Ikkunoiden ja lattioiden pesu

Ikkunat sekä laminaatti- ja muovilattiat

Ikkunoiden pesu

Tarvitset imurin, sangon, ikkunanpesimen tai siivousliinan, kumilastan ja säämiskän tai ikkunaliinan. Varrellinen ikkunanpesin helpottaa korkeiden ikkunoiden pesemistä. Pesuaineeksi soveltuu astianpesuaine, yleispuhdistusaine tai ikkunanpesuaine. Annostele pesuainetta maltillisesti, jotta vältät vaahtoamisen. Vaihda pesuvesi riittävän usein.
Imuroi kaihtimet, ikkunanpielet, puitteet ja ikkunalauta. Pyyhi kaihtimet kuivalla tai nihkeällä liinalla, muut osat kostealla. Pese puhtain osa ensin, kuivaa tarvittaessa.

Pese ikkunaruutu ikkunanpesimellä tai liinalla. Ikkuna saa olla melko kostea. Aloita ikkunoiden pesu uloimmasta lasista. Näet tuloksen paremmin, kun peset likaisimman pinnan ensimmäiseksi.

Kuivaa ikkuna kumilastan avulla. Käytä pitkiä, tasaisia ja yhdensuuntaisia vetoja. Lasta kannattaa kuivata liinaan jokaisen vedon jälkeen. Älä paina lastaa liian kovaa.

Viimeistele ikkunoiden reunat ja nurkat säämiskällä tai liinalla. Pyyhi puhtaaksi myös ikkunalauta.

Laminaatti- ja muovilattioiden pesu

Pyyhi pöydät ja muut tasot ennen lattioita jotta roskat eivät kulkeudu puhtaalle lattialle. Imuroi seuraavaksi matot, lattiat ja lattialistat. Rullaa matot imuroinnin jälkeen kasaan ja vie pihalle tuulettumaan siivouksen ajaksi.

Laminaattia varten on olemassa myös omia puhdistusaineita, mutta yleispuhdistusaine käy pesuun hyvin. Saippuapohjaiset pesuaineet voivat kuitenkin jättää laminaatin pintaan harmaan kalvon. Pese muovilattia miedolla yleispuhdistusaineella. Älä kuitenkaan koskaan lotraa vedellä lattian pesussa, koska vesi aiheuttaa kosteusvaurion laminaatin rakoihin ja jalkalistojen alle päästyään.

Pese lattiat nihkeällä tai vain aavistuksen kostealla mopilla tai liinalla. Purista moppi ensin kuivaksi. Älä päästä vettä lattian saumoihin, ettei lattia turpoa tai materiaali vioitu.

Pyyhi myös lattialistat nihkeällä rätillä. Kuivaa lattia heti pesun jälkeen.

Helpota elämääsi poistamalla tahrat lattiasta heti vedellä tai yleispesuaineella. Ne nimittäin pinttyvät nopeasti kiinni lattiaan, jolloin niitä voi olla vaikea myöhemmin irrottaa. Älä kuitenkaan hankaa lattioita millään karkealla materiaalilla.