Asumisoikeusasukkaan huikea etu on perusparannus
Asumiseen liittyvissä keskusteluissa kuulee usein puhuttavan vuosikorjauksista ja perusparannuksista. Monella nuo termit menevät sekaisin. Asunnon vuosikorjaus on sitä, että huoneisto saatetaan käytännössä alkuperäistä vastaavaan kuntoon remontoimalla esimerkiksi pintoja. Perusparannus taas tarkoittaa nimensä mukaisesti asumisen perustason huomattavaa parantamista.
Perusparannus eroaa vuosikorjauksesta siten, että perusparannuksessa huoneistoa tai rakennusta muutetaan tasokkaammaksi tai jopa laajennetaan.
-Avain Asuntojen asumisoikeusasuntojen perusparannuksissa uusitaan pääsääntöisesti kaikki asuntojen pinnat lattiasta kattoon. Kaikki kiintokalusteet – keittiöt ja kylpyhuoneet – uusitaan, kodinkoneet uusitaan ja esimerkiksi jos märkätiloissa ei ole ollut aikaisemmin mukavuuslattialämmitystä, niin sellainen asennetaan, kertoo kiinteistöjohtaja Tero Penttinen.
Perusparannusurakoiden yhteydessä lisätään huoneistokohtaiset vesimittarit ja siirrytään hankkeen jälkeen mittariperusteiseen vesilaskutukseen.
”Avain Asuntojen asumisoikeusasukkaille perusparannukset eivät aiheuta vastikkeen nousua”
Avain Asuntojen kiinteistöjen perusparannukset eivät pysähdy sisätiloihin, vaan myös kiinteistön ulkopuolella tehdään perustason huomattavia parannuksia, kuten esimerkiksi yleisten tilojen valaistuksen parantamista ja yleisiä kiinteistöturvallisuuteen liittyviä parannuksia.
-Esimerkiksi meillä vaihdetaan kaikki vanhat autojen lämmitystolpat sellaisiksi, jotka mahdollistavat myös sähköautojen latauksen, Tero Penttinen listaa.
Perusparannus on siis kokonaisuudessaan toimenpide, jolla ylitetään tavallisesti rakennuksen aikaisempi laatu ja arvo.
Perusparannus 20 vuoden välein
Rakennukset vanhenevat ja kuluvat käytön ja ajan saatossa. Siksi niitä tulee remontoida joko ennakoiden tai tarpeen mukaan. Avain Asumisoikeus Oy perusparantaa kiinteistöt noin 20 vuoden välein.
Perusparannusremonttia suositellaan tehtäväksi noin 20 vuoden välein, jotta kiinteistön arvo ja asumusmukavuus säilyisi.
Omistusasumisessa taloyhtiön perusparannuksesta päättää taloyhtiön hallitus. Ja kustannuksista vastaavat luonnollisesti omistajat, eli asukkaat itse. Valitettavasti sen vuoksi joissakin kiinteistöissä tarvittavat perusparannukset viivästyvät ja sillä voi olla kiinteistön kunnon ja arvon kannalta kalliitkin seuraukset.
Yleisimpiä kiinteistön kunnon kannalta oleellisia perusparannukseen kuuluvia töitä ovat esimerkiksi:
- perustusten ja kantavien rakenteiden kuntotutkimus ja tarvittaessa korjaukset
- lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien parannus
- vesi- ja viemärilaitteiden uusiminen
- kiinteistön sähköjärjestelmien korjaus ja parannus
-Avain Asuntojen asumisoikeusasukkaille perusparannukset eivät aiheuta vastikkeen nousua, toteaa Tero Penttinen. -Meillä perusparannukset tehdään aina 20 vuoden välein ja kiinteistöt sekä asunnot pysyvät takuulla hyvässä kunnossa eikä ole vaaraa esimerkiksi piilevistä vesivahinko-ongelmista.
-Missään muussa asumisjärjestelmässä ei ole vastaavaa. Asumisoikeusasuja on maksanut jo vuosien saatossa perusparannukset nk. yhteisellä vastikkeella. Yhteinen vastike kerätään kaikkien yhtiön asumisoikeuskohteiden osalta ja käytetään yhteisesti, Tero Penttinen selittää.
Avain Asuntojen asumisoikeusasukkaat eivät myöskään maksa vastiketta remontin ajalta.
-Vaihtoehtona on joko vastikemaksun katkos tai remontin jälkeen vastikkeen hyvitys, Tero Penttinen selventää.
Lue myös: Perusparannus Avaimella