Vuokralla asuja voittaa nyt asuntomarkkinoilla

Maailma on muuttunut nopeasti viimeisen vuoden aikana, ja tämä muutos näkyy selvästi asuntomarkkinoilla. Inflaation, korkojen ja ehkäpä myös etätyön vaikutukset ovat muuttaneet asuntoa etsivien tarpeita ja maksukykyä. Moni on huomannut, että vuokralla asuminen on nyt houkuttelevampi vaihtoehto kuin omistusasuminen.

Nopeasti nousseet inflaatioluvut ovat pakottaneet Euroopan keskuspankin korottamaan korkoja. Tämä koron nousu on tapahtunut niin nopeasti, että se on yllättänyt sekä markkinat että asuntovelalliset. Korkojen nopea nousu tarkoittaa, että ostettavan asunnon pelkät korko- ja hoitovastikekulut voivat nyt ylittää vastaavan vuokra-asunnon kuukausittaisen vuokratason. Tällaista ei ole ennen tapahtunut.

Suomen omistusasuntomarkkinoilla on tapahtunut dramaattinen hidastuminen, mikä on havaittavissa Suomen Pankin tuoreissa tilastoissa. Koko maan asuntolainakanta supistui huhtikuussa 0,3 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Viimeksi vastaava tilanne nähtiin vuonna 1997.

Vuokra-asumisen suosio kasvaa, koska monet eivät enää pysty maksamaan omia asuntojaan, ja omistusasuminen ei enää houkuta yhtä paljon kuin ennen. Myös ikääntyvät kiinteistökannat vuosikymmenten takaa tulevat massalla peruskorjausikään, joka kasvattaa omistusasujan riskiä kalliista saneerauksista. Pellervon taloustutkimuksen ennusteiden mukaan vuokra-asuminen tulee olemaan tänä vuonna huomattavasti edullisempaa kuin omistusasuminen.

Vaikuttaako korkojen nousu sitten vuokrahintoihin?

-Tottakai vaikuttaa, sillä inflaation myötä myös vuokra-asunnon omistajan kulut kasvavat, selittää Elias Kiviranta Avain Yhtiöistä. -Mutta kilpailun ansiosta vuokra-asuminen kallistuu vähemmän kuin omistusasuminen. Tällä hetkellä kasvukeskuksissa on hyvin vuokra-asuntoja tarjolla ja kilpailu vuokralaisista pitää vuokrahinnat kurissa.

Suomen suurissa kaupungeissa vuokra-asuminen on jo vallitseva trendi

Vuokranantajien ja vuokralaisten etujärjestöt näkevät, että iso muutos on tapahtumassa.
-Niin Suomessa kuin muuallakin, on tämä kaupungistumisen megatrendi edelleen käynnissä, Elias Kiviranta toteaa. -Kaupungit kasvavat ja maaseutu tyhjenee. Kaupunkeihin muutetaan työn ja opiskelun perässä ja ihmiset tarvitsevat asuntoja. Megatrendi ei muutu hetkeksi muuksi, vaikka sitä moni toivoisikin.

Suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Turussa ja Tampereella yli puolet asunnoista on jo vuokra-asuntoja.
-Helsingistä, Tampereesta ja Turusta käytetään termiä ”kasvukolmio”, mutta Suomessa on kyllä muitakin alueita, joilla on imua, Elias Kiviranta muistuttaa.

Erityisesti suurimmissa kaupungeissa, kuten pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella, vuokra-asumisen kuukausittaiset kustannukset juuri nyt ovat selvästi pienemmät kuin asuntolainan lyhennykset ja yhtiövastikkeet.

vuokra-asuminen kallistuu vähemmän kuin omistusasuminen

Aikaisemmin pienempien korkojen aikana, ja varsinkin nyt viime vuosien nollakorkojen aikana yleinen mielipide oli, että oma asunto kannatti aina ostaa. Tämä näkyy tilastoissa, ja suurin osa suomalaisista asuu omistusasunnoissa. Kuitenkin asuntovuokrauksen suosio kasvaa, ja tilastokeskuksen mukaan vuonna 2021 vuokra-asunnoissa asui 28 % väestöstä, mikä on neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2010.

Vuokra-asuminen ei ole enää pelkästään vaihtoehto heille, joilla ei ole varaa omistusasumiseen, vaan vuokra-asuminen tarjoaa joustavuutta ja vapautta riippumatta tuloista ja varallisuudesta.

-Rakentamisen suunta on tukenut vuokra-asuntokantaa ja suurin osa uusista asunnoista onkin juuri vuokra-asuntoja, Elias Kiviranta kertoo.

Yhteenvetona voidaan todeta, että maailman muuttuessa vuokralla asujat ovat, ainakin hetkellisesti juuri nyt, asuntomarkkinoiden voittajia. Korkojen nousu ja inflaatio ovat tehneet vuokra-asumisesta houkuttelevamman vaihtoehdon verrattuna omistusasumiseen, ja tämä trendi näkyy yhä enemmän suomalaisilla asuntomarkkinoilla. Vapaus ja joustavuus, joita vuokra-asuminen tarjoaa, houkuttelevat ihmisiä eri taustoista riippumatta asumaan vuokralle. Mikä muuttaa tapamme nähdä vuokra-asuminen entistä houkuttelevampana vaihtoehtona tulevaisuudessa.