokkaa nyt kaikki päivän aikana syötävät ruoat itse. Lautasella on lohturuokia lapsuudesta, hyväksi todettuja arkiruokia sekä uusia reseptikokeiluja. Moni käy kaupassa vain kerran viikossa, ja siksi kaapit saattavat ammottaa tyhjyyttään juuri ennen ostosreissua. Siihen auttaa tarkoin mietitty kotivara. Se varmistaa, että keittiöstä löytyy aina jotain herkullista ja terveellistä syötävää.

Kun kasaat kotivaraa, valitse sellaisia raaka-aineita, joita käyttäisit normaalissa arjessa. Pitkään säilyvien elintarvikkeiden hamstraus saattaa olla lopulta turhaa ja aiheuttaa vain ruokahävikkiä. Muista siis kohtuus.

Näitä on hyvä olla aina kotona:

 • Erilaisia juomia, kuten vesi, mehut ja virvoitusjuomat
 • Hedelmiä ja kasviksia. Suosi pitkään säilyviä juureksia. Valitse kaupassa vielä hieman raakoja hedelmiä. Esimerkiksi vielä kovat avokadot tai vihreät banaanit ovat syöntikypsiä muutaman päivän päästä.
 • Leipää, ruisleipä ja varsinkin näkkileipä säilyvät pitkään hyvänä.
 • Pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä
 • Muroja, myslejä, hiutaleita
 • Kananmunia, sillä ne säilyvät jopa kuukausia. Kananmunat ovat erittäin monikäyttöisiä kaikessa ruoanlaitossa ja leivonnassa.
 • Huoneenlämmössä säilyviä maitoja ja kasvijuomia
 • Kala-, liha- ja papusäilykkeitä
 • Levitteitä ja öljyjä. Rasvat säilyvät pitkään ja niitä tarvitaan ruoanlaitossa.
 • Riisiä, pastaa, nuudelia tai vaikkapa perunamuusijauhetta
 • Välipalapatukoita, keksejä, karkkia ja muuta naposteltavaa
 • Pakasteita. Pakaste-allas on oikea aarreaitta! Pakasteet säilyvät pitkään ja valikoima on erittäin monipuolinen: kasviksia, lihoja, kalaa, marjoja ja valmiita aterioita.
 • Mausteita ja maustekastikkeita.  Hyvin maustettuna esimerkiksi pakastevihannekset maistuvat paremmilta.
 • Lastenruokia
 • Lemmikkien ruokia

3 x vaihtelua lautaselle

Tuntuuko, että olet kokannut kaikki reseptisi jo moneen kertaan? Kokeile jotain uutta! Keväinen parsa carbonaramme on laiskan kokin bravuuri ja tuhti lohturuoka. Ehkäpä siitä tulee uusi lempireseptisi, joka muistuttaa korona-ajasta vielä vuosienkin päästä? Maukas nyhtökana-papupatamme taas vaatii hauduttelua, mutta saat siitä koko päivän lämpimät ruoat: syö sitä päivällä riisin kanssa ja illalla tortillojen täytteenä. Nopean kasviscurrymme ainekset löytyvät vuorostaan pakkasesta, mikä tekee siitä oivan hätävaran.

1. Keväinen lohturuoka: Parsa carbonara

Astetta herkullisempi pasta carbonara saa seurakseen parsaa ja reilusti sitruunan hapokkuutta. Kokeile ja ihastu keväisen raikasta pastaa, joka valmistuu 20 minuutissa. Löydät reseptin täältä.

2. Lauantaiksi pikkasen parempaa: Nyhtökana-papupata

Valmista kerralla isompi satsi pitkään hauduttua pataa, niin saat siitä koko päivän ruoat kerralla. Laita pata aamulla uuniin, kun lähdet ulkoilemaan – pata muhii sen aikana valmiiksi. Syö puolet padasta ulkoilun jälkeen riisin ja raikkaan salaatin kanssa. Päivällisellä loput padasta maistuu herkulliselta tortillan täytteenä. Löydät reseptin täältä.

3. Täsmäase kiukkunälkään: Nopea kasviscurry

Pakastealtaan valikoimasta saa helpon, mutta herkullisen ruoan pienellä vaivalla. Tarjoile kasviscurry esimerkiksi riisin kanssa. Tämä ruoka on myös vegaaninen. Löydät reseptin täältä.

Kotivaralistan ja reseptit Avain Yhtiöille kehitti kokki ja ruokabloggaaja Mika Rampa Perinneruokaa prkl -blogista. Kuvat Mika Rampa ja Getty Images.

Edellinen
Marvea rakentaa Avain Asunnoille kaksi kerrostaloa Pirkkalaan
Seuraava
Hakuaika Porvoon uusiin asumisoikeusasuntoihin on käynnissä