Mitä jos muuttaisit upouuteen kotiin?

Aina silloin tällöin elämässä tulee tilanteita, jolloin oma koti on syytä siirtää toiseen paikkaan. Kotia ei vaihdeta, vaan se kulkee aina mukana, mutta seinien paikkaa on tilanteiden muuttuessa vaihdettava. Asunto on uudelle asukkaalleen aina uusi, mutta mitä jos tuleva koti onkin sellainen, jossa kukaan muu ei ole ennen asunut? Millaisia mahdollisuuksia tämä tuokaan uuden kodin sijainnille ja sen sisustuksen toteuttamiselle?

Avain Asunnoilla on tällä hetkellä rakenteilla 1037 asuntoa ja suunnitteilla lähes 1200 asuntoa eri puolille Suomea.  Kun kohteen suunnitelmat ovat tarpeeksi pitkällä, aloitetaan kohteen markkinointi siitä kiinnostuneille eli mahdollisille tuleville asukkaille. Joskus tässä vaiheessa tontilla on vasta perustustyöt menossa, joten asunnon hahmottaminen saattaa olla haastavaa. Miltä mahdollinen uusi koti näyttääkään, kun nähtävillä on vain mustia viivoja pohjakuvan muodossa ja arkkitehdin piirtämiä havainnekuvia ja malleja asunnon materiaaleista?

Myynnin alkaessa uudesta asumisoikeuskohteesta järjestetään kaikille siihen hakeneille ensimmäinen tarjouskierros, jolloin hakijat pääsevät merkitsemään toivomansa asunnot mielekkyysjärjestykseen. Erittäin halutussa kohteessa saattaa käydä niin, että itseään eniten kiinnostava asunto meneekin toiselle hakijalle, jolla on pienempi järjestysnumero. Sen takia on hyvä ilmoittaa myös seuraavaksi mieluisin asuntovaihtoehto, johon oma järjestysnumero saattaakin oikeuttaa. Avaimen kaikki suunnitteilla olevat kohteet löytyvät täältä. Kiinnostavan kohteen sivulla kannattaa ehdottomasti liittyä alueen postituslistalle, jolloin saa ensimmäisten joukossa tiedon myynnin aloituksesta suoraan omaan sähköpostiin.

Rakennusvaiheessa tulevalla asukkaalla on usein mahdollisuus päästä suunnittelemaan uuden asumisoikeuskodin pintoja, kun on tarpeeksi ajoissa liikkeellä. Näin asunnosta tulee varmasti omannäköinen! Materiaalivalinnat on tehtävä etukäteen kerrottujen raamien ja aikataulujen puitteissa. Muun muassa lattialaminaatin värin, keittiön kaapistot sekä kylpyhuoneen laattojen värin voi valita annettujen vaihtoehtojen joukosta. Lisäksi joskus asuntoon on mahdollista valita myös lisähintaisia materiaaleja kuten parkettilattian.

Asumisoikeusasuntoja rakennettaessa omistajan on rahoituksellisista syistä lyötävä lukkoon tiettyjä asioita jo suunnitteluvaiheessa. Niiden muuttaminen ei jälkikäteen valitettavasti onnistu. Aikataulut materiaalivalintojen tekemiseen sulkeutuvat tietyssä rakentamisen vaiheessa, mutta sillä hetkellä myymättömiin asuntoihin valitaan aina ajattomia ja tyylikkäitä, usein skandinaavisen vaaleita materiaaleja. Avaimen vuokra-asunnoissa materiaalivalinnat tehdään talon omistajan toimesta ja asuntojen vuokraus aloitetaan muutamaa kuukautta ennen kohteen valmistumista.

Uuden kodin valmistumisen seuraaminen on jännittävää aikaa ja malttamattomuus vaivaa usein tulevia asukkaita. Uuteen asumisoikeuskotiin pääsee tutustumaan ennen muuttoa. Tämä rauhoittaa monen mieltä, kun sisustussuunnitelmat napsahtelevat kohdilleen. Pohjakuvaan alustavasti raapustetut huonekalut löytävät kuin löytävätkin paikkansa.

Pyöriikö mielessäsi ja haaveissasi uudenkarhea koti? Katso täältä missä se saattaisi sijaita, ehkä pääset upouuteen kotiin jo jouluksi? 

Ruut Vesenterä, myynti- ja asiakaspalvelupäällikkö, Avain Asunnot

Edellinen
Matias Mehtätalo Tenconin toimitusjohtajaksi
Seuraava
Avain Yhtiöiden yritysvideo julkaistu juhlavuoden kunniaksi