Sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykönen on tehnyt Avain Asuntojen uudet materiaalivalinnat 2024-2025.

Sisusta kuin pro

Sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykönen on tehnyt Avain Asuntojen uudet materiaalivalinnat. Sisusta nyt Pyykösen vinkein trendikäs ja viihtyisä koti

Avain Asuntojen vuonna 2024–2025 valmistuvien ja perusparannettavien asuntojen sisustustyyli eli kaikki värit ja pintamateriaalit ovat sisustussuunnittelija Tea-Mariia Pyykösen valitsemia. Pyykönen tunnetaan tv:n sisustus- ja remontointiohjelmista, alan kouluttajana sekä lukuisista sisustusprojekteistaan. Inspiraatiota hän imee lähes kaikkialta: muodista, luonnosta, matkoilta ja kansainvälisistä sisustuslehdistä.

Pyykösen luomat kolme tyyliä ovat suomalaisen luonnon innoittamia. Harmonisessa värimaailmassa on esimerkiksi vaaleaa hiekkaa, tummaa harmaata ja puuterisia pastellisävyjä. Kylpyhuoneissa nähdään seinillä esimerkiksi valkoista pystysuuntaista eläväpintaista kaakelia tai kalanruotoladontaa, lattioissa mattapintaista hiekansävyistä laattaa. Keittiön kaappeihin on valittu hiekansävyistä beigeä messinkinuppeineen. Välitilan ja tason vaalea marmorikuosi tekee kokonaisuudesta elegantin. Näihin tyyleihin sopivat erilaiset sisustukset. Esittelemme kaikki kolme sisustustyyliä materiaaleineen tulevissa lehdissä.

Mitä pro-vinkkejä Pyykönen antaisi Avain Asukkaille? Pyykösen mukaan asunnon sisustaminen, varsinkin pienen, kannattaa aloittaa tilojen ja huonekalujen mitoittamisella.

”Ihan konkreettinen keino on teipata lattiaan tilaan tulevien kalusteiden ääriviivat, kun asunto on vielä tyhjä. Näin varmistat, että nykyiset tai suunnitellut huonekalut oikeasti mahtuvat paikoilleen ja kulkuväylille jää tilaa. Samalla vältyt virheostoksilta ja pettymyksiltä. Muista myös toiminnallisuus: mahdutko tarpeeksi kauas peilin edestä peilaamaan, onko ovilla tilaa aueta ja mikä on tv:n katseluetäisyys”, Pyykönen vinkkaa.

Pieneen asuntoon saa lisää tilan tuntua varioimalla kalusteiden kokoa: kun kaikki ei ole vain korkeaa tai matalaa, silmä liikkuu tilassa. Pyykönen muistuttaa myös, että katsetta kannattaa kiinnittää seinille peileillä ja tauluilla.

”Eikä sekään ole ongelma, jos muutetaan yhteen ja toisen huonekalut ovat moderneja, toisen antiikkisia. On itse asiassa trendikästä yhdistellä erilaisia tyylejä ja luoda ajan kanssa keräilty vaikutelma. Esimerkiksi modernin sohvan ja antiikkisen nojatuolin voi nivoa yhteen modernilla matolla, jonka kuosi tai kudontatapa inspiroituu perinteisestä tyylistä – tai vaikkapa sisustustyynyillä, joista löytyy molemmista tyyleistä ammentavia elementtejä.”

Pyykönen tietää, mikä nyt on pinnalla. Värejä käytetään taas entistä runsaammin. Murretut, lempeät sävyt ja pastellit pysyvät edelleen pinnalla, nyt ne saavat seurakseen tummia sävyjä. Niitä käytetään pienissäkin tiloissa eikä pelkästään tehostevärinä, vaan tummalla sävyllä voidaan maalata koko tila. Maaleissa on tärkeää myrkyttömyys, tekstiileissä eettisyys ja huonekaluissa kestävyys. Materiaaleista haetaan aitoutta ja luonnollisuutta.

”Loppustailauksessa tekstiileillä tuodaan väriä, kuosia ja tyyliä asuntoon. Niillä on myös toiminnallinen tehtävä: tekstiileillä voi vaimentaa kaikumista ja pimentää makuuhuoneen. Sisustuksen yksityiskohdat ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin suuret linjat. Saat asunnosta viihtyisän ja viimeistellyn oloisen viherkasvien, taide-esineiden, valokuvien ja koriste-esineiden harkitulla sijoittelulla”, Pyykönen neuvoo.

Muista nämä 5 pro-vinkkiä

1. Usko rohkeasti omaan tyyliisi.

2. Yhdistele vanhaa ja uutta, anna eri aikakausien näkyä. Mix and match!

3. Älä pelkää käyttää värejä. Yhteen väriperheeseen tukeutuminen pitää kokonaisuuden kasassa.

4. Viimeistele tekstiileillä. Koristetyynyillä, matoilla ja muilla kodin tekstiileillä voit tuoda sisustukseen väriä ja kuoseja, nivoa yhteen huonekalujen eri tyylejä sekä vaimentaa akustiikkaa.

5. Luo tunnelmaa valaistuksella. Kattovalaistuksen lisäksi tarvitaan valaisimia esimerkiksi lukemista ja tunnelman luomista varten. Enemmän on enemmän: valoja voi aina sammuttaa, mutta olemattomia valoja ei saa päälle.

Teksti Satu Kärki – kuva Sanna Lehto

Edellinen
Isännöinti vaihtui – mikä muuttui?
Seuraava
Mitä kuuluu asumisoikeudelle?