Näin lajittelet joulun jätteet
Kuuluuko lahjapaperi paperinkeräykseen vai sekajätteeseen? Entä mihin lahjanarut laitetaan? Lue vinkit!
- Toisin kuin voisi luulla, lahjapaperit kuuluvat sekajätteeseen, sillä ne ovat päällystettyjä ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä. Heitä myös sellofaanikääreet ja lahjanarut sekajätteeseen. Ota lahjapussit talteen ja hyödynnä ne seuraavana jouluna. Kynttilöiden jämät ja steariini kuuluvat sekajätteeseen, samoin lasiset ja muoviset hautakynttilöiden kuoret. Rikkinäiset joulukoristeet, kuten esimerkiksi kuusen pallot, kimallenauhat ja latvatähti ovat sekajätettä. Jos joulukoristeessa on yli puolet metallia, vie se metallinkeräykseen. Rikkinäiset valosarjat ja kyntteliköt ovat sähkölaiteromua, jonka voi viedä maksutta paikalliselle jätekeräysasemalle.
- Joululaatikoiden alumiiniset vuoat kuuluvat metallinkeräykseen, samoin kinkun kääreenä ollut folio. Sujauta metallinkeräykseen myös tuikkukynttilöiden alumiinikuoret. Jos sinulla on vielä vanhoja, runsaasti lyijyä sisältäviä uudenvuoden tinoja, ne kuuluvat vaarallisiin jätteisiin. Oman kunnan kierrätyspisteet löydät osoitteesta kierratys.info. Nykyisin myytävät tinat kuuluvat metallinkeräykseen.
- Konvehtirasiat ovat kartonkia, samoin konvehtikerrosten päällä oleva paperimainen levy, ja ne kuuluvat kartonkikeräykseen. Lajittele rasian muovikääre ja konvehtien muovinen alusta muovipakkauskeräykseen. Samat ohjeet koskevat suklaajoulukalenteria. Erilaisten konvehtien ja karamellien yksittäiset kääreet voivat olla alumiinia, joten lajittele ne metallinkeräykseen. Kääreet voivat olla myös muovia, jolloin lajittele ne muoveihin, tai paperia, jolloin sujautat ne kartonkikeräykseen.
- Älä valuta kinkun paistorasvaa viemäriin tai vessanpönttöön. Paistorasvan hävittämiseksi on paljon fiksumpiakin vaihtoehtoja, ja osan voit hyödyntää maukkaan kastikkeen valmistamiseen. Voit kaapia jähmettyneen rasvan biojätteeseen tai kaataa sen esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin, sulkea teipillä ja laittaa sekajätteeseen. Viitseliäs vie rasvan suljetussa tölkissä Kinkkutemppu-keräykseen, jossa siitä tehdään uusiutuvaa dieseliä. Katso lähin keräyspiste osoitteessa kinkkutemppu.com.
Teksti Jaana Kalliokoski Kuva Getty Images