Kylpyhuoneen ja huoneistosaunan siivoaminen

Kylpyhuone ja lattiakaivo

Kylpyhuoneen siivoaminen

Kiinnitä erityistä huomiota kosteiden tilojen siisteyteen! Hanki kylpyhuoneeseen omat siivousliinat ja välineet, äläkä käytä niitä muualla. Wc- ja pesutiloihin tarkoitetut puhdistusaineet, naarmuttamaton puhdistussieni, siivousliina, pehmeä wc-harja sekä talouskäsineet helpottavat työtä.

Tee muutaman kerran vuodessa peruspuhdistus emäksisellä tai vahvasti emäksisellä aineella, jonka pH-arvo on yli 8. Poista kalkki- ja ruostesaostumat happamalla aineella, jonka pH-arvo on alle 6. Ota turvallisuuden vuoksi huomioon, että hapanta ainetta ja klooripitoista ainetta ei voi käyttää samanaikaisesti. Huolehdi siivouksen aikana riittävästä ilmanvaihdosta!

Pese käsienpesuallas liinalla tai astianpesuharjalla. Kastele allas ja lisää desinfioivaa puhdistusainetta altaan pinnoille. Pyyhi tai harjaa allas, sekä hana ja tulppa. Pese myös hanan juuri sekä ylivuoto- ja viemäriaukot. Huuhtele allas. Pyyhi käsisuihku ja altaan ympäristö roiskekorkeudelta kostealla liinalla.

Tehopuhdista erityisesti suihkua ympäröivät seinät ja suihkunurkkaus roiskekorkeudelta, sillä seiniin kertyy muutoin rasva- ja kalkkisaostumia. Pese seinät harjalla, liinalla tai pesusienellä, muista myös hanat ja suihku. Suihkupää on hyvä puhdistaa joskus perusteellisemmin desinfioivalla puhdistusaineella.

Desinfioi wc-istuin: pyyhi desinfioivaan puhdistusaineeseen kastetulla liinalla kansi, istuinrengas, vesisäiliö ja vetonuppi. Varaa wc-istuimelle oma liina, äläkä käytä sitä muualla! Lorau-ta klooripitoista puhdistusainetta wc-pönttöön ja harjaa allas sisäpuolelta wc-harjalla. Anna kloorin vaikuttaa hetki. Harjaa kunnolla reunusten lisäksi myös pöntön pohja.

Huuhtele lopuksi wc ja pidä samalla harjaa altaassa, jotta sekin tulee huuhdottua. Puhdista myös wc-harjan säilytysteline.

Pyyhi peili kostealla, pesuaineeseen kastetulla liinalla ja kuivaa lastalla tai talouspaperilla. Samalla pyyhi myös hyllyt, kylpyhuonekaappien ovet ja ovenkahvat. Puhdista valokatkaisijat suihkuttamalla kuivaan liinaan hiukan puhdistusainetta.

Lattiakaivon puhdistus

Nosta lattiakaivon ritiläkansi pois esimerkiksi ruuvimeisselillä. Poista irtonaiset roskat ja hiukset. Irrota lattiakaivon yläosa, puhdista irrotettu osa sekä varsinainen lattiakaivo esim. vanhalla tiskiharjalla. Laske lattiakaivoon puhdasta vettä. Pesuaineena voit käyttää astianpesuainetta tai desinfioivaa puhdistusainetta. Pese myös lattiakaivon ritiläkansi molemmilta puolilta. Samalla voit irrottaa ja puhdistaa myös hajulukon käsienpesualtaasta. Laita ämpäri hajulukon alle ja kierrä hajulukko auki. Puhdista ja kierrä takaisin.

Tarkista myös asukaskansion sisältö – siellä saattaa olla tarkempi ohje juuri sinun asuntosi lattiakaivon ritilän irrotukseen ja kaivon puhdistukseen.

Huoneistosaunan siivoaminen

Saunan pesutiheys riippuu käyttömäärästä. Pese sauna aina kylmänä. Kastele lauteet lämpimällä vedellä, jotta puun syyt aukeavat ja lika irtoaa paremmin. Pese yleispuhdistusainevedellä tai saunanpuhdistusaineella ja pehmeällä harjalla tai hankauspesimellä. Harjaa aina puun syiden suuntaisesti. Huuhtele kylmällä vedellä puun huokosten sulkemiseksi. Tarkista kiukaan kivien kunto ja vaihda huonokuntoiset kivet uusiin. Pese kiuaskivet vuosittain. Siivoa myös saunan lattia ja lattiakaivo. Kuivata sauna.