Mihin asumisoikeuden järjestysnumeroa tarvitaan?

Asumisoikeuden järjestysnumero herättää paljon kysymyksiä asiakkaidemme joukossa. Ymmärrän hyvin, koska sellaista ei tarvita missään muussa asumismuodossa. Se kuulostaa lähes salatieteeltä. Tässä blogitekstissä vastataan yleisimpiin asumisoikeuden järjestysnumeroon liittyviin kysymyksiin. Tiesitkö esimerkiksi, että ainoastaan samalla järjestysnumeroalueella asumisoikeusasuntoa keskenään vaihtavat asukkaat eivät tarvitse järjestysnumeroa?

Asumisoikeusjärjestelmä on syntynyt 1990-luvulla, jolloin laki asumisoikeudesta astui voimaan. Silloin päätettiin, että kunnat ja kaupungit jakavat asumisoikeusasuntoa jonottaville asukkaille järjestysnumeroita. Järjestelmän mukaan pienimmällä numerolla oleva hakija on oikeutettu saamaan asunnon, mikäli myös muut asumisoikeusasunnon haltijaksi hyväksymisen edellytykset täyttyvät. Sama laki on edelleen voimassa, emme siis asumisoikeustoimijana voi tehdä asukasvalintaa itse, vaikka asiakkaat joskus näin luulevatkin.

Järjestysnumeron hakeminen

Päästäksesi asumisoikeusasuntoon sinun on ensimmäiseksi haettava asumisoikeuden järjestysnumero sen kunnan tai kaupungin asuntotoimelta mihin haluat muuttaa. Poikkeuksena on kuitenkin mainittava pääkaupunkiseutu ja sitä ympäröivä alue eli ns. KUUMA-kunnat, josta 1.1.2015 jälkeen haetut järjestysnumerot ovat voimassa yhteisellä laajemmalla hakualueella: Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat muodostaneet yhteisen hakualueen järjestelmän alusta lähtien. Hyvinkää, Järvenpää, Kirkkonummi, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo, Tuusula ja Vihti liittyivät yhteiseen hakualueeseen 1.1.2015. Kerava liittyi yhteiseen hakualueeseen 1.1.2016 ja Porvoo 1.7.2017.

1.1.2015 jälkeen haetulla yhteisen hakualueen järjestysnumerolla (181630 tai sitä suurempi) voit hakea asuntoa mistä tahansa hakualueen kunnasta. Ennen yhteiseen hakualueeseen liittymistä haettu järjestysnumero on voimassa siinä kunnassa, josta se on haettu.

Löydät oikeat yhteystiedot ja hakulomakkeet järjestysnumeron hakemiseen sekä tarkastamiseen kunnan asuntotoimien kotisivuilta. Useampi kunta on tehnyt numeron hakemisen helpoksi sähköisellä hakulomakkeella. Helsingillä, Tampereella ja Oululla on yhteinen verkkolomake, jonka kautta voit hakea uuden tai tarkistaa unohtuneen järjestysnumerosi.

Kaupunki tai kunta antaa sinulle maksuttoman järjestysnumeron, jos olet 18 vuotta täyttänyt ja sinulla on suomalainen henkilötunnus. Järjestysnumerot arvotaan samana päivänä tulleiden järjestysnumerohakemusten kesken. Annettavat numerot suurenevat jokaisen hakijan myötä eli mitä vanhempi numero, sen pienempi se on. Numerosi on voimassa niin kauan, kunnes teet asumisoikeussopimuksen johonkin asuntoon.

Asuntohakemuksen täyttäminen

Seuraavaksi sinun pitää täyttää asuntohakemus asumisoikeusasuntoja myyvälle toimijalle. Avain Asuntojen kotisivulla voit poimia ensin kaikki sinua miellyttävät asunnot ostoskoriin ja sitten täyttää asuntohakemukselle kunnalta tai kaupungilta saamasi järjestysnumeron sekä omat yhteystietosi. Vinkkinä mainittakoon, että kannattaa lisätä hakemuksellesi myös sellaisia asuntoja, jotka eivät juuri nyt ole vapaana. Hakemuksesi on voimassa puoli vuotta.

Voit käyttää samaa järjestysnumeroa kaikkien toimijoiden asuntohakemuksilla. Vastaat kuitenkin itse siitä, että se on oikea ja voimassa oleva. Lain mukaisesti järjestysnumeroa ei voi antaa tai ottaa kaverilta. Ainoastaan puolisot, jotka ovat hakeneet järjestysnumeroa yhdessä voivat erotilanteessa luovuttaa oman asumisoikeusnumeron kirjallisella sopimuksella toiselle.

Jos sinulla on useampi järjestysnumero, joita vastaan et ole vielä saanut asumisoikeusasuntoa, päätät itse millä numerolla haet asuntoa. Voit hakea eri hakualueiden asuntoja samalla hakemuksella. Lisäät vain oikeat järjestysnumerot oikeille hakualueille. Huomioithan, että jos sinulla ei ole hakemuksella järjestysnumeroa, sinulle ei voida tarjota asuntoja lainkaan.

Järjestysnumeron tulevaisuus

Asumisoikeuden asukkaiden asukasvalintaa ja jonotusjärjestelmää on pidetty kankeana ja hankalana. Uusilla, vasta haetuilla järjestysnumeroilla on ollut haastavaa päästä suosituimpiin kohteisiin, koska nykyisen lainsäädännön mukaan järjestysnumerot eivät vanhene ennen kuin ne käytetään johonkin asumisoikeusasuntoon.

Hallitus on hyväksynyt esityksen lakiuudistuksesta (Ympäristöministeriön tiedote 22.10.2020)ja se etenee eduskunnan käsittelyyn. Tämän hetken arvion mukaan laki olisi voimassa jo 1.1.2021, mutta asukasvalintaa ja muun muassa uusia järjestysnumeroita koskevat säännökset astuisivat voimaan vasta 1.1.2023. Nykyiset järjestysnumerot olisivat voimassa tämän tiedon mukaan 31.8.2023 saakka. Uuden lain mukaan muun muassa asukasvalinnassa siirrytään määräaikaisiin järjestysnumeroihin ja valtakunnalliseen jonotusjärjestelmään niin, että jatkossa asumisoikeustoimijat valitsevat asukkaat Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) myöntämän järjestysnumeron perusteella.

Lakimuutoksella on tarkoitus tehdä palvelusta nopeampaa ja asukaslähtöisempää, mutta siitä kerromme lisää, kun eduskunta on tehnyt päätöksensä!

Marjo Paulin, myynti- ja asiakaspalvelukoordinaattori, Avain Asunnot

Edellinen
Kirkkonummen Sarvvikissa haettavana uusia vuokra-asuntoja
Seuraava
Avain Yhtiöt siirtyy käyttämään maalämpöä uudistuotannossaan