Asumisoikeutta ei romuteta
Asumisoikeuslain järjestysnumerovalinta uudistui syyskuun alussa. Nykyisin erinomaisille sijainneille on päässyt vain vuosikymmeniä jonottamalla, mikä on tuonut sukupolvien välille kuilua. Vanhat numerot lakkaavat vuodenvaihteen jälkeen. Uusi numero kannattaa hakea nyt, jotta pääsee uuden jonon kärkeen vuoden alusta.
Asumisoikeuden hyviä lakiuudistuksia varjostaa hallitusohjelman kirjaus, jossa sanotaan: ”ei myönnetä tukia uusille asumisoikeuskohteille”. Kirjaus oli pitkällisen neuvottelun lopputulos. Ministeri Mykkänen on tulkinnut kirjausta siten, että valtion heikkenevässä rahoitustilanteessa asumisen tuet suunnataan ”kaikista hädänalaisimmille”. Asumisoikeuden lainojen korkokuluja tuetaan valtion pussista. Nollakorkomaailmassa lainojen takauskulut ja maksut olivat valtiolle lähinnä plusmerkkisiä, nyt ARAn eri korkotakauksista voi tulla veronmaksajille vaalikaudessa satojen miljoonien lasku. Kyse on siis säästöstä.
Hallitusohjelmassa lukee, että remontointiin myönnetään lainoja myös jatkossa, eli asumisoikeusjärjestelmä ei happane sisältäpäin yhteiskunnan tuen vähentyessä. Järjestelmästä pidetään huolta. Asumisoikeutta ei romuteta. Muutoin pitäisi päättää, mitä 50 000 asunnon osalta asumisoikeus tarkoittaa. Kenelle asunnot siirtyisivät ja millä hinnalla? Kenellä on omistusoikeus? Se periaatepäätös olisi pitänyt tehdä Säätytalolla. Nyt sellaisen päätöksen valmisteluun ei tällä hallituksella ole aikaa, kun on kädet täynnä työtä muiden varsin vaikeiden uudistusten läpiviennissä.
Mihin asumisoikeudenhaltijan tulee varautua kirjauksen myötä? Hallitusohjelman kirjaus tarkoittaa sitä, että asumisoikeusasuntojen tarjonta vähenee suhteessa takavuosiin ja kysyntä kasvaa. Siksi onkin järkevää varmistaa, että sinulla on uusi järjestysnumero jo ihan varmuuden vuoksi.
Asmo Maanselkä, Avain & Koti -lehden päätoimittaja
Asmo Maanselkä
Päätoimittaja / Markkinointi- ja viestintäpäällikkö