Nollapäästöistä asumista
EU-vaalit ovat ovella. Harva jaksaa käydä äänestämässä, jos vaalit koetaan etäisiksi. Asumisen osalta EU on kaikkea muuta kuin etäinen. Maaliskuussa Euroopan Parlamentti vaatii, että uusien rakennusten on oltava päästöttömiä vuodesta 2030 eteenpäin.
Päätöstä parlamentissa vastustanut europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen selvensi, että kyse ei ole siitä, etteikö rakennuksia tulevaisuudessa tarvitsisi lainkaan lämmittää vaan siitä, että energian kulutuksen synnyttämät päästöt ovat nettona nollan tuntumassa. Kulunutta energiaa pitää kompensoida aurinkopaneeleilla tai lämmitysenergian tulee olla päästötöntä.
Kansalliseen lainsäädäntöön jäi iso liikkumavara, ja jokainen maa ratkaisee direktiivin tavallaan. Avaimen vastuullisuusasiat ovat lähtökohtaisesti hyvällä tolalla.
Vuodenvaihteessa Avaimella oli rakenteilla 681 kappaletta parhaan A-energialuokan asuntoa ja peruskorjasimme viime vuonna 400 asuntoa. Ensi vuonna ostamme vain hiilineutraalia sähköä ja asuntotuotannostamme 80 % toteutetaan vähähiilisillä betonielementeillä.
Suuri kysymys on kaukolämmön päästöt. Energiateollisuus on arvioinut niiden olevan 2030 mennessä lähes ilmastoneutraaleja, koska fossiilisten polttoaineiden käyttö kaukolämpökattiloissa loppuu lähes kokonaan lähivuosina.
Rakentaminen on pitkää peliä ja vuosi 2030 tulee nopeasti. Asukkaiden näkökulmasta on tärkeää, miten nollapäästöisyys tullaan toteuttamaan kansallisessa päätöksenteossa. Nyt on pidettävä huolta, ettei asumisen hinta asukkaille entisestään nouse.
Asmo Maanselkä, Avain & Koti -lehden päätoimittaja
Asmo Maanselkä
Päätoimittaja / Markkinointi- ja viestintäpäällikkö