Asumisoikeusasunto vs. omistusasunto

Mikä on asumisoikeusasunto?

Asumisoikeusasunto on asumismuoto, jossa asukas maksaa asumisoikeusmaksun, joka on tyypillisesti 10-15% asunnon hankintahinnasta. Tämän jälkeen asukas maksaa kuukausittaista käyttövastiketta, joka kattaa asunnon ylläpidon ja hallinnoinnin kulut. Asumisoikeusasunnoissa ei omisteta itse asuntoa, vaan oikeutta asua siinä. Asumisoikeusasuntojen etuihin kuuluu muun muassa pienempi alkupääoma verrattuna omistusasuntoon, mahdollisuus vaihtaa asuntoa asumisoikeusjärjestelmän sisällä sekä huoleton asuminen, sillä suurista remonteista vastaa asumisoikeusyhteisö. Avain Asunnoilla tarjoamme laadukkaita asumisoikeusasuntoja, jotka tarjoavat turvallisen ja varman asumisvaihtoehdon.

Mikä on omistusasunto?

Omistusasunto tarkoittaa asuntoa, jonka omistat itse. Omistusasunnon hankkiminen vaatii yleensä suuremman pääoman, sillä ostajan tulee maksaa asunnon kauppahinta tai ainakin sen osa, joka ylittää mahdollisen lainan määrän. Omistusasunnossa asuminen antaa vapauden ja vastuun asunnon ylläpidosta ja mahdollisista remonteista. Omistusasunnon etuihin kuuluu asunnon arvon mahdollinen nousu, joka voi tuottaa voittoa asuntoa myytäessä. Lisäksi omistusasunnossa asuvalla on suurempi vapaus tehdä muutoksia asuntoon ja sen sisustukseen. Omistusasunto voi myös toimia sijoituskohteena, josta saa vuokratuloja. Omistusasuntoa varten usein joutuu ottamaan lainaa, siksi kannattaa huomioida että oma taloudellinen tilanne mahdollistaa korkojen maksun myös tulevaisuudessa, jos korot nousevat.

Asumisoikeusasunnon ja omistusasunnon kustannukset

Asumisoikeusasunnon ja omistusasunnon kustannukset eroavat toisistaan merkittävästi. Asumisoikeusasunnossa asumisoikeusmaksu ja kuukausittainen käyttövastike muodostavat asumisen pääkustannukset. Käyttövastike voi vaihdella asunnon koosta, sijainnista ja yhtiön taloudellisesta tilanteesta riippuen. Omistusasunnossa taas kustannuksiin lukeutuvat asuntolaina, hoitovastike, mahdolliset remontit sekä muut asumiseen liittyvät kulut. Omistusasunnon kustannukset voivat olla korkeammat, mutta toisaalta asunnon arvon kasvu voi kattaa näitä kuluja pitkällä aikavälillä. Asumisoikeusmaksu nousee rakennuskustannusindeksin myötä, joten asumisoikeusasunto on myös hyvä sijoitus.

Asumisen joustavuus ja turvallisuus

Asumisoikeusasunto tarjoaa joustavuutta asumiseen, sillä asumisoikeuden voi myydä tai vaihtaa toiseen asumisoikeusasuntoon. Tämä voi olla hyödyllistä elämäntilanteen muuttuessa. Asumisoikeusasunnoissa asukkaat voivat myös tuntea olonsa turvalliseksi, sillä yhteisö huolehtii suurimmasta osasta asunnon ylläpidosta. Omistusasunnossa asuminen tarjoaa puolestaan pysyvyyttä ja vakautta, sillä asunto on omaisuuttasi. Voit päättää asumisestasi vapaammin, mutta vastaat myös itse asunnon ylläpidosta ja kunnossapidosta. Omistusasunto voi myös toimia perintönä tuleville sukupolville, mutta harva tietää että asumisoikeusasunnon voi myös siirtää perintönä sukupolvelta toiselle.

Päätöksenteko ja vastuut

Asumisoikeusasunnossa asukkaat osallistuvat yhteisön päätöksentekoon, mutta eivät kanna vastuuta asunnon omistamiseen liittyvistä suurista päätöksistä, kuten peruskorjauksista. Tämä voi olla helpotus niille, jotka eivät halua kantaa suurta vastuuta asumiseensa liittyen. Omistusasunnossa asukas on itse vastuussa kaikista päätöksistä, jotka liittyvät asunnon ylläpitoon ja kunnossapitoon. Tämä voi olla etu niille, jotka haluavat täyden kontrollin asumiseensa ja ovat valmiita kantamaan vastuun asunnon ylläpidosta.

Joustavuutta ja turvallisuutta

Kun valitset asumisoikeusasunnon ja omistusasunnon välillä, on tärkeää arvioida omaa elämäntilannettasi, taloudellista tilannettasi ja asumiseen liittyviä toiveitasi. Asumisoikeusasunto voi tarjota joustavuutta ja turvallisuutta pienemmällä alkupääomalla, kun taas omistusasunto tarjoaa pysyvyyttä ja mahdollisuuden asunnon arvon kasvuun. Me olemme täällä auttamassa sinua löytämään juuri sinulle sopivan asumisratkaisun. Tutustu tarjontaamme ja ota yhteyttä, niin autamme sinua tekemään parhaan päätöksen asumisesi suhteen.
Edellinen
Miksi valita vuokra-asunto Vantaan Kivistöstä?
Seuraava
Asumisoikeusasuminen: Mitä etuja asumisoikeusasunnon hallintaoikeus tuo?