Monien mahdollisuuksien Pasila

Pasila on tunnettu omaleimaisista alueistaan ja erinomaisista kulkuyhteyksistään. Triplan myötä se sai myös kattavat palvelut.

Sijainti: Pasila on Suomen saavutettavin paikka, tulevaisuudessa ehkä vieläkin paremmin.

Kaikki tiet vievät Pasilaan tai ainakin sen kautta, sillä koko Helsingin lähi- ja kaukojunaliikenne kulkee sen läpi. Rataa pitkin Pasilasta pääsee ympäri Suomea sekä lentokentälle. Pasilasta voi hypätä raitiovaunuun, bussiin tai vaikka pyörällä Pohjoisbaanalle Käpylästä Vantaalle. Tulevaisuudessa kulkuyhteydet voivat olla vieläkin paremmat, jos metroverkko laajenee 2040-luvulla Pasilasta Töölön kautta Kamppiin. Lentokenttärata parantaisi toteutuessaan kaukojunien ja lentoliikenteen välisiä yhteyksiä. Baltic-Rail eli rautatietunneli Tallinnaan yhdistäisi Suomen Baltian ja Keski-Euroopan rautateihin.

Pasilan asema on Suomen vilkkain. Vuonna 2025 matkustajia arvioidaan olevan joka päivä 130 000. Kuva Helsingin kaupunki.

TALO: Talo: Avain Asuntojen Pasilan ARA-vuokra-asunnot ovat huippupaikalla.

Pasilankatu 17 A, B ja C ja Höyrykatu 5 sijaitsevat Keski-Pasilan kantakaupunkimaisissa Ratapihakortteleissa lähellä Mall of Triplaa ja Keskuspuistoa. Vuoteen 2030 mennessä kadusta tulee bulevardimainen, eloisa tila puuistutuksineen. Korttelien alimmassa kerroksessa on toimitiloja. Jo nyt Pasilankatu 17:ssa toimii Pilke-päiväkoti, joka tarjoaa englanninkielistä päivähoitoa.

”Toivomme tilojen houkuttelevan lisää yksityisiä yrittäjiä, jotka tuottaisivat palveluja kaikenikäisille”, Pasilan alueen projektijohtaja Päivi Ahlroos sanoo.

Asunnot ovat valoisia ja pohjaltaan toimivia, koot vaihtelevat yksiöistä neliöihin. Materiaaleiltaan ja varusteiltaan nykyaikaisiin asuntoihin kuuluu esimerkiksi astianpesukone. Taloyhtiölaajakaista DNA 25/10 Mb/s sisältyy vuokraan. Asukkaiden käytössä on taloyhtiön saunaosasto, kerhotila ja kattoterassi ja talosta löytyvät myös varastotilat, talopesula ja kuivaushuoneet. Lyhyen korkotuen ARA-vuokra-asuntojen asukasvalintaan käytetään tulorajoja. Esimerkiksi yhden aikuisen bruttotuloraja 3540 €/kk ja kahden aikuisen 6020 €/kk.

Pasilankadun vuokra-asunnot ovat moderneja ja valoisia ja vain puolen kilometrin kävelymatkan päässä Triplasta ja Keskuspuistosta. Kuva Avain Yhtiöt.

Avaimen kohteet Pasilassa

2 ARA-vuokrakohdetta

Talotyypit: Kerrostaloja

Asuntojen lukumäärä: 111

Palvelut: Keski-Pasilan maamerkki Mall of Tripla tarjoaa palvelut kaupoista huvitteluun.

”Pasilasta on syntymässä monipuolinen asumisen, työssäkäymisen ja palveluiden alue”, Ahlroos sanoo.

Vuoteen 2040 mennessä asukasmäärä lähes kolminkertaistuu ja työpaikkojen määrä kaksinkertaistuu, kun alue laajenee Pasilan sillan eteläpuolelle tornitaloalueeksi ja Pohjois-Pasilaksi kohti Ilmalaa. Tällä hetkellä Pasilassa on lähes 10 000 asukasta ja noin 25 000 työpaikkaa. Suurimpia työllistäjiä ovat muun muassa Messukeskus, monitoimihalli ja Yleisradio.

Lähimmät julkiset terveyspalvelut ovat saatavilla Helsingin kaupungin terveys- ja hyvinvointikeskuksessa Kalasatamassa. 

”Kun Kalasatama-Pasila-raitiotiehanke valmistuu vuonna 2024, sinne on entistäkin helpompi kulkea.”

Vuoden 2024 syksyllä Ratapihakortteleissa avaa ovensa uusi Keski-Pasilan peruskoulu ja päiväkoti, jonne tulee tuhat 1–9 luokka-asteiden oppilasta sekä 200 päiväkotipaikkaa.

Kattavat palvelut, kuten eri ketjujen päivittäistavarakaupat, apteekki, Alko, ravintolat, kahvilat ja vaatekaupat löytyvät Triplasta. Sieltä löytyy myös hotelli sekä aktiviteetteja sisäleikkipuistosta leffateatteriin.

Tripla monipuolisine palveluineen yhdistää Itä- ja Länsi-Pasilan. Se on Pasilan keskus, joka sijaitsee ratapihan päällä. kuva YIT / Helsingin kaupunki.

HISTORIA: Itä-Pasilan keskellä kohoaa Messukeskus, Länsi-Pasilassa Ylen linkkitorni.

”Olen ensisijaisesti kotoisin Pasilasta, toissijaisesti Helsingistä”, sanoo Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki. Rakkaus kotiseutuun kuuluu puheesta lukuisina muistoina ja kattavana historiatietona.

Alueen syntyhistoria näkyy paikannimissä: 1800-luvun lopulle Pasilassa toimi kaksi tilaa, Böhle ja Fredriksberg, jota vuokrasi pitkään Karl Pasila.

”Suomen ensimmäinen rautatie rakennettiin Hämeenlinnasta Pasilaan 1800-luvun lopulla. Silloin nykyisen Länsi-Pasilan paikalle alkoi syntyä Puu-Pasila, aluksi täysin ilman kunnallistekniikkaa.”

Nyt Pasila jakautuu radanvarren molemmin puolin Itä- ja Länsi- sekä väliin jäävään Keski-Pasilaan.

”Itä-Pasilaa alettiin rakentaa 1970-luvun alussa. Se on tunnettu betonisista toimistorakennuksista ja kaksitasoisuudesta: kävelijät kulkevat kannella ja liikenne sen alla.”

Länsi-Pasila mataline punatiilitaloineen alkoi syntyä puretun Puu-Pasilan tilalle 1970-luvun lopulla.

”Keski-Pasilan rakentaminen mahdollistui, kun tavaraliikenne siirtyi Vuosaareen”, Arhinmäki kertoo.

Tarinan mukaan Vladimir Lenin piilotteli rautatieläisille rakennetun Toralinnan sittemmin palaneessa saunarakennuksessa, Arhinmäki kertoo. Kuva Signe Brander / Helsingin kaupunginmuseo.

LUONTO: Keskuspuistossa on erilaisia ulkoilureittejä yhteensä noin 100 kilometriä.

Metsän rauhaan pääsee nopeasti, sillä Länsi-Pasila on lähes 10 kilometrin pituisen Keskuspuiston kainalossa. Metsää on noin 700 hehtaaria kuusivaltaisista lehtimetsiin. Talvisin osa ulkoilureiteistä on latuina. Myös Itä-Pasilan puolella on hyvät ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet.

”Messukeskuksen vieressä on olympialaisia varten rakennettu Velodromi-pyöräilystadion sekä Käpylän liikuntapuisto, jonka paikalla toimi Helsingin vanha ravirata, Ravis, 1970-luvulle asti. Mäkelänrinteen uimahallin vieressä on huippu-urheilun keskus Urhea-Halli, jossa lapset voivat harjoitellessa nähdä omia idoleitaan”, Arhinmäki kertoo.

Käpylän liikuntapuiston jalkapallonurmilla on pelattu Helsinki Cup joka kesä vuodesta 1976 asti. Siellä on myös parkour-harjoittelurata. Talvisin puistossa on tekojäärata ja jääkiekkokaukalo.

Vehreyttä on myös yläilmoissa, sillä Triplassa viherkattotilaa on hehtaarin verran ja Keski-Pasilassa pian kymmeniä hehtaareja. Niiden tehtävä on tasata tulvahuippuja tiiviissä kaupunkirakentamisessa ja tuoda helpotusta helteisiin.

Kaupunkiviljelyä voi harrastaa Pasilassa Tenholanpolun viljelypalstoilla. kuva Jussi Hellsten / Helsingin kaupunki.

PÄIVÄ PASILASSA: Tutustu Pasilan omaleimaisiin alueisiin ja nauti kulttuurin eri muodoista.

Aloita aamu taidekävelyllä Itä-Pasilassa katsellen upeita muraaleja kerrostalojen päädyissä, betonirakenteissa, tunneleissa ja portaikoissa. Kuuntele samalla Pasilassa sijaitsevan Haaga-Helian ammattikorkeakoulun opiskelijoiden tekemää Pasila Podcastia. Sukella historiaan veturitalleilla ja Länsi-Pasilassa bongaamalla taloja Puu-Pasilan ajoilta.

Reippailun jälkeen maistuu lounas Triplassa. Kokeile esimerkiksi napolilaista pitsaa Capperissa, salaattia Pupussa tai japanilaista ruokaa Tokumarussa. Vietä ruokalepo hurauttamalla hissillä Triplan alakerrokseen Down Underiin. Tropiikin lämmössä voit lepuuttaa jalkojasi ja fiilistellä palmuja, hiekkaa, surffiaaltoja ja värikkäitä drinkkejä.

Vietä iltapäivä musiikkimuseo Famessa, jossa voit tutustua Suomen musiikin kunniagalleriaan ja monipuolisesti räpistä klassiseen ja iskelmästä heviin. Kokeile tanssihuonetta ja virtuaalikaraokea.

Jos pidät teatterista tai stand-upista, varaa illaksi liput Helsingin kaupunginteatterin intiimiin teatteristudio Pasilaan. Paina pää pehkuihin Sokos Hotel Triplassa, josta voit ihailla myös upeita maisemia.

Futuristisen ja betonisen Itä-Pasilan väripilkkuja ovat värikkäät katutaideteokset. Mustekalan ovat maalanneet tanskalaiset Tonek, Balstrøm & Name. Kuva Roosa Honkala / Helsinki Urban Art.

Teksti Katja Tarnanen Kuvat Helsingin kaupunki ja Helsinki Partners

Lähteet: uuttahelsinkia.fi, yle.fi, hel.fi, musiikkimuseofame.fi, Päivi Ahlroosin ja Paavo Arhinmäen haastattelut.