Asumisoikeusasunnosta maksetaan asumisoikeusmaksu, joka on enintään 15% asunnon hankinta-arvosta. Kun asunnosta luopuu, asumisoikeusmaksun saa takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna. Asuntoon muuttamisen jälkeen asunnosta maksetaan kuukausittaista käyttövastiketta, joka on usein markkinavuokratasoa huomattavasti edullisempi. Asumisoikeusasukkaalla on oikeus asua asunnossaan niin pitkään kuin haluaa, mutta asumisoikeusasuntoa ei voi ostaa omaksi.
Asumisoikeusasuntoa varten tarvitset ns. asumisoikeuden järjestysnumeron, jonka voit hake asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta. Järjestysnumero on valtakunnallinen. Kun sinulla on järjestysnumero, voit hakea asuntoa suoraan alueen toimijoilta. Ota yhteyttä myyntimme, niin etsimme sinulle sopivan asunnon ja autamme mielellämme myös hakemusten tekemisessä!
Asumisoikeuden järjestysnumero on asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n antama numero asumisoikeusasunnon hakijoille. Annettavat numerot suurenevat jokaisen hakijan myötä, eli mitä vanhempi numero, sen pienempi. Kun samaa asuntoa hakee useampi hakija, etusijan saa hakija, jolla on pienempi järjestysnumero. Järjestysnumero on voimassa kaksi vuotta.
Asumisoikeusasuntoa voi hakea kaikki täysi-ikäiset henkilöt, joilla ei ole samalla alueella omistusasuntoa eikä varoja sen hankkimiseen. Mikäli haettavaan asuntoon ei kuitenkaan ole hakijajonoa, voi asunnon saada myös varallisuusrajat ylittävä henkilö. Jos olet yli 55-vuotias tai muutat asumisoikeusasunnostasi toiseen asumisoikeusasuntoon, varallisuusehto ei koske sinua.
Asumisoikeusasunto on erinomainen vaihtoehto, jos et voi tai halua sitoa satoja tuhansia euroja omistusasuntoon ja haluat asua silti laadukkaasti ja kohtuuhinnalla. Koska asumiskulut ovat usein huomattavasti markkinavuokraa edullisemmat, se on erinomainen ja riskitön tapa alkaa keräämään pääomaa, vaikka ensimmäistä omistusasuntoa varten. Kun haluat luopua asunnosta, saat asumisoikeusmaksun takaisin indeksitarkistettuna ilman huolta jälleenmyynnistä. Asumisoikeusmaksu käy vakuudeksi pankkilainaan ja asumiskuluihin on mahdollista saada Kelan asumistukea. Asumisoikeusasunto on myös vuokra-asuntoa pysyvämpi, koska talon omistaja ei voi irtisanoa asumisoikeussopimusta ilman perusteltua syytä.