Kohta on se aika, jolloin sanomme ystäville ”Rauhallista joulua”. Toivotamme tällä hyvää lomaa, aikaa itselle ja perheelle. Joulu merkitsee vetäytymistä oman kodin suojaan, mikä laittaa meidät kysymään, mikä onkaan koti ja mitä asuminen on.
Filosofi Heideggerin mukaan asumaan asettuva ihminen tekee itselleen paikan, jossa maa ja taivas, kuolevaiset ja jumalat kohtaavat toisensa. Asuminen on olemisen peruspiirre ja maailmassa olemisen tapa, johon osallistutaan kommunikoimalla ympäristön, luonnon, taivaan ja maan kanssa. Se on yhteyden luomista maailmaan.
Filosofin mukaan elämää voi elää mielekkäästi vain silloin, kun se on rakennettu sopusuhtaiselle paikalle maan ja taivaan väliin. Hän kirjoitti esseensä asumisesta Saksassa toisen maailmansodan jälkeen, jolloin oli huutava pula asunnoista. Ihmisillä ei ollut suojapaikkaa, minne päänsä illalla kallistaa.
Toivotus rauhallisesta joulusta saa erityismerkityksensä tänä vuonna, kun Venäjän hyökkäyssota raivoaa Ukrainassa. Hirvittävän inhimillisen kärsimyksen lisäksi siviilien koteja ja infrastruktuuria on tuhottu lähes triljoonan euron edestä. Se jättää jälkensä ihmiseen, kun kodin suoja tuhotaan, joutuu pakolaiseksi vieraille maille, yhteys juuriin, maahan ja omankielisten yhteisöön katkeaa. Tutustuin ukrainalaiseen, joka seuraa joka päivä uutisista tietoja ja kyselee tekstiviestillä Ukrainaan jääneiltä ystäville, onko oma koti vielä öisten ohjusiskujen jälkeen pystyssä.
Mitään muuta ei voi tänä vuonna enempää toivoa ja rukoilla kuin rauhaa jouluksi Ukrainaan. Toivotan kaikille rauhallista joulua sekä aikaa itselle ja rakkaimmille.
Asmo Maanselkä
Päätoimittaja / Markkinointi- ja viestintäpäällikkö