Naapureiden tunteminen lisää turvallisuuden tunnetta ja asumisviihtyvyyttä.

Aktiivisten asukkaiden talossa viihtyvät kaikki

Kukapa ei haluaisi asua talossa, jossa vastaan tuleva naapuri tervehtii iloisesti hymyillen ja yhteistä kesäjuhlaa vietetään nyyttäriperiaatteella hersyvän naurun säestämänä? Aktiivisen asukastoiminnan myötä yhteisöllisyys asukkaiden keskuudessa lisääntyy, asumisviihtyvyys ja -turvallisuus paranevat sekä asukkailla on mahdollisuus päästä vaikuttamaan talonsa asioihin.

Viihtyisä ja turvallinen kotitalo

Naapureiden tunteminen lisää turvallisuuden tunnetta ja asumisviihtyvyyttä. Onhan se paljon mukavampaa käydä lainaamassa sokeria tutulta alakerran Sirpalta kuin jäädä pohtimaan kotiin, että uskaltaako siltä vaaleatukkaiselta naapurilta käydä kysymässä. Leipookohan se edes?

Vähintään kerran vuodessa talon asukastoimikunta tai isännöitsijä järjestää asukkaiden kokouksen, johon kutsutaan kaikki talon asukkaat. Se on loistava paikka tutustua naapureihin ja keskustella yhteisistä asioista. Asukkaiden kokouksessa asukkaat voivat perustaa taloon oman asukastoimikunnan tai valita uusia jäseniä jo olemassa olevaan asukastoimikuntaan.

Lisäksi asukkaat voivat valita keskuudestaan asukasvalvojan valvomaan kotitalon taloutta ja hallintoa, turvallisuushenkilön sekä oman asukasjäsenehdokkaan talon omistajan hallitukseen. Asukkaiden kokousta ei missään nimessä kannata pelätä. Ketään ei pakoteta mihinkään rooliin, vaan homman jujuna on vapaaehtoisuus ja yhdessä tekeminen.

Yhteisöllisyys kasvaa kohisten

Moni saattaa pohtia, mitä tekisi vanhalle rottinkiselle kukkapöydälle tai ylimääräiselle vedenkeittimelle. Talon omassa kierrätystapahtumassa voi ehjät tavarat antaa kiertoon ja rikkinäiset kerätä omaan kasaan toimitettavaksi keräyspisteeseen. Naapurin Piia on enemmän kuin mielissään Irmeliltä saamastaan kukkapöydästä ja Paavo puolestaan ilahtuu, kun saa vedenkeittimen juuri hajonneen tilalle. Toisen roska on toisen aarre! Yhteiset tapahtumat vahvistavat sosiaalisia suhteita talossa ja lisäävät yhteenkuuluvuutta.

Asukastoimikuntalaiset ovat avainasemassa talon me-hengen luomisessa. Asukkaiden yhteiset talkoot tai pikkujoulut ovat yleensä asukastoimikunnan työn hedelmiä. Kun talossa toimii aktiivinen asukastoimikunta, on muiden asukkaiden helpompi lähteä yhteiseen toimintaan mukaan. Joukkoon mahtuu kuitenkin aina lisää vapaaehtoisia! Esimerkiksi talkoissa oppii tuntemaan naapureita enemmän, asiat hoituvat porukalla nopeammin ja yhteisöllisyys vahvistuu.

Hyvää vuorovaikutusta ja parempaa viestintää

Asukkaat tuntevat kotitalonsa parhaiten. Kun joka päivä vie roskat hieman hilseilevään roskakatokseen, jonka ovikin repsottaa ja jäteastiat haisevat, tulee mieleen, että ”voi kun joku hoitaisi tuon kuntoon.” Asukastoimikunnat voivat vuosittain esittää toiveita budjettiin ja talon korjauksiin sekä antaa lausunnon seuraavan vuoden talousarviosta ja pitkän tähtäimen suunnitelmasta. Lisäksi asukastoimikunta voi kommentoida huolto- ja siivoustehtävien palvelusisältöä, jotta sopiva kokonaisuus kotitalolle löytyisi.

Asukastoimikunnan jäsenet ovat tärkeitä viestin tuojia ja viejiä isännöinnin, talon omistajan ja muiden asukkaiden välillä. Usein viestintä paranee talossa, jotka ovat valinneet oman asukastoimikunnan. Hyvin toimivassa, yhteisöllisessä talossa asukastoimikunnan avuksi rientävät pian muutkin asukkaat puhaltamaan toimintaan ilmaa. Yksi antoisimmista asioista vapaaehtoisessa asukastoiminnassa on hyvän mielen tuottaminen itselle ja muille asukkaille.

Kotitalon viihtyisyydestä ja hyvistä naapurussuhteista kannattaa ehdottomasti pitää huolta, sillä ne vähentävät muuttohaluja ja saavat viihtymään pitkään samassa kodissa. Muuttaminenhan ei tunnetusti ole kenenkään mielestä herkkua. Kun seuraavan kerran saat kutsun vuosittaiseen asukkaiden kokoukseen, lähde rohkeasti mukaan ja tutustu naapureihisi!


Anu Kalenius, viestintäpäällikkö, Avain Asunnot

Edellinen
Monimuotoinen asuinkortteli Tuusulan Puustellinmetsään
Seuraava
Hyvä tiimityöskentely syntyy halusta auttaa