Asumisoikeus muutoksessa

Hallitus ei enää tue ASO-asuntojen uudisrakentamista, ja ympäristöministeriö käynnisti selvityksen vuokra- ja omistusasumisen välimallista. Mitäs nyt?

”Pitäisin todella erikoisena, että uusia asumisoikeusasuntoja ei enää tulisi.”

”Asumisoikeusasuntoja on tällä hetkellä noin 56 000. Asumisoikeus ei ole mikään tilapäinen toimintamalli, vaan vakiintunut ja hyväksi todettu asumismuoto 1990-luvulta asti. En usko, että asumisoikeusasumista lopetetaan, vaikka uudisrakentamista ei enää tueta. Nyt vain kaikki valtiovallan kulut ja riskit on käyty läpi juustohöylällä. Asumisoikeusrakentaminen jatkuu vielä tänä ja ensi vuonna, kun ARAn rahoituksen jo saaneita kohteita käynnistetään.

Kaupungistuva Suomi tarvitsee erilaisia asumismuotoja. Emme tule pärjäämään vain omistus- ja vuokra-asunnoilla, vaan on oltava riskittömiä asumisen vaihtoehtoja niin perheille kuin eläkeläisillekin. Asukkaalle asumisoikeus on hyvä ja turvallinen vaihtoehto, sillä kiinteistöjä ja niiden taloutta hoidetaan ammattimaisesti ja ennakoiden. Se ei ole aina itsestään selvää esimerkiksi asunto-osakeyhtiöissä. Koska remontointikuluja tasataan käyttövastikkeiden kautta kaikkien asukkaiden kesken, asumiskulut eivät yllättäen nouse remonttien myötä tuhansilla tai kymmenillä tuhansilla euroilla. Käyttövastikkeiden kehitys on ollut hallittua, vaikka tämä vuosi onkin ollut poikkeuksellinen kohonneiden kustannusten ja korkokulujen takia. Asumisoikeusasumisen onni tulee myös siitä, että ei tarvitse pelätä yllättäviä kuluja ja riskejä.

Vaikka ARA:n toiminnot päätettiin siirtää ympäristöministeriön yhteyteen kesäkuisella talouspoliittisen ministerivakiokunnan linjauksella, se ei tarkoita yleishyödyllisen asuntotuotannon lopettamista. Jo hallitusohjelmassa oli kirjaus, että ARAn roolia, asemaa ja tehtäviä selvitetään. On mahdollista, että rahoitusmuodoissa tutkitaan perusteellisemmin esimerkiksi EU-rahoituksen käytettävyys. Tämä voi tuoda uutta buustia yleishyödylliseen asumiseen.

Kun noususuhdanne alkaa, vuokra-asumisen hinta kallistuu asumisoikeusasumisen pysyessä maltillisena. Se varmasti tuo painetta lisätä kohtuuhintaisia asuntoja. Uskon, että asumisoikeus tulee säilymään ja pitkässä juoksussa myös vahvistumaan. Jokainen hallitus tekee omat päätöksensä. Kulujen lisäksi pitäisi aina katsoa myös vaikuttavuutta.”

Matti Tarhio, Hallituksen puheenjohtaja, Avain Asumisoikeus

”Huoli pois – asumisoikeusjärjestelmä ei lakkaa.”

”Yhteistyöelimessä hallituksen uudisrakentamisen lopettamisesta on puhuttanut paljon. Se on herättänyt asukkaissa huolta siitä, miten koko asumisoikeusjärjestelmän käy. Koemme tärkeäksi viestiä aiheesta ja ottaa siihen kantaa.

Toukokuussa teimme oikeuskanslerille kannan­oton ASO-asuntojen tulevaisuudesta. Kannanotossa toimme esiin, kuinka tärkeä asumisoikeusmuoto on asumisen oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon edistämisessä ja miten rakentamisen jatkaminen parantaisi tuottavuutta ja työllistämisen myötä Suomen taloutta. Suomen hallitus on toistaiseksi päättänyt lopettaa uusien asumisoikeuskohteiden rahoittamisen. Muita asumisoikeuteen liittyviä päätöksiä ei ole tehty. Mikäli muita muutoksia olisi tulossa, niissä tulisi varmistaa, etteivät ne loukkaa mm. perustuslain mukaista omaisuuden suojaa. Esitimme, että mahdollisten muutosten on tapahduttava lainmukaisesti ja avoimesti ja niiden vaikutukset on arvioitava perusteellisesti. Päätöksenteossa tulisi huomioida kansalaisten ja ASO-asukkaiden mielipiteet. Vaadimme oikeuskansleria ottamaan välittömästi tarkasteltavaksi sen, ovatko mahdollisesti suunnitteilla olevat muutokset johtamassa laillisesti mahdottomaan tilanteeseen.

Toukokuussa ympäristöministeriö käynnisti ” Ajankohtaisselvitys asumisoikeusasunnoista – riskien vähentäminen ja tuen lopettamisen vaikutukset” -hankkeen, joka analysoi valtion uudistuotannon rahoituksen lopettamisen vaikutusta asumisoikeusyhteisöihin. Siinä pyritään etsimään kustannustehokkaita ratkaisuja asumisoikeusjärjestelmän pulmiin siten, että esitetyt ratkaisut ottavat huomioon asukkaiden asumisturvan. Ratkaisujen on oltava asukkaille oikeudenmukaisia. Hanke päättyy 28.2.2025 ja sen etenemistä voi seurata valtioneuvosto.fi-sivuilta.

Vaikka nyt myllertää, nykyisillä ASO-asukkailla ei ole syytä huoleen. Muita asumisoikeuteen liittyviä päätöksiä kuin uudistuotannon päättyminen ei ole tiedossa. Asuminen jatkuu kuten tähänkin asti. Asumisoikeus on edelleen kohtuuhintaista asumista kodissa, josta kukaan ei tule hätyyttelemään pois.”

Auli Sesay, Asukastoimikunnan puheenjohtaja ja yhteistyöelimen varapuheenjohtaja

Teksti Katja Tarnanen, kuva Getty Images

Edellinen
Kohti savutonta asumista
Seuraava
Unelmien kylppärit