Asiakaslähtöinen ohjeistus tulee asumisoikeusasumiseen uuden lain voimaantullessa

Asiakaslähtöinen ohjeistus

Sain ilon olla mukana luomassa uuden lain asiakaslähtöistä ohjeistusta yhdessä Digi- ja väestötietoviraston, ARA:n ja eri toimijoiden asiantuntijoiden kanssa. Kävimme läpi erilaisia käytännön tilanteita asiakkaan näkökulmasta ja mietimme miten asumisoikeusasunnon hakeminen olisi asiakkaalle mahdollisimman helppoa.Tuleva ohjeistus neuvoo asiakasta asunnonhakupolullaan askel askeleelta eteenpäin, palastellen asunnonhakuun tarvittavan tiedon tarpeeksi helposti sisäistettävään muotoon. Ohjeistus tarjoaa kuitenkin tiedonjanoisille tarvittaessa infoa myös polun tulevista askeleista.

Uuden lain voimaantullessa asiakkaan ei tarvitse pyöriä eri kaupunkien järjestysnumeroiden viidakossa vaan yhdellä numerolla voit kätevästi hakea asuntoa kaikista Suomen kaupungeista. Nykyisen lain voimassaollessa asiakas on saattanut törmätä tilanteeseen, jossa eri kaupungeista järjestysnumeroa ja asuntoa hakiessaan hän on saattanut saada hyvin erilaista kohtelua kaupungista riippuen. Järjestysnumeroa on saattanut joutua odottelemaan kauankin, ARAn uuden numeron saat välittömästi kun täytät hakemuksen verkkopalvelussa.  Syyskuun ensimmäiseen päivään saakka pitää kuitenkin malttaa vielä odottaa ennen kuin pääsemme tämän järjestysnumerohakemuksen jättämään.

Työskentelimme ohjeistuksen parissa ARAn, DVV:n ja eri asumisoikeustoimijoiden kanssa avoimesti asiakkaiden tilanteista ja näkemyksistä keskustellen. Projektiryhmän tuotoksista voit lukea tästä blogista.

Uusi laki tulee vaiheittain voimaan

Asumisoikeuslaki on jo nyt uudistunut selkeästi parempaan suuntaan, osa lain pykälistä tuli voimaan jo 1.1.2022. Vastaavasti lain suurin muutos, asukasvalintaan liittyvät säännökset tulevat tosiaan voimaan 1.9.2023 alkaen ja vanhat asumioikeus asuntojen jonotusnumerot poistuvat käytöstä vuoden lopussa.  Uusi laki tekee asukasvalinnan tasapuolisemmaksi ja todellisessa asunnontarpeessa olevien aseman huomattavasti paremmaksi. Se tekee asumisoikeusasunnon saamisen mahdolliseksi halutuilta alueilta myös nuorille.

Järjestysnumeron hakeminen 18 vuotislahjaksi itsenäistyvälle nuorelle uuden lain voimaantullessa on edelleenkin järkevä teko.

Itse sain positiivista palautetta tyttäreltäni hakea järjestysnumero heti kun se oli mahdollista. Pienen, ajoissa haetun järjestysnumeron ansiosta hän sai juuri hänelle sopivan asumisoikeusasunnon uudelta opiskelupaikkakunnaltaan Tampereelta. Uuden lain voimaantullessa se on nuorelle entistä järkevämpää ja helpompaa koska numero on valtakunnallinen eikä tällöin ole tarvetta hakea numeroa valmiiksi usealta eri paikkakunnalta jonne opiskelija mahdollisesti tulee sijoittumaan.

Numeroilla kikkailu kuriin

Moni on tietoisesti hyödyntänyt näitä vanhan lain porsaanreikiä säästäen vanhoja numeroitaan, odottaen näin toiveidensa asuntoa. Monella hakijalla on voinut olla vaikka kuinka monta vanhaa numeroa jemmassa ja näin toimien hän on aina päässyt kiilaamaan jonon kärkeen. Näin asunnonsaanti on perustunut pelkästään sattumaan ja asunnonhakijan tietoisuuteen siitä että järjestysnumeroiden määrää ei ole vanhassa laissa rajoitettu.

Uusi laki tekee myös asunnon vaihtamisen perheen koon muuttuessa helpommaksi samassa taloyhtiössä. Aiemmin hakija asettautui samalle viivalle kaikkien muiden hakijoiden kanssa hakiessaan asuntoa samasta yhtiöstä. Uuden lain voimaantullessa 1.9.2023 alkaen on talon asukas etusijalla hakiessaan itselleen sopivamman kokoista asuntoa samasta tutusta asuinympäristöstä.

Lain muutosten voimaantulon valmistelu on jo vauhdilla alkanut ja jännityksellä odotamme millainen ruuhka uuden järjestysnumerorekisterin avautuessa ARA:n palvelimilla on ja kuinka monta järjestysnumeroa ensimmäisenä päivänä jaetaan. Varaushetki on siis 1.9.2023, tarkka kellonaika taitanee olla vielä salaisuus?

Ruut Vesenterä

Myyntijohtaja