Millaista on asua asumisoikeusasunnossa?

Mikä on asumisoikeusasunto?

Asumisoikeusasunto on asunto, johon sijoitat kertaluonteisen asumisoikeusmaksun ja maksat sen jälkeen kuukausittaista käyttövastiketta. Asumisoikeusmaksu on tyypillisesti 10-15% asunnon hankintahinnasta, ja se takaa sinulle oikeuden asua asunnossa niin kauan kuin haluat. Käyttövastike kattaa asunnon ylläpidosta aiheutuvat kulut. Asumisoikeusasunnoista vastaavat usein erilaiset yhteisöt, kuten me Avain Asunnoilla.  Avain Asumisoikeus on kolmanneksi suurin asumisoikeusasuntojen tarjoaja Suomessa. Me tarjoamme laadukkaita asumisoikeusasuntoja, jotka vastaavat nykyaikaisia asumistarpeita ja -toiveita. Asumisoikeusasunto on erinomainen valinta, jos haluat asua laadukkaasti ilman suurta alkupääomaa tai pitkäaikaista sitoutumista.

Asumisoikeusmaksu ja käyttövastike

Kun päätät hakea asumisoikeusasuntoa, sinun tulee maksaa asumisoikeusmaksu, joka on 10-15 prosentin osuus asunnon hankintahinnasta. Tämä maksu on ikään kuin “pääsylippusi” asuntoon. Asumisoikeusmaksu palautetaan sinulle, jos päätät luopua asumisoikeudestasi, korjattuna rakennuskustannusindeksillä.  Kuukausittainen käyttövastike on vuokraa vastaava mutta alhaisempi kustannus, joka sinun tulee maksaa asumisoikeusasunnossa asuessasi. Se kattaa muun muassa kiinteistön hoito-, korjaus- ja ylläpitokulut. Käyttövastike on usein verrattavissa alueen vuokratasoon, mutta se ei sisällä asunnon arvonnoususta johtuvia kustannuksia, sillä et omista asuntoa.

Asumisoikeusasunnon hakeminen

Hakemusprosessi on yksinkertainen ja me autamme sinua mielellämme sen läpikäymisessä. Asumisoikeusasuntoihin on usein jonotusjärjestelmä, ja asunnot jaetaan hakijoiden asetettujen kriteerien mukaisesti. Järjestysnumero asumisoikeusasuntoa varten haetaan asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta. Sen jälkeen voit etsiä asuntohakumme kautta mieleisiäsi asuntoja ja jättää niihin hakemuksen.  On tärkeää huomioida, että asumisoikeusasuntoihin sovelletaan tulo- ja varallisuusrajoja. Nämä rajoitukset varmistavat, että asumisoikeusasunnot ovat tarkoitettu erityisesti niille, jotka eivät muuten pystyisi hankkimaan omaa asuntoa. Me tarjoamme tietoa näistä ehdoista ja autamme sinua selvittämään, täytätkö vaaditut kriteerit.

Asumisoikeusasunnon luovuttaminen ja vaihtaminen

Jos päätät jossain vaiheessa muuttaa pois asumisoikeusasunnosta, voit luovuttaa asumisoikeuden eteenpäin. Asumisoikeusmaksusi palautetaan sinulle rakennuskustannusindeksillä korjattuna, mikä tarkoittaa, että saat takaisin sijoittamasi summan rahanarvon muutokset huomioiden. Tämä tekee asumisoikeusasunnosta turvallisen sijoituksen. On myös mahdollista vaihtaa asumisoikeusasuntoa toiseen, mikäli elämäntilanteesi muuttuu ja tarvitset esimerkiksi suuremman tai pienemmän asunnon. Me autamme sinua löytämään uuden asumisoikeusasunnon ja järjestämään asumisoikeuden siirron.

Asumisoikeusasunnossa ei ole jälleenmyyntiriskiä

Kun omistat asunnon ja vaihdat toiseen asuinpaikkaan, sinulla on jälleenmyyntiriski. Et saa ehkä kaikkea sijoittamaasi pääomaa takaisin. Asumisoikeudessa asumisoikeusmaksu palautuu takaisin muuttaessasi ja saat asumisoikeusmaksun rakennuskustannusindeksillä korjattuna takaisin. Sinun ei tarvitse myydä asuntoasi itse eteenpäin. Avain Asunnot tekee sen puolestasi. Siksi se on varsin turvallinen sijoitus.

Asumisoikeusasunnon ylläpito ja asukkaan vastuut

Asumisoikeusasunnossa asuvana sinulla on oikeus ja velvollisuus pitää huolta asunnostasi. Tämä tarkoittaa, että sinun tulee huolehtia asunnon siisteydestä ja kunnossapidosta. Suuremmista remonteista ja ylläpitotöistä vastaa kuitenkin asumisoikeusyhteisö. Asukkaana sinulla on myös oikeus vaikuttaa asumisoikeusyhteisösi toimintaan. Voit osallistua esimerkiksi asukaskokouksiin ja vaikuttaa yhteisön päätöksentekoon. Tämä yhteisöllisyys on yksi asumisoikeusasumisen suurista eduista.

Ota yhteyttä

Asumisoikeusasunto tarjoaa monia etuja, kuten edullisen pääsyn laadukkaaseen asumiseen, joustavuuden ja turvallisuuden. Me olemme täällä auttamassa sinua löytämään sopivan asumisoikeusasunnon ja tukemassa sinua asumisoikeusasumisen polulla. Jos olet kiinnostunut asumisoikeusasunnosta tai sinulla on kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä – olemme täällä sinua varten. Kun asumisoikeusasunto ja sen toimintaperiaatteet ovat sinulle selvät, voit tehdä tietoon perustuvan päätöksen, joka sopii parhaiten sinun elämäntilanteeseesi.
Edellinen
Asumisoikeusasuminen: Mitä etuja asumisoikeusasunnon hallintaoikeus tuo?
Seuraava
Laadukasta rakentamista Tuusulan Hyrylässä