Miksi pianon pimputus ei lopu?
Mitä haluaisit kysyä meiltä? Vastaamme palstalla asukkaiden kysymyksiin.
Millaisista asioista voin tehdä sähköisen vikailmoituksen nettisivujen tai Kotiavaimen kautta?
”Sen voi tehdä silloin, kun asialla ei ole tulenpalava kiire. Tällaisia ovat esimerkiksi asunnon vuotava hana tai vessanpönttö tai toimimaton kodinkone. Ilmoita sähköisesti myös kiinteistön laitteisiin ja varusteisiin liittyvistä puutteista, kuten palaneista lampuista tai epäsiisteydestä. Ilmoita ehdottomasti sähköisesti esimerkiksi lumitöihin, hiekoitukseen ja lämmitysongelmiin liittyvät asiat. Pyynnöt ohjautuvat automaattisesti oikein huoltoon tai isännöintiin, ja asiaa edistetään kolmen päivän kuluessa. Vikailmoituksen tekijä saa sähköisen kuittauksen, kun pyyntö on tullut perille, kun se on otettu työn alle ja kun se on hoidettu. Soita huoltoon, jos kiinteistössä tai asunnossa on vesivahinko. Jos havaitset savua tai tulipalon, soita ensin 112:seen ja sen jälkeen huoltoon.”
Rami Niemi, palvelupäällikkö
Naapuri soittaa pianoa joka toinen ilta, enkä voi lukea tenttiin. Olen tehnyt hänestä häiriöilmoituksen. Miksi soitto ei lopu?
Häiriöilmoituksesi on mennyt kohteen isännöitsijälle, joka katsoo, mitä hän voi tehdä. Jos ilmoituksen kohde ei ole rikkonut toiminnallaan sääntöjä, jatkotoimiin ei voida ryhtyä. Taloyhtiössä pianonsoitto on sallittua, kunhan sitä ei soiteta tuntikausia putkeen tai ilta-/yöaikaan, jolloin talossa on hiljaisuus.
Yksittäisen häiriöilmoituksen perusteella ei voida varoittaa asukasta, vaan ilmoituksia tarvitaan useammalta asukkaalta. Lievemmässä tapauksessa isännöitsijä keskustelee asukkaan kanssa. Jos häiriö on vakava, isännöitsijä toimittaa asukkaalle suoraan kirjallisen huomautuksen. Jos häiriö jatkuu, lähettää isännöitsijä kirjallisen varoituksen. Sen jälkeen asukkaalla on vielä kohtuullinen aika oikaista toimintaansa. Mikäli näin ei tapahdu ja häiriö jatkuu, asukkaan sopimus puretaan lain sallimilla oikeuksilla. Olethan puhunut naapurillesi asiasta? Hän ei välttämättä tiedosta, että pianonsoitto häiritsee. Ehkä keksitte yhdessä kompromissin.
Johanna Vuoltee, asumisen manageri
Mikä on pinta-alaneliöiden ja jyvitettyjen neliöiden ero?
Pinta-alan neliöt tarkoittavat todellisia neliöitä, joihin huoneisto on rakennettu. Jyvitetyt neliöt taas tarkoittavat ASO-maksumääräysten, kuten ASO-maksun ja käyttövastikkeen perustaa. Jyvitettyjen neliöiden määräytymiseen vaikuttaa moni asia: Esimerkiksi jos huoneistossa on sauna, on se yleensä kalliimpi kuin saunaton. Myös sijoittuminen talossa voi vaikuttaa: kerrostalossa ylimmän kerroksen asunnot ovat kalliimpia kuin pohjakerroksessa, pienemmät asunnot taas ovat keskineliöhinnaltaan arvokkaampia kuin isommat asunnot. Kohteen kokonaisrakennuskustannuksista 15 prosenttia on ASO-maksuja, jotka jaetaan asunnoille jyvitettyjen neliöiden mukaan.
Jouni Juden, myyntineuvottelija
Lähetä meille oma kysymyksesi Kotiavain-asukassovelluksen Kyselyt-osion kautta. Samalla osallistut arvontaan, jossa arvomme kaikkien kysymysten lähettäneiden kesken lehden vuosikerran. Voittaja saa valita itselleen joko Avotakka-, Meidän Mökki-, meidän Talo-, Viherpiha- tai Unelmien Talo&Koti -lehden.