Vaikuttavatko poikkeusolot lemmikkien arkeen?
Avain koteihin ovat lemmikit lämpimästi tervetulleita, ja ne tuovatkin paljon iloa niin omistajilleen kuin lähipiirillekin. Eläimen kanssa ulkoillessa vastaantulijat jakavat usein enemmän hymyjä ja tervehdyksiä. Lemmikit ovat hyviä jäänmurtajia tuntemattomammankin kanssa jutusteluun. Lemmikki saa rapsutuksia ja samalla naapurukset vaihtavat kuulumisia. Nyt kun kotona on vietetty enemmän aikaa kuin koskaan, moni lemmikki on varmasti ihmeissään. Paluu arkeen ja töihin saattaa aiheuttaa hämmennystä eläinystävissämme.
Mitä jos lemmikin yksinolo ei sujukaan?
Vaikka lemmikit tuovat naapurustoon paljon iloa, toisinaan niistä on myös huolta ja harmia. Erikoinen kevät ja kesä on saattanut sotkea eläinystäviemmekin rutiinit. Lemmikki on ehkä alkanut tottumaan, että kotona on koko ajan joku paikalla. Tällöin yksinolo saattaa tuntua lemmikistä ahdistavalta. Esimerkiksi koira voi alkaa haukkua yksin ollessaan. Muutama haukahdus kuuluu toki normaaliin elämiseen siinä missä muutkin äänet, mutta yhtäjaksoinen jatkuva haukunta ei ole normaalia. Koiran haukunnasta on hyvä ilmoittaa aina ensin suoraan lemmikin omistajalle. Todennäköisesti omistaja ei tiedä, että koiralla on haasteita sopeutua yksinoloon.
Miten auttaa lemmikin yksin jäämistä?
Jos eläimellä on hankaluuksia sopeutua yksinoloon, kannattaa totutteleminen aloittaa porrastetusti, niin että lemmikki jää aluksi vain hetkeksi yksin kotiin. Radion päälle jättäminen voi olla hyvä keino, jolloin koti ei ehkä tunnu eläimestä niin hiljaiselta ja yksinäiseltä. Radio hieman vaimentaa ulkoa tai rappukäytävästä kantautuvia ääniä, jotka saattavat stressata lemmikkiä.
Jos lemmikki on energinen, on hyvä huolehtia, että eläin on päässyt purkamaan energiaa kunnon lenkin ja/tai leikin muodossa ennen yksinoloa. Toisaalta liian riehuva leikki voi jättää ylikierrokset päälle. Leikkimisen jälkeen kannattaa varata aikaa rauhoittumiselle ennen yksin jäämistä. Etenkin aktiivisille lemmikille, esimerkiksi pennulle kannattaa jättää sallittua puuhaa yksinolon ajaksi. Mieluisa leikki, vaikkapa namien etsiminen, saattaa viedä ajatukset pois yksinolosta ja antaa lemmikille hyvän tavan purkaa ylimääräistä energiaa yksinollessaan.
Vahinkojen välttämiseksi, voi olla hyvä rajata vain tietty alue kodista lemmikille yksinolon ajaksi. Pienempi tila, kuten huone tai pari, on usein helpompi tehdä eläimelle turvalliseksi poistamalla esimerkiksi myrkylliset kasvit, sähköjohdot ja arvotavarat. Mikäli lemmikillä on isompia ongelmia yksin jäämisessä, syynä saattaa olla eroahdistus. Eroahdistukseen on monia apukeinoja, joista kannattaa ottaa selvää ja tarvittaessa konsultoida asiantuntijaa.
Voiko lemmikin yksinoloaikaa lyhentää?
Monet lemmikit nukkuvat yksin jäädessään esimerkiksi omistajansa työpäivän ajan, jolloin työpäivänkin pituinen yksinolo voi sopia lemmikille hyvin. Naapurustosta saattaa löytyä innokkaita hoitajia, jotka voivat käydä viihdyttämässä tai ulkoiluttamassa lemmikkiä kesken päivää, jos yksinoloaika venyy pitkäksi. Hoitoapua saattaa löytää vaikkapa taloyhtiön ilmoitustaulun tai paikallisen Facebook-ryhmän avulla.
Toisaalta nykyään lemmikin voi ottaa myös moneen paikkaan mukaan, jolloin eläimen yksinoloaikaa on helppo lyhentää. Esimerkiksi koirat ovat nykyisin Suomessakin tervetulleita moniin ravintoloihin, kahviloihin ja jopa toimistoihin. Meillä Avaimellakin vierailee toisinaan toimistokoiria.
Onko teillä vinkkejä, miten helpottaa yksin jäävän lemmikin päivää? Mitkä keinot on teillä todettu toimiviksi? Jaa omat vinkkisi Avain Asuntojen Facebookissa tämän blogitekstin kommenttiosuudessa.
Elina Hahl, markkinointisuunnittelija, Avain Asunnot