Lopputarkastus

Ohjeita lopputarkastukseen

Mitä on huomioitava ennen lopputarkastusta?

Tarkkuus ja huolellisuus kannattaa, sillä tarkastuksessa havaitut puutteet ja viat voidaan korjauttaa kustannuksellasi. Tällaisia ovat mm.

• Asunnon siivoamatta jättäminen osin tai kokonaan
• Tavanomaisen kulumisen ylittävien jälkien korjaaminen, kuten tupakoinnin aiheuttamat korjauskulut, luvattomien korjausten ja muutosten ennalleen saattamisesta aiheutuvat kustannukset sekä ylimääräisestä tarkastuksesta koituneet kulut
• Alkuperäisen avaimen palauttamatta jättäminen aiheuttaa asunnon lukkojen uudelleen sarjoittamisen, veloitus asukaslaskutushinnaston mukaisesti.

Nämä kulut katetaan vakuudesta. Jos vakuus ei riitä, ryhtyy Avain perimistoimiin. Tämä koskee myös sellaisia asukkaan aiheuttamia vikoja, joita ei ole voitu havaita asuntotarkastuksessa. Varmista siis, että kiinteät kalusteet, helat, jalkalistat, lavuaarit, hanat, WC-istuimet, lattiakaivot ja ilmanvaihtoventtiilit sekä sauna, parveke, terassi, asuntoon kuuluva ulko- tai häkkivarasto ja asuntopiha ovat kunnossa.

Jätä huoneistoon myös asukaskansio, ikkunan avain, mahdollinen vesipostin avain ja kodinkoneiden käyttöohjeet. Tulppaa astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen tulo- ja poistovesireiät/yhteet asianmukaisesti. Voit kysyä neuvoja isännöinnistä tai huoltoyhtiöltä.

Mitä seinille ja lattioille pitää tehdä ennen lopputarkastusta?

Jos seinät kaipaavat maalausta, käytä alkuperäistä sävyä. Poista proput, kiinnikkeet ja palapeilit sekä tasoita, hio ja maalaa niiden jättämät jäljet ja muut kolot. Käytä omakustanteisesti ammattilaista, mikäli et ole remontointitaitoinen. Sovi aiemmin toisella värillä maalaamistasi tai tapetoimistasi seinistä erikseen asuntotarkastajan kanssa. Mikäli maalausta ei tarvita, voit jättää seinissä olevat proput paikalleen.

Mitä oville ja ikkunoille tulee tehdä?

Jätä sälekaihtimet, parvekelasit, turvalukko, ovisilmä ja varmuusketju paikoilleen. Muista myös, että kaikki asunnon ja muiden tilojen alkuperäiset avaimet sekä teetetyt lisäavaimet on palautettava.

Mitä teen kodinkoneille?

Sulata ja pese jääkaappi ja pakastin. Valvo pakastimen sulamista, koska jään sulaessa vesi aiheuttaa huoneistoon vesivahingon valuessaan laminaatin väliin ja rakenteisiin tai kaapistojen alle. Jätä jääkaapin ja pakastimen ovet auki. Puhdista lieden ja kylmälaitteiden taustat, levyt, uunipellit ja -ritilät sekä liesituulettimen rasvasuodatin. Irrota laitteiden töpselit pistokkeista tai sammuta virrat laitteista. Kytke keittiön sulake off-asentoon.

Mitä teen asuntopihalle ja huoneistokohtaiselle varastolle?

Leikkaa asuntopihan nurmikko tarvittaessa ja poista rikkaruohot. Poista asentamasi köynnöstuet ja pihakoristeet. Saat lisätietoja asuntotarkastajalta ennakkotarkastuksen yhteydessä. Tyhjennä ja siivoa huoneistokohtainen varasto.