Avain Asuntojen Tampereen Tesoman elinkaarikorttelin asumisoikeus-, vuokra- ja palveluasuntojen rakentaminen etenee aikataulussa. Torstaina vietettiin kohteen harjannostajaisia.

Tampereen Tesoman elinkaarikortteli yhdistää asukkaat

Tampereen Tesomalle rakennettavat Avain Asuntojen kerrostalot ovat nousseet harjakorkeuteen. Monimuotoista asumista ja yhteisöllisyyttä korostava hanke kiinnostaa myös asukkaita, ja lähes kaikki asumisoikeusasunnot on jo varattu.

Avain Asuntojen harjannostajaistilaisuudessa todettiin torstaina elinkaarikorttelin olevan malliesimerkki siitä, kuinka jo suunnitteluvaiheessa on otettu huomioon eri ikäpolvet sekä asumismuodot yhdistävä asuminen. Avain Asunnoilta valmistuu kohteeseen 39 asumisoikeusasuntoa Asunto Oy Tampereen Koivulaaksoon ja 46 vuokra-asuntoa Asunto Oy Tampereen Mäntyrinteeseen huhtikuussa 2020. Kokonaisuuteen kuuluvan palvelutalon 111 asuntoa saadaan käyttöön myöhemmin kesällä. Näiden lisäksi kortteliin on jo valmistunut T2H:n toteuttamat omistusasunnot, joiden asukkaat ovat myös tulevia yhteistilojen käyttäjiä.

Tilaisuudessa puhunut Tampereen kaupungin apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki kertoi rakentamisen olevan vilkasta Tampereella. Uusia asuntoja tarvitaan, koska kaupunkiin muuttaa 3 500 asukasta vuosittain. Asuntotuotannossa onkin tärkeää, että asuntojen hinnat ja vuokrat pysyvät maltillisina. Keskustan kehittämisen lisäksi tarvitaan alueellista vahvistamista ja asuinalueiden vetovoimaisuuden edistämistä. Tesoma on Heinämäen mielestä esimerkki onnistuneesta kaupunginosan kehittämisestä. Hän toivoo, että elinkaarikortteli kannustaa myös muita tekemään rohkeasti aiempaa yhteisöllisempiä asumisen malleja.

— Asunto- ja maankäyttöpolitiikan linjauksissa keskeisiä tavoitteitamme ovat muun muassa riittävä vuokra-asuntotuotanto, uudenlaisten asumisen konseptien mahdollistaminen, kaavoittaminen ja rakentaminen joukkoliikennereittien varsille sekä julkisen taiteen ja puurakentamisen edistäminen. Näitä kaikkia tavoitteita on viety myös Tesoman alueella eteenpäin, Heinämäki totesi.

Heinämäki nosti kiinnostuneena esiin elinkaarikorttelin yhteisöllisyyden, jota tukee esimerkiksi pihatalon yhteissauna. Tässä yhdistyvät hänen mielestään hyvin urbaani asumismalli ja suomalainen saunomisperinne.

— Toivottavasti asukkaat ja korttelin muut toimijat löytävät konkreettisessa arjessa yhteisiä ja elämänlaatua sekä hyvinvointia edistäviä yhteistyön muotoja ja tekemistä. Rakennuttaja ja kaupunki ovat mahdollistaneet nyt seinät, mutta asukkaat antavat korttelille sielun. Kun olette leiponeet ensimmäiset pullat tai sämpylät, niin soittakaa rohkeasti naapurin ovikelloa, innosti Heinämäki asukkaita luontevaan kanssakäymiseen.

Digitaalinen palvelualusta asukasviestintään

Avain Asumisoikeus Oy:n toimitusjohtaja Maarit Toveri kertoi elinkaarikorttelin suunnittelun olleen mielenkiintoista yhteistyötä. Nyt suunnitelmat muuttuvat todellisuudeksi, kun ikäpolvet yhdistävä kohde on saatu harjakorkeuteen. Elinkaarikorttelin toteutuksessa on painotettu mahdollisuuksia asukkaiden kohtaamisiin. Pihatalossa on yhteissaunan lisäksi monitoimitiloja asukkaiden yhteiskäyttöön ja vuokrattaviksi. Kokoontumistiloja on myös erikseen asuinrakennuksissa, joissa kohtaamisille on varattu mahdollisuus myös aulatiloissa.

Kun ensimmäiset Avain Asuntojen asukkaat ovat muuttaneet koteihinsa, perustetaan asukkaiden ja omistajien yhteinen hoitokunta, joka edesauttaa tilojen käyttöä ja toiminnan organisointia.

— Kaikkiin taloihin tulee digitaalinen palvelualusta, jonka kautta asukkaat voivat varata esimerkiksi sauna- ja kerhotiloja tai kertoa mahdollisuudesta toimia vaikkapa lapsenvahtina. Alusta tekee yhteydenpidon helpoksi, Toveri kertoi kohteen monipuolisesta asukasviestintäjärjestelmästä. Hän totesi asukkaiden olevan jatkossa tärkeässä roolissa yhteisöllisyyden toteutuksessa.

Myös kohteen arkkitehdin Janne Kangasvierin mielestä mahdollisuus muuttaa yhteisöllisyyden ideat käytännöksi on tehnyt elinkaarikorttelin suunnittelusta erityisen kiinnostavan. Esimerkiksi kaikkien asuntojen ikkunoista näkyy yhteispiha. Hän uskoo asumisen olevan tasokasta uusissa kodeissa.

Yhteistyötä on tarvittu rakentamisessakin. Rakennusjohtaja Erkki Ikonen Pohjola Rakennus Oy:stä totesikin, että monipuolisen hankeen toteuttaminen on vaatinut myös heiltä yhdessä tekemistä. Homma on kuitenkin sujunut hyvin heidän ja Avain Rakennuttajan valvoja Markku Ruotsalaisen ja projektipäällikkö Mauri Puljujärven kanssa.

Asukkaat odottavat valmistumista

Avain Asuntojen myyntineuvottelijat ja yhteyshenkilöt ovat tehneet kiinteää yhteistyötä kohteen tulevien asukkaiden kanssa. Asukkaille on järjestetty tiedotustilaisuuksia, joissa on voinut tutustua niin valmistuvien asuntojen pohjapiirroksiin kuin toimintamalleihinkin. Harjannostajaistilaisuudessa asukkaat saivat vierailla työmaalla. Moni asukas mittailikin jo innostuneena, miten uuteen olohuoneeseen voi sohvan sijoittaa ja kuinka monta vaatekaappia makuuhuoneesta löytyy. Erityistä ihastusta herättivät asuinkerroksiin tehdyt irtaimentavaran varastot, joista tavarat ovat helposti noudettavissa.

Myös tulevat asukkaat Marja-Leena Hotti ja Marjut Grönholm näkivät mielellään malliasunnot. Heille elinkaarikortteliin muuttamisen etuja olivat hyvä sijainti, liikenneyhteydet sekä lähellä olevat palvelut ja kohteiden savuttomuus. Hotti kiinnostui kohteesta jo sen suunnitteluvaiheessa, ja hän houkutteli ystävänsäkin asunnonhakijaksi. Hotti miettii, että korttelin harrastustoiminta on hyvä lisä asumiseen.

Elinkaarikorttelin rakentaminen perustuu keväällä 2016 pidettyyn, Tampereen kaupungin järjestämään korttelinluovutuskilpailuun. Hankkeen voitti Avain Yhtiöt ja T2H tytäryhtiöineen Kohtaaminen-ehdotuksella. Arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto Ahonen & Kangasvieri. Rakennusurakoitsijana toimii Pohjola Rakennus Oy Häme.

Lisätietoja:

Maarit Toveri, toimitusjohtaja, Avain Asumisoikeus Oy, p. 0500 103 888, maarit.toveri@avainyhtiot.fi

Edellinen
Vuosikertomus julkaistu: Ennätysten vuosi Avain Yhtiöille
Seuraava
Skanska myy Avain Asumisoikeus Oy:lle asuintalon