"...ja matkassa kantamamme aurinkotyyny on mukava pistää aina ensimmäisenä uuden kotipaikan sängylle."

Triathlonisti Kaisa Sali kertoo blogisarjassaan kodin merkityksestä

Koti on myös urheilijalle maailman tärkein paikka

Kesän alussa vihkitilaisuudessamme lausuttiin seuraava teksti: “I need to see home in your eyes. Home is a feeling. Home is someone who pulls you out of yesterday and gives you tomorrow. Home isn’t where the heart is. Home is where they are. Yes, the pillow fights, ice cream and fries in bed, reading next to each other on a Friday night, pajamas and bedhead, knowing there is no one better for your children. But more than that, a trust so strong you prefer to be emotionally naked. To me, that’s “home”.”

Elin monta vuotta yksin. Minulla oli Helsingissä mukava pieni yksiö, mutta jotain tuntui puuttuvan, että tuntisin oikean kodin. Nyt kun katson rakkaani silmiin, tiedän olevani siellä.

Koti on siis minulle ennen kaikkea yllä kuvattu tunne. Vaikka koen, ettei kotini ole oikea koti ilman sitä oikeaa kainaloa, on myönnettävä, ettei pelkkä kainalokaan loputtomiin riitä. Myös fyysinen asuinpaikka on mielestäni yksi hyvän elämän peruskivistä. Oman pesän tarve taitaa olla kirjoitettu jo syvälle biologiaamme, eikä sitä esimerkiksi oikein osaa täysin rentoutua missään muualla kuin omassa kodissa. Koti on siis maailman tärkein paikka.

Kotipaikan suhteen elämme kuitenkin nyt erittäin mielenkiintoisessa vaiheessa, sillä myimme juuri asuntomme Suomesta. Näin laitoimme niin sanotusti kaiken peliin ja nyt matkustamme ympäri maailmaa parhaiden harjoituspaikkojen sekä kisojen perässä. Asuntomme vaihtuu jatkuvasti. Olemme matkustaessa pyrkineet siihen, että kehitämme kotipesän mahdollisimman pian niin hotellihuoneesta kuin vuokrakämpästä. Reppu selässä elellessä on ollut todella mielenkiintoista havaita, mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka luovat juuri meidän kotimme.

Minä esimerkiksi päätin teinityttönä, että maalaan aina auringon huoneeni kattoon ja tämä on merkkini kotipaikasta. Edelleen se jokin oma juttu sisustuksessa on ehdottoman tärkeää viihtyvyyden kannalta, ja matkassa kantamamme aurinkotyyny on mukava pistää aina ensimmäisenä uuden kotipaikan sängylle. Tuttu aurinko luo jo ison osan kotia.

Markukselle puolestaan tärkeintä omassa kodissa taitaa olla puhtaus. Ei ole ollenkaan tavatonta, että hän ottaa heti ensi tehtävänään uudessa paikassa imurin ja rätin esiin ja alkaa puunata asuntoa lattiasta kattoon. Välttämätöntä tarvetta suursiivoukselle ei aina edes ole, ainakaan minun mielestäni, mutta Markukselle on tärkeää tonkia oman pesän jokainen kolo ja samalla varmistaa, että oudot tuoksut häipyvät antaen tilaa oman kotimme tuoksuille.

Onneksi missä päin vaan maailmaa on helppo luoda puhdas asunto, jonka sängyllä on tuttu turvallinen aurinkotyyny. Kaikkia muita tärkeitä juttuja ei sitten aina olekaan niin helppo järjestää. Esimerkiksi puhdas juomavesi, toimivat sähköt ja internet-yhteys ovat meille suomalaisille niin tuttuja arkipäivän luksuksia, ettemme aina muista arvostaa niitä.

Koen kuitenkin olevani etuoikeutettu, kun pääsen kurkistamaan syvälle erilaisiin asumiskulttuureihin. Tulevissa jutuissa kerronkin muun muassa asumisesta niin Espanjassa kuin Yhdysvalloissa.

Koti on turvapesä, jossa saa rentoutua, elää täysillä ja ennen kaikkea olla oma itsensä. Myös urheilijalle koti on maailman tärkein paikka. Tässä kolmiosaisessa blogisarjassa triathlonisti Kaisa Sali kertoo kodin merkityksestä ja asioista jotka ovat kodissa tärkeitä hänelle. Tekstit julkaistaan noin kolmen kuukauden välein.

Seuraava
Triathlonisti Kaisa Salin blogi: Asumista Espanjassa ja USA:ssa