Jätepiste minttiin

Mieti jätepiste juuri omaan arkeesi sopivaksi, niin kierrätyksestä tulee helppoa ja kivaa.

  1. Mieti, kuinka monta lajitteluastiaa tarvitset. Yleisimpiä kotona syntyviä ja lajiteltavia jätteitä ovat muovi, kartonki, ­biojäte, lasi, metalli, sekajäte, paperi ja pantilliset pullot. Keittiön allaskaapin jätevaunussa saattaa kuitenkin olla vain kolme lajitteluroskista, joten muille jätteille täytyy järjestää tilaa muualta. Jokaiselle jätteelle tulisi olla selkeä paikkansa, jotka myös kaikki perheenjäsenet tietävät.
  2. Jäteastiat kannattaa jakaa sen mukaan, miten paljon jätettä kertyy. Isoin jäteastia on hyvä varata jätteelle, jota kertyy eniten ja pienin sille, jota syntyy vähiten. Sekajätteelle voi hyvinkin riittää pieni astia, kun kierrättää kaiken muun jätteen. On hyvä miettiä myös kierrätysväliä: esimerkiksi biojätteille riittää astia, johon mahtuu parin päivän jätteet, jotta se ei ala haista. Seuraa omaa arkeasi, jotta tiedät, kuinka paljon mitäkin jätettä kertyy ja kuinka usein kutakin jäteastiaa on tarvetta tyhjentää.
  3. Jäteastioiden on hyvä olla siellä, missä jäte syntyy. Harvemmin syntyvät jätejakeet voi sijoittaa toiseen huoneeseen, jos esimerkiksi keittiössä ei ole tilaa. Eteinen, parveke, terassi tai varasto voivat olla hyviä paikkoja napata jätteet mukaan ulos lähtiessä. Mieti myös, missä eri jäteastioita olisi kätevintä säilyttää. Olisiko kannellisen biojäteastian paikka keittiön työtasolla, jotta sinne on helppo nakata ruoan tähteet ja kuoret? Olisiko muovi helpointa kierrättää isoon kestokassiin, joka roikkuu keittiön seinällä työskentelykorkeudella?
  4. Mieti, millaisiin astioihin sinusta on helpoin lajitella jätteet. Astioiksi sopivat pestävät muovilaatikot ja -korit sekä muovipintaiset kestokassit. Kansi estää mahdollisia hajuja ja pinottavat laatikot säästävät tilaa. Jäteastiat voi myös nimetä, niin kaikille perheenjäsenille on selvää, mitä mihinkin tulee laittaa. Jos jäteastia on esillä, panosta sen ulkonäköön. Toimiva jätteenkierrätys vaatii hieman viitseliäisyyttä tutkia oman arjen kompastuskohtia, mutta lopputulos palkitsee hyvällä mielellä.

Kuva Getty Images