6 vinkkiä vuokra-asunnon hakijalle

Kun uuden kodin hankinta tuntuu ajankohtaiselta, kannattaa asuntohakemukseen käyttää hetki aikaa. Tällöin erotut eduksesi muista hakijoista ja vuokrausneuvottelija voi tarjota sinulle sopivia asuntoja.

1. Valitse sopivat asuinalueet

Mistä haluaisit vuokrata asunnon? Mieti ja vertaile paikkakunnan asuinalueita rauhassa. Usein julkisen liikenteen pysäkit tai pyöräilyreitit ovat lähempänä kuin arvaatkaan. Jos rajaat asuntohaun vain yhteen tiettyyn alueeseen, voi asunnon saaminen olla vaikeaa.  Ole siis avoin uusille alueille.

2. Määrittele tärkeimmät kriteerit asunnolle

Ennen asuntohakemuksen tekemistä tulee miettiä minkälainen asunto vastaa parhaiten omia tarpeita. Valinnanvaraa löytyy vuokramarkkinoilta runsaasti. Pohdi, haluaisitko asuntoon esimerkiksi parvekkeen.

Vuokran suuruus rajaa tarjontaa ja aina eivät toiveet ja budjetti kohtaa. Tällöin olisi hyvä pohtia, onko jotain, josta olisit valmis tinkimään. Neliöiden määrää pienentämällä saa yleensä edullisemman asunnon. Sijainnilla voi olla suurikin vaikutus vuokran suuruuteen. Mieti myös asunnon varustelutasoa. Onko huoneistossa pakko olla oma sauna, jos yhtiöllä on kivat yhteiset saunatilat?

3. Budjetti

Ehkä tärkein asia, joka tulee miettiä, on budjetti. Mikä on itsellesi kohtuullinen asumiskulu, jotta myös elämiseen jää tarpeeksi rahaa. Vuokran lisäksi kuukausittaisia asumismenoja ovat muun muassa vesimaksu, sähkölasku ja kotivakuutus. Lisäksi kuluja aiheutuu esimerkiksi autopaikasta tai saunavuorosta.

4. Tee asuntohakemus ja kohdista se haluttuun asuntoon tai asuntoihin

Kun olet miettinyt, minkälaisen asunnon tarvitset ja milloin, tee asuntohakemus. Usein pelkkä yhteydenottopyyntö ei riitä, vaan yritykset haluavat, että käyt täyttämässä heidän sivuillaan hakemuksen. Tämä myös nopeuttaa asunnon tarjoamista, kun sopiva asunto vapautuu.

5. Aikataulu

Vuokra-asuntomarkkinoilla nopeus on valttia. Jos olet laittanut hakemuksen ja sinulle tarjotaan asuntoa, sinun tulee yleensä päättää nopeasti, otatko asunnon vastaan. Tästä syystä kannattaa miettiä etukäteen valmiiksi, milloin voit muuttaa uuteen asuntoon.

6. Ole aktiivinen

Aktiiviset hakijat erottuvat hakijamassasta. Kun huomaat, että sopiva asunto ilmestyy tarjolle, ole yhteydessä asunnon vuokraajaan.

Anna-Leena Kujala, vuokrausneuvottelija, Avain Asunnot