Miten saada asumisoikeusasunto?

Asumisoikeusasunnon hakeminen

Asumisoikeusasunto on suosittu asumismuoto, joka tarjoaa vakituisen ja turvallisen kodin ilman suurta alkupääomaa. Moni pohtii, miten asumisoikeusasuntoon pääsee asumaan ja millaiset ovat hakuprosessin vaiheet. Asumisoikeusasunnon hakeminen alkaa asumisoikeusnumeron hankkimisella. Tämä numero on henkilökohtainen ja se osoittaa vuorojärjestyksesi asuntoa hakiessasi. Numeron saat paikalliselta asumisoikeustoimistoltasi tai sen voi tilata sähköisesti Asumisoikeusyhdistyksen verkkosivuilta. Kun numero on kädessäsi, voit alkaa etsiä sopivaa asumisoikeusasuntoa. Avain Asunnoilla tarjoamme monipuolisen valikoiman asumisoikeusasuntoja eri puolilta Suomea. Voit selata vapaana olevia asuntoja verkkosivuillamme ja jättää hakemuksen suoraan kiinnostavista kohteista. Hakemuksessa tulee yleensä ilmoittaa henkilötiedot, toivottu asunnon koko ja sijainti sekä asumisoikeusnumero.

Asumisoikeusasunnon saamisen edellytykset

Asumisoikeusasuntoon on tietyt kriteerit, jotka tulee täyttää. Ensinnäkin, hakijan tulee olla vähintään 18-vuotias. Lisäksi hakijan tulot ja varallisuus vaikuttavat asunnon saantiin. Asumisoikeusasuntojen tarkoituksena on tarjota kohtuuhintaista asumista, joten ne on ensisijaisesti tarkoitettu niille, joiden tulotaso ei ylitä tiettyjä rajoja. Huomioimme hakijoiden erilaiset tarpeet ja pyrimme tarjoamaan asumisoikeusasuntoja, jotka vastaavat hakijoiden toiveita ja elämäntilannetta. On tärkeää, että hakija täyttää hakemuksen huolellisesti ja toimittaa kaikki tarvittavat liitteet, jotta hakuprosessi etenee sujuvasti.

Asumisoikeusmaksu ja kuukausittainen käyttövastike

Asumisoikeusasuntoon muuttaessasi sinun tulee maksaa asumisoikeusmaksu, joka on tyypillisesti 15% asunnon hankintahinnasta. Tämä maksu toimii vakuutena asumisoikeudestasi ja palautetaan sinulle, mikäli päätät luopua asumisoikeudesta. Asumisoikeusmaksun lisäksi maksat kuukausittaista käyttövastiketta, joka kattaa muun muassa asunnon ylläpidon ja hoitokulut. Pyrimme pitämään asumisoikeusmaksun ja käyttövastikkeen kohtuullisina, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus turvalliseen ja laadukkaaseen asumiseen. Käyttövastike määräytyy asunnon koosta, sijainnista ja varustelutasosta, ja se on yleensä vertailukelpoinen alueen vuokratasoon nähden.

Asumisoikeusasunnon vaihtaminen ja luopuminen

Elämäntilanteen muuttuessa saattaa tulla tarve vaihtaa asumisoikeusasuntoa tai luopua siitä kokonaan. Asumisoikeusasunnosta voi hakea vaihtoa toiseen asumisoikeusasuntoon, mikäli perhesuhteet, työ tai muut syyt sitä vaativat. Vaihtoprosessi noudattaa samankaltaisia periaatteita kuin alkuperäinen hakuprosessi, ja asumisoikeusnumero säilyy samana. Mikäli haluat luopua asumisoikeusasunnostasi, sinun tulee ilmoittaa siitä kirjallisesti Avain Asunnoille. Asumisoikeusmaksu palautetaan sinulle, kun uusi asukas on löytynyt ja asumisoikeussopimus on siirtynyt hänelle. Palautettava summa indeksikorjataan, joten se saattaa olla joko suurempi tai pienempi kuin alkuperäinen maksusi.

Asumisoikeusasunnon yhteisöllisyys ja asukasedut

Asumisoikeusasunnoissa on usein vahva yhteisöllisyyden tunne, sillä asukkaat ovat sitoutuneet asuntoonsa pitkäaikaisesti. Tämä luo pohjan naapuriavulle ja yhteisille tapahtumille, jotka parantavat asumisviihtyvyyttä ja turvallisuuden tunnetta. Avain Asunnoilla arvostamme asukkaidemme hyvinvointia ja tarjoamme erilaisia asukasetuja, kuten yhteisiä tiloja ja tapahtumia. Pyrimme myös kuuntelemaan asukkaidemme toiveita ja kehittämään palveluitamme vastaamaan asukkaidemme tarpeita paremmin. Asumisoikeusasunto on erinomainen vaihtoehto monille, ja Avain Asunnoilla olemme täällä auttamassa sinua löytämään oman kotisi. Jos sinulla on kysyttävää tai tarvitset apua hakuprosessissa, ota rohkeasti yhteyttä – olemme täällä sinua varten.
Edellinen
Asuntoja kasvualueille: Tuusula Hyrylä
Seuraava
Avain Yhtiöille voitollinen vuosi 2023