Lopputarkastus

Ohjeita lopputarkastukseen

Mitä on huomioitava ennen lopputarkastusta?

Huolehdi ennakkotarkastuksessa esiin tulleista korjaustarpeista ja tee poismuuttokirjeessä pyydetyt asiat. Tarkkuus ja huolellisuus kannattaa, sillä tarkastuksessa havaitut puutteet ja viat voidaan korjauttaa kustannuksellasi. Tällaisia ovat mm.

• Asunnon siivoamatta jättäminen osin tai kokonaan
• Tavanomaisen kulumisen ylittävien jälkien korjaaminen, kuten tupakoinnin aiheuttamat korjauskulut, luvattomien korjausten ja muutosten ennalleen saattamisesta aiheutuvat kustannukset sekä ylimääräisestä tarkastuksesta koituneet kulut
• Alkuperäisen avaimen palauttamatta jättäminen aiheuttaa asunnon lukkojen uudelleen sarjoittamisen, veloitus asukaslaskutushinnaston mukaisesti.

Nämä kulut katetaan ensisijaisesti vakuudesta. Jos vakuus ei riitä, vähennetään ylimenevät kustannukset takaisin maksettavasta asumisoikeusmaksusta. Jos tämäkään ei riitä, kulut peritään asukkaalta.

Jätä huoneistoon asukaskansio, ikkunan avain, mahdollinen vesipostin avain ja kodinkoneiden käyttöohjeet sekä muut asunnossa olleet varusteet. Jos astianpesukone on omasi, muista tulpata astianpesukoneen tulo- ja poistoliitokset asianmukaisesti. Omaa astianpesukonetta ei saa jättää asuntoon. Testaa, että liitokset ovat pitäviä. Tulppaa myös pyykinpesukoneen tulo ja poistoliitokset.

Mitä seinille ja lattioille pitää tehdä ennen lopputarkastusta?

Jos seinät kaipaavat maalausta, käytä alkuperäistä sävyä. Poista proput, kiinnikkeet ja palapeilit sekä tasoita, hio ja maalaa koko seinä. Sovi aiemmin toisella värillä maalaamistasi tai tapetoimistasi seinistä erikseen asuntotarkastajan kanssa. Mikäli maalausta ei tarvita, voit jättää seinissä olevat proput paikalleen.

Mitä oville ja ikkunoille tulee tehdä?

Jätä parvekelasit, turvalukko, ovisilmä, varmuusketju, ikkunalasien väliin ja yksilasisten parvekeovien pintaan asennetut sälekaihtimet sekä parvekekaihtimet tai -verhot paikoilleen. Kaihtimien mekanismeineen tulee olla käyttökunnossa poismuuton yhteydessä. Muista myös, että kaikki asunnon ja muiden tilojen alkuperäiset avaimet sekä teetetyt lisäavaimet on palautettava. Pese ikkunat karmeineen, lasiset parvekekaiteet ja parvekelasit. Pakkaskelillä käytä ikkunanpesuainetta, joka ei jäädy.

Mitä teen kodinkoneille?

Sulata ja pese jääkaappi ja pakastin. Valvo pakastimen sulamista ja estä sulamisveden pääsy lattialle, koska jään sulaessa vesi aiheuttaa huoneistoon vesivahingon valuessaan laminaatin väliin ja rakenteisiin/kaapistojen alle. Irrota virtajohdot ja jätä jääkaapin ja pakastimen ovet auki. Puhdista lieden ja kylmälaitteiden taustat, levyt, uunipellit ja -ritilät sekä liesituulettimen rasvasuodatin. Kun poistat itse asennetun astianpesukoneen, tulppaa vesi- ja viemäriliitännät vesivahingon välttämiseksi. Asenna myös alkuperäinen kalustekaappi ja ovi takaisin paikoilleen.

Mitä teen asuntopihalle ja huoneistokohtaiselle varastolle?

Leikkaa asuntopihan nurmikko tarvittaessa ja poista rikkaruohot. Poista asentamasi köynnöstuet ja pihakoristeet. Saat lisätietoja asuntotarkastajalta ennakkotarkastuksen yhteydessä. Tyhjennä ja siivoa huoneistokohtainen varasto. Muistathan ottaa mukaan myös yhteisissä tiloissa säilyttämäsi tavarat esimerkiksi polkupyörät ja pulkat.