Asunnon kuluminen ja hoitaminen

Asunnon kuluminen ja hoitaminen

Onko asunnon kuluminen vastuullani?

Asuinkäytöstä johtuva, tavanomainen kuluminen ei ole vastuullasi. Tavanomaista kulumista on esimerkiksi lattia- ja seinäpinnoitteiden normaali ikääntyminen. Samoin asianmukaisesti kiinnitettyjen taulujen, peilien ja lamppujen jättämät reiät. Jos olet rikkonut asunnossa jotain, tulee sinun joko korjauttaa vaurio itse ennen poismuuttoasi tai vaurion korjaus laskutetaan sinulta poismuuton jälkeen.

Lemmikkien pitäminen asunnossa aiheuttaa myös asunnon kulumista. Esimerkiksi kissan raapimat tapetit, koiranpennun järsimät jalkalistat tai mahdolliset lemmikkien aiheuttamat hajuhaitat eivät kuitenkaan ole tavanomaista kulumista, vaan vuokralainen on velvollinen korvaamaan vahingot.

Poikkeuksellisen suuret reiät, kolhut ja halkeamat lattia- tai seinäpinnoissa, ovissa ja kaapeissa eivät ole myöskään normaalia kulumista.

Katso myös vastuunjakotaulukosta millaiset kunnossapitotyöt kuuluvat sinulle ja mitkä Avaimelle. Näet taulukosta myös voitko itse tehdä työn vai pitääkö se jättää ammattilaisen huoleksi. Muista, että sinun on ilmoitettava Avaimelle huomaamasi puutteet ja viat, vaikka niiden korjaaminen ei olisikaan sinun vastuullasi.

Miten hoidan asuntoani?

Sopimuksessa on määritelty huolellisuusvelvoite, joka tarkoittaa sitä, että tiloja on käytettävä ja hoidettava huolellisesti sekä annettujen ohjeiden mukaisesti – oli kyse sitten ilmanvaihdosta, lattialämmityksestä tai asunnon koneiden tai laitteiden käyttämisestä ja pintojen puhdistamisesta niille sopivilla aineilla ja välineillä.

Vastuullasi on huoltaa säännöllisesti mm. asuntosi lattiakaivot, tulo- ja raitisilmaventtiilien suodattimet ja liesikuvun rasvasuodattimet. Lisäksi sinun tulee puhdistaa liesi ja uuni oikeilla aineilla ja menetelmillä, sulattaa pakastin valvotusti vähintään kerran vuodessa sekä imuroida säännöllisesti kylmälaitteiden takaseinät.

Sinun tulee muistaa, että asunto on Avaimen omaisuutta ja olet vastuussa vahingoista, jotka sinä tai vieraasi mahdollisesti aiheutatte asunnolle, yhteiskäytössä oleville tiloille tai laitteille joko tahallisesti, laiminlyönnillä tai muulla huolimattomuudella.

Katso lisäohjeet “Näin huolehdit kodistasi” -osiosta.”

Saanko tupakoida kotonani?

Vuokra-asunnoissamme ja yleisissä sisätiloissa tupakoiminen on kielletty. Kaikki uudiskohteemme ovat kokonaan savuttomia – niissä savukkeiden ja sähkösavukkeiden polttaminen on kielletty koko kiinteistön alueella. Järjestyssäännöistä ja vuokrasopimuksesta löydät tupakointia rajoittavia muita ohjeita.