Mitä järkeä asumisoikeudessa on?

Asumisoikeusjärjestelmä on ollut olemassa jo 30 vuotta, mutta se on siitä huolimatta onnistunut säilyttämään salaperäisyytensä. Törmään usein asumisoikeuteen liittyviin ennakkokäsityksiin ja voimakkaisiin mielipiteisiin. Niiden mukaan asumisoikeus on aivan typerä järjestelmä ja suorastaan rahan haaskausta. Mitä järkeä asumisoikeudessa siis oikeastaan on?

Asunto ei maksa maltaita

Asumisoikeusasunto maksaa vähemmän kuin omistusasunto. Asumisoikeusmaksu on vain 10–15% asunnon hinnasta ja sillä saa hyvälaatuisen asunnon niin pitkäksi aikaa kuin haluaa. Lisäksi asunnon käyttövastike on kohtuullinen verrattuna vuokra-asumiseen. Kuulostaa houkuttelevalta, kun katselee pilviin nousseiden omistusasuntojen hintoja.

Asumisoikeus on loistava vaihtoehto myös niille, jotka harkitsevat omistusasuntonsa myymistä. Yli 55-vuotiailla ei ole lainkaan varallisuusrajoja, joten asunnon myymisestä saatavat rahat voi laittaa hyvään käyttöön kuin pitää niitä sidottuna yhteen kiinteistöön tai asunto-osakkeeseen. Kun ensin sijoittaa uuteen asuntoon asumisoikeusmaksun verran, niin loput rahat voikin käyttää esimerkiksi matkustelemiseen tai rakkaisiin harrastuksiin.  

Asunnon voi hankkia ilman suuria säästöjä

Tilillä ei tarvitse olla koko asumisoikeusmaksun verran rahaa valmiiksi säästettynä, vaan asumisoikeussopimusta voi käyttää pankkilainan vakuutena. Parastahan siinä on se, ettei laina ole suuren suuri niin kuin omistusasunnoissa usein on. Itselläni nousee aina tuskanhiki pintaan, kun miettii miten paljon pitäisi lainaa ottaa saadakseen oman asunnon. Eikä lainaa välttämättä edes saisi! Kaikilla ei ole isomummulta perittyjä perintörahoja tai vanhempia takaamassa asuntolainaa omistusasuntoa varten.

Pankki hyväksyy asumisoikeussopimuksen lainan vakuudeksi, koska asumisoikeusmaksu palautetaan rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna aina sopimuksen päätyttyä. Pankkikin voi näin ollen olla turvallisin mielin. Jos omistusasunto on kuitenkin suunnitelmissa jossain elämän vaiheessa, voi asumisoikeusasumista pitää ponnahduslautana siihen. Aina kun pankille lyhentää asumisoikeusasuntoa varten otettua lainaa, säästää samalla omistusasuntoa varten vaadittavaa omaa pesämunaa varten. Sitten, kun asunnon osto lähenee, pääsee asumisoikeusasunnosta eroon kolmessa kuukaudessa. Kaiken lisäksi asumisoikeusasunnon myyntiäkään ei tarvitse hoitaa itse. Kätevää!

Asumisoikeusasunnossa voi lakata murehtimasta turhia

Asumisoikeus tarjoaa stressivapaata asumista. Asukkaan ei tarvitse kantaa taloudellista huolta asunnon hajoavista kodinkoneista tai kiinteistön tulevista peruskorjauksista niin kuin omistusasunnoissa osakkeenomistajan kuuluu tehdä. Kukaan ei pidä epämiellyttävistä yllätyksistä ja korjauskuluista, mihin liittyy ylimääräistä rahanmenoa. Asunnon kuukausittaiset kustannukset ovat asumisoikeudessa asukkaan tiedossa eikä niissä ole suuria muutoksia.

Asumisoikeus on turvallinen ratkaisu, sillä siinä ei tarvitse pelätä asunnon menettämistä. Esimerkiksi vuokra-asunnossa voi vuokranantaja irtisanoa asunnon melkein milloin vain. Asumisoikeusasunnossa sen sijaan saa sopimuksen mukaan asua vaikka koko loppuelämänsä, kunhan toimii järjestyssääntöjen mukaan ja maksaa käyttövastikkeen säännöllisesti. Voi hyvin siis lakata murehtimasta ja alkaa nauttimaan elämästä.

Asumisoikeus mukautuu elämänmuutoksiin

Tiesitkö, että asumisoikeusasuntoon on mahdollista saada asumistukea? Jos käyttövastikkeen maksaminen tuntuu haasteellisesta esimerkiksi tilapäisesti heikentyneen työtilanteen takia, on asumisoikeusasuntoon mahdollista hakea asumistukea Kelalta.

Elämäntilanteet muuttuvat ja aiemmin valittu asunto ei enää tunnukaan sopivalta. Asumisoikeusasunnon vaihtaminen on helppoa kaupungin sisällä tai paikkakunnalta toiseen – niin pienempään kuin suurempaankin asuntoon. Siihen tarvitaan vain uusi, paikkakuntakohtainen järjestysnumero ja asuntohakemus. Asumisoikeusasunnon vaihtajia on paljon, joka omalta osaltaan kertoo asukkaiden tyytyväisyydestä ja asumismuodon mielekkyydestä.

Asumisoikeudessa on paljon hyviä puolia ja sitä kannattaa ehdottomasti harkita, jos asunnon vaihtaminen on mielessä. Toivottavasti onnistuin raottamaan salaisuuden verhoa ja avaamaan asumisoikeuden mahdollisuuksia sinulle. Myönnä pois, asumisoikeudessa on sittenkin jotain järkeä.

Anu Kalenius, viestintäpäällikkö, Avain Asunnot