Mikä on asumisoikeusasunto?

Asumisoikeusasunnon perusteet

Asumisoikeusasunto on asumismuoto, joka tarjoaa vaihtoehdon omistus- ja vuokra-asumisen välillä. Se on turvallinen ja joustava tapa asua, jossa asukas maksaa asumisoikeusmaksun ja kuukausittaisen käyttövastikkeen. Asumisoikeusasuntojen idea perustuu siihen, että asukkaalla on oikeus asua asunnossa niin kauan kuin hän haluaa. Asumisoikeusasuntoihin liittyy muutamia peruskäsitteitä, jotka on hyvä ymmärtää. Asumisoikeusmaksu on kertaluonteinen maksu, joka vastaa 10-15% asunnon hankintahinnasta. Tämän lisäksi asukas maksaa kuukausittaista käyttövastiketta, joka kattaa muun muassa ylläpidon ja hoitokulut. Lainsäädännön mukaan asumisoikeuden käyttövastike tulee olla vastaavan asunnon vuokraa edullisempi, eikä asumisoikeusyhteisö voi tuottaa voittoa vaan kaikki hyöty jää asumisoikeuden haltijoille.  Asumisoikeusasuntoa ei voi omistaa, mutta asumisoikeuden voi myydä tai siirtää eteenpäin. Asumisoikeusasunnot ovat usein uudiskohteita tai hyväkuntoisia asuntoja hyvillä sijainneilla. Me tarjoamme laadukkaita asumisoikeusasuntoja, jotka vastaavat nykyaikaisen asumisen tarpeita. Asumisoikeusasuntojen kysyntä on kasvanut, sillä ne tarjoavat vakautta ja turvallisuutta ilman suurta taloudellista sitoumusta, joka liittyy asunnon ostamiseen.

Asumisoikeusasunnon edellytykset

Järjestysnumero asumisoikeusasuntoa varten haetaan asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta. Sen jälkeen voit etsiä asuntohakumme kautta mieleisiäsi asuntoja ja jättää niihin hakemuksen.  Asumisoikeuden saadaksesi sinun pitää olla täysi-ikäinen, sinulla ei saa olla omistusasuntoa tai varoja vastaavan omistusasunnon hankkimiseksi. Yli 55-vuotiaat on vapautettu varallisuusrajoista. Tulot eivät vaikuta asunnon saantiin.  Jos samasta asunnosta on kiinnostunut kaksi kriteerit täyttävää hakijaa, niin asunnon saaja ratkaistaan järjestysnumerolla. Alhaisemmalla järjestysnumerolla oleva hakija saa asunnon mikäli muut edellytykset täyttyvät.

Asumisoikeusasunnon hintataso

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran 19.12.2023 julkaiseman asuntomarkkinakatsauksen mukaan vapaarahoitteiset vuokrat ovat erityisesti Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla, mutta myös muissa suurissa kaupungeissa selvästi omakustannusperiaatteella toimivia asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeita kalliimpia. Vapaarahoitteiset vuokrat ovat Helsingissä 47 %, Espoossa sekä Vantaalla 30 %, Tampereella, Turussa sekä Oulussa 29 %, Helsingin seudun kehyskunnissa 21 %, Kuopiossa 20 %, Jyväskylässä 16 % ja Lahdessa 15 % asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeita kalliimpia. Kaikissa suurissa kaupungeissa Helsinkiä ja Espoota lukuun ottamatta käyttövastikkeet ovat myös niin ikään omakustannusperiaatteella toimivia ARA-vuokria edullisempia. Vantaalla, Kuopiossa, Jyväskylässä sekä Turussa eroa on kolme – neljä prosenttia ja Tampereella, Lahdessa sekä Oulussa 9 – 11 prosenttia asumisoikeusasumisen hyväksi. Aran katsauksen mukaan asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeet ovat nousseet koko maassa vuoden aikana keskimäärin 3,8 prosenttia.

Asumisoikeusasunnon edut

Asumisoikeusasunto tarjoaa monia etuja verrattuna perinteiseen vuokra- tai omistusasumiseen. Asukas saa asua asunnossa niin kauan kuin haluaa, kunhan noudattaa asumisoikeussopimuksen ehtoja. Asumisoikeusasunto on myös usein edullisempi vaihtoehto kuin vastaavan asunnon ostaminen. Lisäksi asumisoikeusasunnoissa asukkaat voivat vaikuttaa asumisympäristöönsä ja taloyhtiön päätöksentekoon. Me olemme sitoutuneet tarjoamaan asumisoikeusasuntoja, jotka ovat turvallisia, viihtyisiä ja hyvin suunniteltuja. Asumisoikeusasunto on erinomainen valinta erityisesti niille, jotka arvostavat asumisen vakautta ilman suurta taloudellista riskiä.

Asumisoikeusasunnon rahoitus

Asumisoikeusasunnon rahoitus koostuu asumisoikeusmaksusta ja kuukausittaisesta käyttövastikkeesta. Asumisoikeusmaksu maksetaan kerran, ja se on mahdollista rahoittaa esimerkiksi lainalla. Lainaa vastaan voit saada yleistä asumistukea. Käyttövastike määräytyy asunnon koon, sijainnin ja taloyhtiön kustannusten mukaan. Avain Asunnoilla tarjoamme selkeää tietoa asumisoikeusasuntojen rahoitusvaihtoehdoista ja autamme asukkaita löytämään heille sopivimman ratkaisun. On tärkeää, että asukas huomioi asumisoikeusasunnon rahoituksessa myös mahdolliset tulevat korjaus- ja ylläpitokulut.

Asumisoikeusasunnon ylläpito ja hallinnointi

Asumisoikeusasuntojen ylläpito ja hallinnointi ovat tärkeitä tekijöitä asumismukavuuden kannalta. Asumisoikeusyhteistö vastaa kiinteistön ylläpidosta ja korjauksista, ja asukkaat maksavat näistä kuluista käyttövastikkeen muodossa. Asumisoikeusasunnoissa asukkailla on myös mahdollisuus osallistua koko yhteisön yhteistyöelimen vaaleihin tai asumisoikeuskohteen  asukastoimikunnan työskentelyyn ja näin vaikuttaa asumiseen. Me huolehdimme siitä, että asumisoikeusasuntojemme ylläpito on laadukasta ja tehokasta. Pyrimme varmistamaan, että asukkaamme voivat nauttia huolettomasta ja viihtyisästä asumisesta. Jos olet kiinnostunut asumisoikeusasunnoista tai sinulla on lisäkysymyksiä, ota rohkeasti yhteyttä meihin. Autamme mielellämme sinua löytämään unelmiesi kodin.
Edellinen
Asuntoja kasvualueille: Tuusula Hyrylä
Seuraava
Avain Yhtiöille voitollinen vuosi 2023