Kirkkonummen Tolsankuja 4 pihan pörriäishotellit toivottavat vieraat tervetulleeksi (kuvat: Virpi Ylönen).

Pelastetaan pörriäiset yhdessä – haaste Avain Asukkaille

Haastamme Avain Asukkaat ja kaikki luonnonystävät mukaan Pelasta pörriäinen -kampanjaan. Osallistu haasteeseen esimerkiksi istuttamalla parvekkeellesi tai omalle asuntopihallesi hyönteisystävällisiä kasveja ja kukkia kuten krookuksia, kurjenpolvia, kehäkukkaa tai laventelia. Värikkäät auringonkukat ilahduttavat loppukesästä varmasti niin sinua kuin kimalaisia ja perhosiakin. Parveke tai terassi voi muuttua ihanaksi keitaaksi kukkaloistoineen!

Asukastoimikunnat voivat myös osallistua haasteeseen. Olisiko talonne pihalla sopiva kohta mihin voisi istuttaa hyönteisystävällisiä kasveja tai rakentaa hyönteishotellin? Netissä on paljon vinkkejä hyönteishotellien tekemiseen. Isännöitsijältä saatte tarvittaessa opastusta yhteiselle pihalle tulevien kasvien hankintaa varten. Muistattehan kuitenkin näin korona-aikana säilyttää riittävät turvavälit talon yhteispihalla mahdollisesti touhutessanne. Suuria pihatalkoita emme suosittele järjestettäväksi.

Miten haasteeseen voi osallistua?

Ota kuva hyönteishotellistasi tai parvekkeen hyönteisystävällisestä kasvikeitaastasi. Jaa kuva Instagramissa tunnisteella #avainpörriäinen. Merkitse kuvaan myös @avainasunnot. Osallistuminen edellyttää, että Instagram-tilisi on julkinen. Varmistathan, että sinulla on laillinen oikeus käyttää ja jakaa kuvaa. Osallistu haasteeseen 31.5.2020 mennessä. Arvomme kaikkien tunnistetta #avainpörriäinen käyttäneiden ja @avainasunnot kuvaansa merkinneiden kesken 100 euron arvoisen lahjakortin Plantageniin.

Avain Asunnoilla on oikeus käyttää tunnisteella #avainpörriäinen jaettuja ja @avainasunnot merkittyjä kuvia haasteeseen liittyvässä viestinnässään ja markkinoinnissaan ilman erillistä suostumusta tai korvausta. Ilmoitamme arvonnan voittajalle henkilökohtaisesti voittaneen kuvan kommenttikentässä ja/tai Instagramin Direct Message -toiminnolla. Voittajan tulee vahvistaa voittonsa vastaamalla viestiin. Mikäli voittajaa ei tavoiteta kolmen (3) päivän kuluessa arvonnasta, voittajan oikeus palkintoon raukeaa ja arvomme uuden voittajan. Arvonnan järjestää Avain Asunnot eikä Instagram tai Facebook hallinnoi sitä millään tavalla.

Mistä idea haasteeseen sai alkunsa?

Saimme iloisen yhteydenoton Kirkkonummen Tolsankuja 4 asukastoimikunnan puheenjohtaja Virpi Ylöseltä. Hän lähetti kevätterveiset ja kuvat talon pihaan ilmestyneistä hyönteishotelleista. Asukkaat päättivät osallistua Yle Luonnon Pelasta pörriäinen -kampanjaan ja pystyttivät kolme hotellia pörriäisten hyödyksi ja asukkaiden iloksi. Samalla Virpi ehdotti, että Avaimen muut asukastoimikunnat haastetaan mukaan tempaukseen. Idea oli vallan mainio. Kiitos ideasta ja valokuvista!

Miksi pörriäiset pitää pelastaa?

Pölyttäjähyönteiset ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Pölyttäjähyönteisillä on todella iso rooli esimerkiksi ruoantuotannossa ja meidän kaikkienhan pitää syödä. Jos pölyttäjähyönteisten määrä vähenee, niin samalla vähenee myös hyönteispölytteisten viljelykasvien satomäärätkin. Hedelmäpuut ja marjakasvit tarvitsevat nekin hyönteisiä avuksi hedelmä- ja marjasadon luomiseen. Ruokavaliomme muuttuu tulevaisuudessa yksipuolisemmaksi, josta puuttuvat luonnolliset vitamiinit.

Lisäksi pölyttäjät pitävät kasvituholaisten hyökkäykset kurissa sekä edistävät ilmaa puhdistavien ja eroosiota ehkäisevien kasvien kasvamista ja leviämistä. Pölyttäjähyönteiset eivät ainoastaan pölytä kasveja – vaan ovat luonnon kulun mukaisesti ravintoa muille eläinlajeille. Lue aiheesta lisää Ylen sivuilta artikkelista “Pölyttäjien määrä on romahtanut – ja siitä voi tulla ihmiskunnan kohtalonkysymys”.

Anu Kalenius, viestintäpäällikkö, Avain Asunnot

Edellinen
Hyvää vappua!
Seuraava
Marvea rakentaa Avain Asunnoille kaksi kerrostaloa Pirkkalaan