Lieden ja uunin puhdistaminen

Liesi, uuni ja liesituuletin

Lieden puhdistaminen

Helpointa on huolehtia roiskeiden pois pyyhkimisestä heti käytön jälkeen.

Puhdista valurautalevyt tai keraaminen taso astianpesuaineeseen kostutetulla liinalla. Kuivaa valurautalevyt huolellisesti, jotta ne eivät ruostu. Jos lieteen on päässyt pinttymään likaa, kannattaa pinttymiä liottaa ensin tovi astianpesuaineella ja vedellä. Irrota liotuksen jälkeen lika tiskiharjalla, älä käytä hankaavia tai naarmuttavia aineita tai pesimiä. Lika nimittäin tarttuu naarmuiseen pintaan entistä helpommin ja lujemmin.

Valurautalevyjä voit sen sijaan hangata ruokasuolalla, teräsvillalla tai karhunkielellä.

Keraamiset liesitasot ja induktioliesitasot kannattaa puhdistaa heti likaantumisen jälkeen niille tarkoitetuilla puhdistusaineilla, aineen käyttöohjeen mukaisesti. Odota lieden jäähtymistä ennen puhdistamista. Jos lika ei lähde, toista puhdistaminen.

Uunin puhdistaminen

Puhdista myös jäähtynyt uuni mahdollisimman pian likaantumisen jälkeen. Lika on aina helpompaa poistaa tuoreeltaan. Käytä erityisesti uunin puhdistamiseen tarkoitettuja aineita ja noudata käyttöohjeita. Muista suojakäsineet!

Liesituulettimen puhdistaminen

Liesituulettimen rasvasuodattimeen kertyy rasvaa ja muita epäpuhtauksia – tämä heikentää imutehoa ja lisää rasvapalon vaaraa. Siksi liesituuletin ja erityisesti rasvasuodatin on puhdistettava muutaman kuukauden välein. Jos tuulettimessa on aktiivihiilisuodatin, on se vaihdettava valmistajan suosituksen mukaan. Kun rasvasuodatin on puhdas, pysyvät keittiön kärytkin paremmin hallinnassa!

Jos liesituulettimessa on poistoilmaventtiili suodattimen takana, puhdista se kostealla rätillä.
Metalliritiläisen suodattimen voit pestä astianpesukoneessa. Jos peset suodattimen käsin, kannattaa sitä liottaa kuumassa pesuvedessä, jossa on konetiskiainetta. Silloin rasva ja lika irtoaa helpommin esimerkiksi karkealla sienellä, harjalla tai kangasrätillä.

Asenna puhdas ja kuiva suodatin takaisin huolellisesti, jotta se ei putoa kuumalle liedelle.
Puhdista tuulettimen ulkopinnat säännöllisesti katkaisijat ja kupu säännöllisesti viikkosiivouksen yhteydessä. Jos liesituulettimessa on aktiivihiilisuodatin, on se vaihdettava valmistajan suosituksen mukaan.