Taide vastaanottaa Lahden Ranta-Kartanon asukkaat – puutaideteoskisan voittajatyö valittu

Avain Asunnot rakentaa uutta Lahtea

Varte Lahti Oy järjesti yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa kilpailun Lahden Ranta-Kartanoon toteutettavasta puurelief-taideteoksesta. Kilpailun tavoitteena oli löytää teos elävöittämään ja piristämään monisukupolvikorttelin pääsisäänkäynnin ympäristöä sekä nostamaan sisäänkäynnin esteettistä arvoa. Avain Asunnot on vahvasti mukana rakentamassa aluetta kohteeseen nousee yli sata uutta Avain-kotia.

 ”Ranta-Kartanon elinkaarikortteli on Lahdelle merkittävä kohde ja myös meille paikallisena toimijana tärkeä. Onnistuimme järjestämään laadukkaan suunnittelukilpailun yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun kanssa kohteeseen keskeiselle paikalle toteutettavalle taideteokselle,” kertoo Varte Lahden työmaan tekninen päällikkö Tommi Rintala.

Voittajatyö Vuosirenkaat symboloi rakennusten tulevia asiakkaita

LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin kuvataideopiskelijat tekivät teossuunnitelmia osana Taide ja teknologia -opintojaksoa. Kisaan osallistui kahdeksan opiskelijaa yhteensä 13 työllä. Suunnitelmat esiteltiin tuomaristolle torstaina 10.3. Tuomaristo palkitsi kolme työtä, joista yksi toteutetaan Lahden Ranta-Kartanon uuteen monisukupolvikortteliin.

Suunnittelukilpailun voitti Lotta Tilli teossuunnitelmallaan Vuosirenkaat. Teoksen teemana on vuosirenkaat, luontoyhteys ja monisukupolvinen yhteisö. Teoksessa puiden vuosirenkaat toimivat symbolisena elementtinä kuvaamaan rakennuksen asiakkaita. Jaetulle toiselle sijalle valittiin Teemu Kykyrin teos Tukkijätkät ja Toivo Kiviniemen teos Vesijärvi. Arvostelussa kiinnitettiin huomiota teoksen innovatiivisuuteen ja ilmaisuvoimaan, esteettiseen kauneuteen, toteutuksen selkeyteen sekä idean persoonallisuuteen.

”Oli ilo ja kunnia saada tutustua nuorien taiteilijoiden suunnitelmiin. Erityisesti mieltä lämmitti lähiympäristön luontoelementeistä saatu inspiraatio. Voittajaksi valittu teos oli tuomaristossa yhtenäisesti valittu. Teoksesta huokui juuri se, mitä kilpailun avulla toivottiin löytyvän – luonnon monimuotoisuus ja kerroksellisuus, jotka tulevat esiintymään taiteena talon sisäänkäynnin yhteydessä. Tämä sama tunnelma ja henki tulee varmasti esiintymään myös monisukupolvitalon asukaskunnassa”, kertoo Avain Asuntojen myynti- ja asiakaspalvelupäällikkö Ruut Vesenterä.

Ranta-Kartanon alueen esteettinen ilme osana Lahden kaupunkia

”Taidekilpailu kiinnittää korttelin osaksi sitä Ranta-Kartanon kokonaisuutta, jossa rakennuksiin liittyvällä taiteella on haluttu nostaa alueen esteettistä ilmettä osana Lahden kaupunkia. On hienoa, että paikallinen osaaminen korostuu korttelin toteutuksessa. Uskon, että asukkaamme osaavat arvostaa opiskelijoiden luomaa kauneutta”, toteaa Lahden vanhusten asuntosäätiön toiminnanjohtaja Sanna Mäkinen.  

LAB-ammattikorkeakoulu vastaa kilpailussa voittaneen teoksen toteutuksesta. Teos asennetaan paikoilleen syyskuussa 2022 yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun ja Varte Lahden kanssa.

”LABin kuvataiteen kädenjälki tulee näkymään monisukupolvikorttelissa merkittävällä paikalla. Olemme todella tyytyväisiä, miten paljon hyviä ja ammattilaistason ehdotuksia pystyimme esittelemään tuomaristolle”, sanoo kuvataiteen osaamispäällikkö Eija Mustonen LAB-ammattikorkeakoulusta.

Taideteoksen julkistamistilaisuus järjestetään lokakuussa yhdessä rakennushankkeen osapuolten Varte Lahti, Avain Asunnot, Lahden vanhusten asuntosäätiö ja LAB-ammattikorkeakoulun kanssa.

Palkitsemistilaisuus 10.3.2022: Tommi Rintala, Jorma Lehtonen, William Dennisuk, Sanna Mäkinen, Ruut Vesenterä, Heikki Koho

Tuomaristo:

  • LAB, William Dennisuk, kuvataiteen lehtori
  • Lahden vanhusten asuntosäätiö, Sanna Mäkinen, toiminnanjohtaja
  • Avain Asunnot, Ruut Vesenterä, myynti- ja asiakaspalvelupäällikkö
  • Sigge Arkkitehdit Oy, Jani Vahala, ARK pääsuunnittelija
  • Varte yhtiöt, Heikki Koho, hallituksen puheenjohtaja
  • Varte Lahti Oy, Tommi Rintala, työmaan tekninen päällikkö

Lisätietoja:

  • Varte Lahti Oy, Tommi Rintala, työmaan tekninen päällikkö p. 040 591 0071, tommi.rintala@varte.fi
  • LAB-ammattikorkeakoulu, Eija Mustonen, osaamispäällikkö, p. 0407633 690, eija.mustonen@lab.fi
  • Avain Asunnot, Ruut Vesenterä, myynti- ja asiakaspalvelupäällikkö, 040 173 6771, ruut.vesentera@avainyhtiot.fi
  • Lahden vanhusten asuntosäätiö sr, Sanna Mäkinen, toiminnanjohtaja, p. 0400 54 3828, sanna.makinen@lvas.fi

*****

Varte-konserni on yli 25 vuotta toiminut suomalainen talonrakennusalan perheyritys. Varte tekee niin asuin- kuin toimitilarakentamista ja on erikoistunut niin uudis- kuin korjausrakentamiseen. Varte Lahti on osa Varte-konsernia. Konsernin liikevaihto 30.9.2021 päättyneellä tilikaudella oli 173,2 miljoonaa euroa. www.varte.fi

LAB-ammattikorkeakoulu on työelämän innovaatiokorkeakoulu, joka toimii Lahdessa, Lappeenrannassa ja verkossa. Tarjoamme koulutusta viidellä eri alalla: sosiaali- ja terveysala, tekniikka, liiketalous, hotelli-, ravintola- ja matkailuala sekä muotoilu, kuvataide ja visuaalinen viestintä. Vahvuuksiamme ovat kiertotalous, design, innovaatiot sekä hyvinvointi. Meillä työskentelee yli 8 500 opiskelijaa sekä 500 opettajaa ja TKI-asiantuntijaa. www.lab.fi

Lahden vanhusten asuntosäätiö sr on Lahdessa toimiva ikäihmisten ja erityisryhmien asuntojen ja palveluiden tarjoaja. Säätiö toiminnallaan edistää ikääntyneen ihmisen laadukasta ja toimintakykyä tukevaa kotona asumista. www.lvas.fi

Avain Yhtiöt on yksi nopeimmin kasvavista asuntosijoitusyhtiöistä ja suurimmista kotimaisista investoijista Suomessa. Rakennamme kestäviä kaupunkeja ja tarjoamme vastuullista asumista kaupunkilaisille, jotka arvostavat laatua, ekologisuutta ja vaivattomuutta. Suunnittelemme, kehitämme ja toteutamme vuosittain 1000 uutta asuntoa keskeisille kasvualueille Suomessa. Konsernin vuosittaiset investoinnit ovat lähes 200 milj. €. Omistamme yli 10 000 asuntoa ja koko kiinteistökantamme arvo on 1,4 mrd. €. Työllistämme noin 100 rakennuttamisen, urakoinnin, kiinteistöalan ja palvelun rautaista ammattilaista. www.avainasunnot.fi

Edellinen
Asukkaiden iltaseminaarit 30.3. ja 5.4.2022
Seuraava
Avain Asuntojen käyttöaste on ennätyslukemissa